Χωρίς τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου ολοκληρώθηκε η συνάντηση των «Big 4» (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός) του ελληνικού ποδοσφαίρου με την FIFA και την UEFA. Η συνάντηση που διήρκησε τέσσερις ώρες και σύμφωνα με τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη ήταν «ντέρμπι», «γεμάτο ένταση», τελείωσε με κάποιες αποφάσεις, με καμία από αυτές, ωστόσο, να αλλάζει το χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Ads

Αυτά που συμφωνήθηκαν είναι να διεξαχθούν τον προσεχή Ιούνιο ή Ιούλιο εκλογές στην ΕΠΟ, ο επόμενος αρχιδιαιτητής να είναι ξένος και να σφυρίζουν περισσότεροι ξένοι διαιτητές τα παιχνίδια των πλέι οφ. Κατά τα άλλα σημειώθηκαν σημαντικές διαφωνίες και μάλλον με το παραπάνω αν κανείς δώσει προσοχή στις δηλώσεις του εντεταλμένου εκπρόσωπου της FIFA/UEFA και πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης, Χέρμπερτ Χούμπελ. 

Συγκεκριμένα ο Χούμπελ άφησε να εννοηθεί πως η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Ειπώθηκαν πράγματα που ίσως είναι αντίθετα στη δική μου κουλτούρα και ήταν προσβλητικά». Αναλυτικά δήλωσε: 

«Θέλω να ευχαριστήσω τον υφυπουργό που πήρε την μπάλα και οργάνωσε τη συνάντηση αυτή. Για να μιλήσουμε ανοικτά, τα πράγματα πήγαν καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Όλες οι πλευρές άρχισαν να μιλάνε. Εγώ όντας Αυστριακός δεν είμαι συνηθισμένος στη δική σας νοοτροπία. Ειπώθηκαν πράγματα που ίσως είναι αντίθετα στη δική μου κουλτούρα και ήταν προσβλητικά. Εδώ είναι διαφορετικά. Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Υπήρξε συμφωνία να γίνουν κάποια πράγματα. Η FIFA και η UEFA δεν μπορούν να μείνουν για πάντα. Οι εκλογές στην ΕΠΟ θα γίνουν νωρίτερα, ίσως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Θα υπάρχουν περισσότεροι ξένοι διαιτητές στα καθοριστικά παιχνίδια. Θέλουμε να μειωθούν τα παράπονα».

Ads

«Οι Έλληνες θέλουν ένα καλύτερο και πιο ποιοτικό ποδόσφαιρο. Με αυτή την συνάντηση μπήκε μία σειρά. Η δουλειά δεν σταματά. Έγινε μονάχα μια καλή αρχή και ελπίζω να συνεχιστεί. Είχαμε ένα τετράωρο έντασης, ντέρμπι είχαμε», δήλωσε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. 

Οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Ιβάν Σαββίδης, Δημήτρης Μελισσανίδης και Γιάννης Αλαφούζος αποχώρησαν από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όπου έγινε η σύσκεψη χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση. Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τη συνάντηση να γίνεται σε έντονο κλίμα. 

Μία από τις στιγμές που ανέβηκαν οι τόνοι ήταν όταν έπεσε η πρόταση για πρόσωπο κοινής αποδοχής στην ΕΠΟ, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να λέει προς τους εκπροσώπους των FIFA και UEFA: «Εσείς πως βγάζετε πρόεδρο; Με εκλογές δεν το κάνετε και μέσα από τις διαδικασίες του καταστατικού; Έτσι θα το κάνουμε και εμείς στην ΕΠΟ».

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, από την πλευρά του, ζητούσε οι εκλογές να γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αφού επέκρινε συνεχώς τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Βαγγέλη Γραμμένο, στον οποίο είπε κάποια στιγμή: «Τι είναι αυτά που λες, δεν υπάρχουν αυτά που λες, θα πας φυλακή για αυτά που έχεις κάνει». Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού επέμεινε για νέο αρχιδιαιτητή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε ένταση ανάμεσα σε αυτόν και τον Ιβάν Σαββίδη, χωρίς όμως να ξεφύγει η κατάσταση.

Αναλυτικά το παρών στην συνάντηση έδωσαν εκτός από τους ισχυρούς άνδρες ΠΑΟΚ (Ιβάν Σαββίδης), Ολυμπιακού (Βαγγέλης Μαρινάκης), ΑΕΚ (Δημήτρης Μελισσανίδης) και Παναθηναϊκού (Γιάννης Αλαφούζος), και οι Ζόραν Λάκοβιτς (διευθυντής ομοσπονδιών – μελών UEFA), Μάριος Γεωργίου (διεύθυνση ομοσπονδιών – μελών UEFA), Χέρμπερτ Χούμπελ (εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης), Λούκα Νικόλα (Διακυβέρνηση Ομοσπονδιών μελών FIFA), Σέφτον Πέρι (Διευθυντής Κέντρου Ερευνών και Ανάλυσης UEFA), Λευτέρης Αυγενάκης (υφυπουργός αθλητισμού), Βαγγέλης Γραμμένος (πρόεδρος ΕΠΟ) και Μηνάς Λυσάνδρου (πρόεδρος Super League).