Ο Παναθηναϊκός “έπνιξε” την Ζαλγκίρις στη ζώνη του στο β’ δεκάλεπτο του αγώνα και αυτό ήταν αρκετό για να νικήσει με … για την 8η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Έτσι, οι “πράσινοι” παρέμειναν σε τροχιά πρωτιάς του Β’ Ομίλου, παίζοντάς τα όλα για όλα για να φτάσουν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ads

 

Εξαιρετική εμφάνιση από τον Παναθηναϊκό ο οποίος αν και ήταν νευρικός για ένα δεκάλεπτο, κατάφερε να επιβάλει πλήρως το ρυθμό του και να παίξει στο ίδιο υψηλό τέμπο για 30 λεπτά.

Όταν βρήκε ρυθμό ο Σμιθ, ήταν ασταμάτητος και τελείωσε το ματς με 17 πόντους, αφού πρώτα είχε κι ένα σουτ ερ μπολ! Στους 17 και ο Νικ Καλάθης, ενώ ο “γνωστός” πλέον Μάικ Μπατίστ είχε 13 πόντους.
 
Ο αγώνας
 
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Μπατίστ, Λόγκαν, Διαμαντίδη, Σάτο, Σμιθ και όντας αρκετά νευρικός. Μετά από 3.30” λεπτά αγώνα πέτυχε τους πρώτους του πόντους στο ματς με τον Σμιθ να κάνει το 4-2 και αφού ο Γιαβτόκας μπήκε πολύ… φορτσάτος στο παρκέ πετυχαίνοντας τα πρώτα δύο καλάθια για την ομάδα του στο ματς.
 
Στο 5′ ο Πόποβιτς έκανε αντιαθλητικό φάουλ στον Λόγκαν, ο οποίος μείωσε σε 6-4 με 1/2 βολές και στην επαναφορά ο Βουγιούκας πέτυχε το πρώτο εντός παιδιάς καλάθι για τους “πράσινους”, οι οποίοι μέχρι εκείνο το σημείο είχαν 0/8 σουτ! Με τους Πόποβιτς και Γιανκούνας να ευστοχούν σε δύο διαδοχικά σουτ, η Ζαλγκίρις βρέθηκε στο +5 (11-6), πριν ο Διαμαντίδης ευστοχήσει στο 7′ στο πρώτο τρίποντο του Παναθηναϊκού στο ματς και μειώσει σε 11-8.
 
Ο Βουγιούκας ισοφάρισε σε 11-11 όμως ο Πόποβιτς ευστόχησε και πάλι σε τρίποντο μετά από τρεις διαδοχικές επιθέσεις των Λιθουανών. Στα 40” πριν το τέλος ο Βουγιούκας μετά από κάτι σαν σουτ του του Καλάθη, έδωσε το προβάδισμα για πρώτη φορά στην ομάδα του και το 14-15 έμεινε μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου.
 
Αιφνιδιασμός, ζώνη και το δίδυμο Σμιθ-Σάτο
 
Η αστοχία του Παναθηναϊκού στα σουτ εντός παιδιάς συνεχίστηκε και στο πρώτο δίλεπτο της β΄περιόδου, όμως στη συνέχεια έβαλε όλα τα καλάθια μαζεμένα. Ο Καλάθης στο 12′ έγραψε το 16-17 ενώ ο Μάικ Μπατίστ με καλάθι και φάουλ έφερε για πρώτη φορά την ομάδα του στο +4 (16-20), παρά τις εκκωφαντικές αποδοκιμασίες.
 
Η ζώνη του Παναθηναϊκού και μερικά κλεψίματα έδωσαν το έναυσμα για να συνεχιστεί το φοβερό σερί που έφτασε το 18-0 στο 17.30”’ (16-33) με τον Στίβεν Σμιθ να… ζεσταίνεται (9 πόντους) και τον Σάτο να έχει “αφανίσει” τον Σόνι Γουίμς. Πολύς καλός σε εκείνο το σημείο και ο Γιασικεβίτσιους ο οποίος στη συνέχεια έδωσε τη θέση του στο Διαμαντίδη που συνέχισε τη… δουλειά.
 
