Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ αποφάσισε την επαναφορά της προηγούμενης σύνθεσης της Επιτροπής Δεοντολογίας τα μέλη της οποίας αυθαίρετα είχε αλλάξει. Ωστόσο δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο θέμα της διαιτησίας, ζήτημα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ΠΑΕ, FIFA και UEFA, αλλά ούτε και παραιτήθηκαν οι υπόδικοι παράγοντες της ΕΠΟ, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος Γιώργος Γκιρτζίκης. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που ανέφεραν πως ενδεχομένως να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, φαίνετα πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν επιλυθούν και τα δύο αυτά ζητήματα. 

Ads

Η επαναφορά της προηγούμενης σύνθεσης ήταν ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα τόσο του υφυπουργού Σταύρου Κοντονή, όσο και της FIFA και της UEFA. Για την έναρξη ή όχι του πρωταθλήματος αναμένεται επίσημη ανακοίνωση του Σταύρου Κοντονή. Πάντως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η μερική υποχώρηση της ΕΠΟ δεν αλλάζει το κλίμα. «Οι έκπτωτοι συνεχίζουν να προκαλούν τη νομιμότητα και τη συνταγματική τάξη. Με δολιχοδρομίες και εκ νέου παρανομίες όχι μόνο δεν μπορεί να αρθεί η απόφαση απαγόρευσης διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών αγώνων, αλλά επιβάλλεται η περαιτέρω χρονική επέκταση της», επισημαίνουν από το υφυπουργείο Αθλητισμού. 

Γκιρτζίκης: Δεν παραιτούμε!

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα και κυρίως την υπόθεση της «Κάρτας Υγείας» για την οποία έχει εκδοθεί δικαστικό βούλευμα που κρίνει έκπτωτους ως βασικούς κατηγορούμενους τον πρόεδρο της ΕΠΟ και άλλα μέλη του δ.σ. της ομοσπονδίας, ο Γιώργος Γκιρτζίκης δήλωσε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Σημειώνεται πως οι κατηγορούμενοι υποχρεούνται να παραιτηθούν εντός 15 ημερών από την έκδοση του βουλεύματος. «Εγώ θα κάνω αυτό που πρέπει να κάνω, την ώρα που πρέπει να το κάνω, αφού πρώτα εξαντλήσω όλα τα ένδικα μέσα», δήλωσε ο Γιώργος Γκιρτζίκης, τον οποίο μία ημέρα νωρίτερα είχε «αδειάσει» η FIFA και η UEFA, ζητώντας αλλαγές στην ΕΠΟ και επισημαίνοντας πως ο νόμος είναι πάνω από το καταστατικό της Ομοσπονδίας.

Ads

Σε αντίθεση με τον Γιώργο Γκιρτζίκη, κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου, την παραίτησή τους από τις θέσεις τους υπέβαλαν ο αναπληρωτής πρόεδρος, Βαγγέλης Τοπολιάτης, και ο β΄ αντιπρόεδρος, Βαγγέλης Μαζαράκης, τις οποίες πήραν οι Δαμιανός Γαβριηλίδης και Μιχάλης Τζανόπουλος, αντίστοιχα. Επίσης, ο Γιάννης Παππάς ανέλαβε γ΄ αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, θέση που δεν είχε κάτοχο μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Δημητρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση παρέστη ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος συνέστησε στα άτομα που παραπέμπονται για την «Κάρτα Υγείας» να παραιτηθούν.

Νωρίτερα ο Γιώργος Γκιρτζίκης είχε προχωρήσει σε μια ακόμη απόφαση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, τόσο από τις ΠΑΕ, όσο και από τις διεθνείς ομοσπονδίες FIFA και UEFA. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ αποφάσισε να μη διεξαχθεί η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί μεταξύ ΕΠΟ, εκπροσώπων των ΠΑΕ και των εκπροσώπων FIFA και UEFA.   

Μετά την απόφαση Γκιρτζίκη για ακύρωση της συνάντησης ο Κώστας Κουτσοκούμνης, επικεφαλής του κλιμακίου των FIFA και UEFA, είπε μεταξύ άλλων: «Ό,τι και να γίνει, ό,τι και να κάνει η ΕΠΟ το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει. Έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και χρονοδιάγραμμα. Θα κάνω το καλύτερο δυνατό. Βάσει καταστατικού και κανονισμών δεν μπορούμε να το δεχθούμε το ραντεβού, αφού δεν είναι παρούσα η ΕΠΟ. Λυπούμαστε γι’ αυτό, δεν θέλαμε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΠΟ υποστήριξε πως πήρε την απόφαση για ματαίωση της συνάντησης ώστε: «1. Να προστατευτεί η εκκρεμούσα διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου της λίγκας κατά τη γενική συνέλευσή της στις 31/8/2016, και 2. Να μην μετατραπεί η κορυφαία αυτή συνάντηση σε πεδίο αντιπαράθεσης και εκλογικής αναμέτρησης μεταξύ εκπροσώπων των ΠΑΕ, βάσει σχεδίου που είχε προετοιμαστεί και προγραμματιστεί προς εκτέλεση από συγκεκριμένα κέντρα».