Ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς ήταν, για μία ακόμα φορά εκείνος, που έσωσε την “παρτίδα”, κρατώντας όρθια τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο παιχνίδι με την Έβερτον (1-1).

Ads

Το έχει κάνει ξανά, όχι μόνο στους “κόκκινους διαβόλους”, αλλά και στις άλλες ομάδες που πέρασε. Δημιουργώντας τις συνθήκες, για μέγιστη αναγνώριση, αποθέωση και παραδοχή, ακόμα και από εκείνους, που εμφανίζονται δύσπιστοι, όχι προς το ταλέντο του, αλλά ως προς την συνολική παρουσία του. Εμφανίσεις και αποτελέσματα, που μεγεθύνουν τον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο, εγωισμό του.

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για τον πιο μεγάλο εγωκεντρικό του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς, μεγάλωσε σε μία προβληματική γειτονιά του Μάλμε, αλλά κατάφερε και έγινε ένας από τις πιο επιτυχημένους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Φαίνεται ότι αυτός ο υπέρμετρος εγωισμός του, τον βοήθησε στην άνοδό του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα “Welt”.

Δεν χρειάστηκε η υπερβολή του προς επιβεβαίωση, η περίφημη δήλωση, με την οποία “έθετε” ως όρο για την παραμονή του στο Παρίσι και την Παρί Σ.Ζ. να αντικασταθεί ο Πύργος του Αϊφελ με ενα δικό του άγαλμα. Είχαν προηγηθεί άλλα. 

Ads

«Πιστεύετε στον Ιησού;» λέγεται ότι ρώτησε τον τότε προπονητή του Κάρλο Αντσελότι πριν από ένα σημαντικό του Champions League. Ο Ιταλός είπε ναι. «Πολύ καλά, έτσι να πιστεύεται σε μένα. Μπορείτε να χαλαρώσετε τώρα», εξήγησε  ο Σουηδός. Hταν στην Παρί Σ.Ζ και ο Ζλάταν ήταν το αδιαφιλονίκητο αστέρι της ομάδας, ένα λαμπρό φως, ικανό να ξεθωριάσει κάθε προπονητή, ακόμα και τον Αντσελότι. Επειδή ο Ιμπραίμοβιτς δεν ήταν μόνο φωνακλάς, αλλά και επιτυχημένος, του συγχωρούσαν τα πάντα. Όχι μόνο στην Παρί Σ.Ζ.

Ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην εθνική Σουηδίας είναι ο 40χρονος Αντρές Σβένσον. Δεν έχει τις καλύτερες αναμνήσεις από τον Ιμπραίμοβιτς.  «Μπορεί να είναι τόσο καλός και ευγενικός όσο ο καθένας και στο επόμενο δευτερόλεπτο να συπεριφερθεί σαν ηλίθιος», είπε ο Σβένσον, αναφερόμενος στο χρόνο που μοιράστηκαν μαζί στην εθνική ομάδα, μιλώντας στην εφημερίδα “Vetlandaposten”.

«Μερικές φορές ο ίδιος συμπεριφερόταν τόσο άσχημα σε κάποιους παίκτες που τους έκανε να αναρωτηθούν. Ίσως έχει τον τρόπο να γίνεται ισχυρός. Αλλά εγώ προσωπικά δεν πιστεύω σε αυτό το μοντέλο», λέει ο Σβένσον. Από τον θερμόαιμο χαρακτήρα του και την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του, δεν γλύτωσαν οι συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα: Είχε αναφέρει τον Αντρές Ινιέστα και τον Τσάβι ως «σχολιαρόπαιδα, χωρίς δική τους γνώμη», ενώ άσχημα ήταν και τα σχόλια του για τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Στη Βαρκελώνη δεν έμεινε για πολύ καιρό.

Ο Σβένσον πάντως παραδέχεται ότι ο ίδιος ποτέ δεν είχε πρόβλημα με τον Ιμπραίμοβιτς: «Ανάμεσα σε μένα και σε εκείνον δεν υπήρχε ποτέ τίποτα. Νομίζω ότι τουλάχιστον μπροστά στους παλαιότερους παίκτες είχε ένα σεβασμό». Ο Ιμπραίμοβιτς αποχώρησε από τη διεθνή σκηνή , μετά το Euro 2016, ένα χρόνο νωρίτερα είχε αφήσει τη Σουηδία ο Σβένσον.

Πηγή: Πρακτορείο Sport