Τεράστια αναστάτωση σε δεκάδες μαθητές αλλά και τις οικογένειές τους έχει δημιουργήσει η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η ρύθμιση που επιτρέπει την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ της προτίμησής τους καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο ήρθε να ανατρέψει πλήρως μια κατάσταση που ίσχυε εδώ και δεκαετίες και η οποία προέβλεπε πως όσοι αθλητές είχαν διακριθεί σε κορυφαίο επίπεδο (σε εγχώρια ή διεθνή διοργάνωση) πριμοδοτούνταν με έναν αριθμό μορίων, αναλόγως πάντα της επιτυχίας που είχαν φέρει στη χώρα μας. Για να συμβεί βέβαια αυτό, θα έπρεπε οι ίδιοι να έχουν συμμετάσχει κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και να έχουν συγκεντρώσει αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το 90% του αριθμού των μορίων του τελευταίου εισαχθέντος στη Σχολή της επιθυμίας τους στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, μετά την προσαύξηση του συνόλου των μορίων τους από τις αθλητικές τους διακρίσεις. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι διακριθέντες αθλητές διεκδικούσαν ποσοστό θέσεων 4,5% επιπλέον του ορισμένου από το υπουργείο Παιδείας αριθμού εισακτέων στις πανεπιστημιακές αλλά και τεχνολογικές σχολές.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν κατά την άποψη του ΣτΕ «αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχομένης εκπαιδεύσεως, σε συνδυασμό με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας μέτρου/σκοπού», με αποτέλεσμα πολλά παιδιά που ασχολούνται πιο ενεργά με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Οι αντιδράσεις πάντως στο άκουσμα της συγκεκριμένης είδησης ήταν άμεσες, τόσο από την πλευρά πολλών αθλητών (ακόμη κι Ολυμπιονικών, όπως η Κατερίνα Στεφανίδη κι ο Λευτέρης Πετρούνιας) όσο κι από εκείνη εκπροσώπων της Πολιτείας.

«Να ισχύσει η ρύθμιση καθαρά για λόγους ισότητας»

Ads

«Εμείς διεκδικούμε να ισχύσει η ρύθμιση καθαρά για λόγους ισότητας» αναφέρει μιλώντας στο Tvxs.gr η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, Μαρίνα Τουτουντζή, προσθέτοντας πως «είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνει ένα παιδί που προσπαθεί να διακριθεί σε κορυφαία επίπεδο. Μπορεί να χρειάζεται να προπονείται ακόμη κι 8 ώρες τη μέρα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολείου, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στα πρόθυρα των εισαγωγικών εξετάσεων. Είναι όμως ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθεί με τον τρόπο που μπορούν να το κάνουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Γι’ αυτό το λόγο επικαλούμαστε λόγους ισότητας».

Παράλληλα, η κ. Τουτουντζή αφήνει σαφείς αιχμές για την απόφαση του ΣτΕ: «Μάλλον δεν ξέρουν ούτε ενδιαφέρθηκαν να μάθουν την εξέλιξη αθλητών που μπήκαν στο πανεπιστήμιο μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης τα τελευταία είκοσι χρόνια. Όχι μόνο τελείωσαν τις σχολές τους, αλλά έχουμε δει περιπτώσεις εξαίρετων γιατρών, πολιτικών μηχανικών, φιλολόγων, γυμναστών κι όχι μόνο». Επιπλέον, στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ποτέ δεν πήραν τη θέση κανενός υποψηφίου, καθώς εισάγονταν ανέκαθεν ως υπεράριθμοι αλλά και στο ότι ο αριθμός όσων έχουν κάνει χρήση της ρύθμισης είναι ούτως ή άλλως αρκετά μικρός: «Τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από 700» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη απόφαση: «Είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση σε γονείς και παιδιά, ιδιαίτερα δευτέρας και τρίτης Λυκείου. Γι’ αυτό το λόγο είναι κρίσιμο τόσο εμείς όσο και η Πολιτεία να επιδείξουμε γρήγορα αντανακλαστικά προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση» καταλήγει η κ. Τουτουντζή.

«Σε διαρκή συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας για να βρούμε λύση»

«Δεν υπάρχει καμιά λογική στη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, παρακάμπτει πλήρως την πραγματικότητα» επισημαίνει από τη μεριά του στο tvxs ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Τζούλιο Συναδινός, προσθέτοντας πάντως πως στο υπουργείο αναμένουν να δουν το σκεπτικό της. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνει πως, αφού γίνει κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση θα παρέμβει μέσω νομοθετικής ρύθμισης με σκοπό την επίλυση του προβλήματος.

Τονίζει δε ότι «εμείς βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας για το συγκεκριμένο ζήτημα». Τέλος, ο κ. Συναδινός εκφράζει την έκπληξή του για την αφωνία του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου μπροστά στο θέμα που δημιουργήθηκε: «Δε βρέθηκε ούτε ένα κόμμα, ούτε κάποιος πρώην υπουργός να βγάλει μια ανακοίνωση; Σε κάποια άλλα ζητήματα είναι λαλίστατοι πάντως» σημειώνει με νόημα.