Το Κρεμλίνο εκφράζει τη βαθιά λύπη του για την απουσία κορυφαίων αθλητών της χώρας απο τη λίστα εκείνων που προσκαλεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) στους χειμερινούς Ολυμπιακούς που θα διεξαχθουν τον ερχόμενο μήνα στη Νότια Κορέα. Σε δήλωση του επισήμου εκπροσώπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφέρεται: «Είδαμε το θλιβερό νέο στα μμε. Αν πράγματι είναι έτσι, εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας και ελπίζουμε η κατάσταση να ξεκαθαρίσει. ‘Εχουμε μια έστω και περιορισμένη επαφή με τη ΔΟΕ και ελπίζουμε να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με τους επιφανείς αθλητές μας».

Ads

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής Στανισλάβ Ποζνιακόφ είχε ενημερώσει νωρίτερα ότι κορυφαία ονόματα των χειμερινών αθλημάτων, όπως ο Αντόν Σιπούλιν, ο Βίκτορ Αν και ο Σεργκέι Ουστιούγκοφ, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα της ΔΟΕ, αν και ουδέποτε είχαν πρόβλημα ντόπινγκ ούτε αναφέρονταν τα ονοματά τους ούτε καν στη λίστα του Ντένις Όσβαλντ, που ασχολείται με την υπόθεση του ντόπινγκ στους ρώσους αθλητές.

Η απόφαση για απαγόρευση συμμετοχής του έξι φορές Ολυμπιονίκη στο Short track Βίκτορ Αν αποτελεί την κορύφωση της ατιμίας που λαμβάνει χώρα τους τελευταίους μήνες σχετικά με τους ρώσους αθλητές, υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παγοδρομίας ταχύτητας Αλεξέι Κραφτσόφ.

Ο παλαίμαχος ολυμπιονίκης Νικολάι Βαλούεφ εκτιμά πως η επιχείρηση αποκλεισμού ακόμα και αθλητών που οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της WADA έχουν αποδεχτεί ότι είναι «καθαροί», έχει στόχο να αναγκάσει τη Ρωσία να αρνηθεί τη συμμετοχή των αθλητών της στην Ολυμπιάδα.

Ads

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