Ο Τριφούνοβιτς δεν έπαιρνε τάιμ άουτ και έτσι οι “πράσινοι” με όπλο τον αιφνιδιασμό πέτυχαν μερικά εντυπωσιακά καρφώματα με τους Σάτο και Μπατίστ που τους έδωσε την ευκαιρία να ολοκληρώσουν ένα εκπληκτικό δεκάλεπτο έχοντας διαφορά 22 πόντων (19-41). Τα 11 λάθη των γηπεδούχων έναντι μόλις 2 του Παναθηναϊκού και τα 8 κλεψίματα των “πράσινων” τα έλεγαν όλα!
 
Βασικό σχήμα και συνέχεια στη μεγαλειώδη εμφάνιση
 
Με το βασικό του σχήμα παρατάχθηκε ο Παναθηναϊκός και στην γ΄περίοδο θέλοντας να διασφαλίσει τη νίκη. Οι Διαμαντίδης, Λόγκαν, Σάτο, Σμιθ και Μπατίστ πέρασαν ξανά στο παρκέ με τον Σμιθ να εκτοξεύει τη διαφορά στους 25 πόντους (19-44) με σουτ από τα 6.75μ. και στο 23′ να προηγείται με νταμπλ σκορ.
 
Οι Γιανκούνας, Καλνιέτις μείωσαν παροδικά (25-46) όμως ο Μπατίστ έβγαζε φοβερή ενέργεια στο παρκέ. Το ίδιο και ο Σμιθ ο οποίος έγραψε το 25-51 στο 25′ με νέο δικό του εύστοχο τρίποντο. Ένα δίλεπτο αργότερα ο Λόγκαν με δικό του τρίποντο μετά από ασίστ του Σμιθ έκανε το 29-56 και ο τελευταίος έφερε τη διαφορά στους 29 (29-58) υποχρεώνοντας τον Τριφούνοβιτς να πάρει τάιμ άουτ.
 
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Μετά από ένα δίποντο του Κουζμίνσκας ο Παναθηναϊκός να απαντήσει με σερί 5-0 με το οποίο έγραψε με εκκωφαντικό τρόπο το 31-63! Το 38-65 του 30ου λεπτού γράφτηκε από τον Γουίμς που μάλλον αφυπνίστηκε αργά…
 
Λευκή πετσέτα από τη Ζαλγκίρις
 
Στο μεταξύ, από το γ’ κιόλας δεκάλεπτο είχε δώσει χρόνο συμμετοχής στους Πατ Καλάθη, Άλεκς Μάριτς και Αλέξη Κυρίτση και στο δ’ δεκάλεπτο συνέχισε με τους αναπληρωματικούς. Μάλιστα, με τον Γουίμς να πετυχαίνει κάποια διαδοχικά καλάθια η Ζαλγκίρις μείωσε στους 21 πόντους (46-67), πριν ο Νικ Καλάθης πετύχει τους πρώτους πόντους του Παναθηναϊκού στην δ’ περίοδο στο 32′.
 
Από εκεί κι έπειτα, τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει. Μάλιστα, ο κόσμος χειροκροτούσε σε ορισμένες περιπτώσεις και τα καλάθια του Παναθηναϊκού. Ένα εντυπωσιακό ανάποδο κάρφωμα του Μπατίστ έκανε το 51-79, ενώ ο Αμερικανός εκτόξευσε και πάλι τη διαφορά στους 30 πόντους (53-83).
 
Στο 1.35” πριν το τέλος ο Μάριτς μάλιστα έστειλε τη διαφορά και στους 33 πόντους υπέρ του Παναθηναϊκού, υποχρεώνοντας και τους γηπεδούχους να χειροκροτήσουν. Ο Πατ Καλάθης έστειλε τη διαφορά και στο +35 (56-91) για να γραφτεί το τελικό 59-94.

Ads

 

Τα δεκάλεπτα: 14-15, 19-41, 38-65, 59-94.
 
Ζαλγκίρις (Τριφούνοβιτς): Πόποβιτς 14(2), Λιπκεβίτσιους, Καλνιέτις 8, Ντελινικάιτις, Ράκοβιτς 3, Κλιμαβίτσιους, Γιανκούνας 4, Μπουτκεβίτσιους, Γιαβτόκας 8, Κουζμίνσκας 6(1), Γουίμς 16.
 
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Μπατίστ 13, Λόγκαν 6(1), Σάτο 7, Π. Καλάθης 2, Διαμαντίδης 5(1), Βουγιούκας 8, Ν. Καλάθης 17(1), Κυρίτσης, Σμιθ 17(3), Καϊμακόγλου 7(1), Γιασικεβίτσιους 6.