Τελικά να που η αθλητική δικαιοσύνη δείχνει αντανακλαστικά και μακάρι να συνεχίσει έτσι  προς πάσα κατεύθυνση.

Ads

Πειθαρχική δίωξη στον Ολυμπιακό για την ανακοίνωση που εξέδωσε εναντίον ΕΠΟ, ΚΕΔ και Κλάτενμπεργκ μετά το ματς στα Γιάννενα άσκησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας.

Βάσει αυτής λοιπόν η πειραϊκή ΠΑΕ απειλείται με πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Από τον Αναπληρωτή Υπεύθυνο Άσκησης Δίωξης Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων ασκήθηκε Πειθαρχική Δίωξη σε βάρος της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ για πράξεις που προβλέπονται και τιμωρούνται από τις διατάξεις των άρθρων 1, 2, 20Α παρ.1, 2α και 3,4, 25 παρ. 1 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ».

Ads

Αναμένεται να δούμε και τι ακριβώς θα συμβεί με την αναγραφή στο φύλλο αγώνα, της εξύβρισης με απίστευτα χυδαίες και απειλητικές φράσεις του διαιτητή, από τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού Κώστα Καραπαπά.

Όλα αυτά με αφορμή την ισοπαλία του Ολυμπιακού την Κυριακή στα Γιάννινα και το ακυρωθέν γκολ του Χασάν στο 90΄, που δυστυχώς είχοαμε πάλι κραυγές, ανακοινώσεις-καταγγελίες και χαμό από την πλευρά της διοίκησης των ερυθρόλευκων.

Κάποιοι σοβαροί και υγιείς άνθρωποι του ποδοσφαίρου που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη στον κανονισμό αγώνων ποδοσφαίρου (ΚΑΠ), για πολύ αυστηρές ποινές στους τέσσερις μεγάλους (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ), όταν μέλη των ομάδων αυτών (παράγοντες, προπονητές, παίχτες κλπ), διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις των διαιτητών.

Ειδικά αυτές οι ομάδες δεν «έχουν το δικαίωμα να ομιλούν» που έλεγε κι μακαρίτης Μένιος, όταν διαχρονικά έχουν σκανδαλωδώς ευνοηθεί από την διαιτησία, όταν κρίθηκαν τίτλοι από κραυγαλέες και ύποπτα μεροληπτικές αποφάσεις.

Τα τελευταία χρόνια όλοι συμφώνησαν και απαιτούσαν την έλευση ξένων διαιτητών, την είσοδο του VAR στους αγώνες και μάλιστα από φέτος ξεκίνησε και η εφαρμογή της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, με την εισαγωγή της γραμμής του οφσάιντ, αφού πλέον σε όλο τον κόσμο στο ποδόσφαιρο μετράνε ΚΑΙ τα χιλιοστά για τέτοιες περιπτώσεις.
  
Ωστόσο ενώ σαφέστατα υπάρχει βελτίωση σε επίπεδο διαιτησίας, αν κάποιοι έχουν μάθει μόνο να νικούν με οποιονδήποτε τρόπο, αν για τις ήττες και γενικώς τις απώλειες βαθμών φταίνε άλλοι και όχι η δική τους απόδοση, ή αυτή των αντιπάλων, αν επίσης πρέπει με κάθε τρόπο να γίνεται επίδειξη ισχύος και «τσαμπουκά» για ψύλλου πήδημα, τότε είναι βέβαιο πως και αυτή η προσπάθεια αναβάθμισης του ποδοσφαίρου μας θα πέσει στο κενό.

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου μας δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την συνολική εικόνα του «προϊόντος», ποτέ δεν κατάλαβαν ότι όσο πιο ανταγωνιστικό και με κανόνες ισότητας γίνεται το εγχώριο πρωτάθλημα, όλοι θα είναι ωφελημένοι και ειδικά οι ομάδες που αγωνίζονται στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Έτσι παρακολουθούμε από την Κυριακή, για πολλοστή φορά από τότε που ο Ολυμπιακός δεν έχει τον έλεγχο ή έστω κάποια επιρροή στην ΕΠΟ, να εκδίδει ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων κάνοντας λόγο για σφαγή του, για δόλο σε βάρος του κλπ.

Η ΕΠΟ την επόμενη του αγώνα εξέδωσε ανακοίνωση και δημοσίευσε φωτογραφία που αποδεικνύει την ορθή απόφαση για ακύρωση του γκολ του Ολυμπιακού.

«Κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα της Super League 1 μεταξύ ΠΑΣ Γιάννινα και Ολυμπιακού, σημειώθηκε τέρμα το οποίο στη συνέχεια εξετάστηκε με το VAR.

Μετά τον έλεγχο από το VAR και χρησιμοποιώντας τη νέα τρισδιάστατη τεχνολογία (3D), χαράσσεται μια γραμμή η οποία χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς τον βραχίονα του αμυντικού προς το επίπεδο του αγωνιστικού χώρου και στη συνέχεια κατά μήκος του αγωνιστικού χώρου προκειμένου να καθοριστεί κατά πόσον ο ποδοσφαιριστής βρίσκεται σε θέση οφσάιντ.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που παρέχεται από τη Media Pro, διαπιστώσαμε ότι το κεφάλι και ο ώμος του επιθετικού βρίσκονται σε θέση οφσάιντ και, ως εκ τούτου, η απόφαση να ακυρωθεί το γκολ είναι σωστή σύμφωνα με τους Κανόνες του Παιχνιδιού».

image

image

Επίσης όπως έχει εγκαινιαστεί με την έλευση του Άγγλου προέδρου της ΚΕΔ από την φετινή σεζόν, δημοσιοποιούνται φάσεις και οι διάλογοι διαιτητών και VAR.

Ιδού η ανακοίνωση που συνοδεύει το βίντεο: «Για λόγους πλήρους διαφάνειας στο επίπεδο της λήψης αποφάσεων εκ μέρους των διαιτητών, αλλά και διαρκούς εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων στο παιχνίδι, τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα εβδομαδιαίας ανάλυσης επίμαχων φάσεων και υλοποιήθηκε η σχετική πρωτοβουλία του προέδρου της Κ.Ε.Δ. Μαρκ Κλάτενμπεργκ».

Με τη συνδρομή του VAR και με τη χρήση-δημοσιοποίηση διαλόγων κατά την διάρκεια της εφαρμογής του, δείτε την ανάλυση φάσεων που έχουν επιλεγεί από την 4η αγωνιστική της Super League»

Ε λοιπόν η πλευρά του Ολυμπιακού θεωρεί ότι υπάρχει δόλος και γίνεται προσπάθεια να ζημιωθεί η ομάδα, παραθέτοντας διάφορα επιχειρήματα. Μα ακόμη και αν έχει δίκιο τελικά (που δεν έχει), παρόλο που συμφώνησε στην επιλογή του Κλάτενμπεργκ ως επικεφαλής της ΚΕΔ, αυτό που και ο πιο καλόπιστος αναρωτιέται είναι: Υπάρχει έστω μία περίπτωση που ο Ολυμπιακός έχει χάσει δίκαια; Πάντα φταίνε άλλοι, κυρίως οι διαιτητές και η ΕΠΟ που με δόλο θέλουν να εμποδίσουν τους Πειραιώτες.

Μα και πέρυσι χάλαγαν τον κόσμο ότι το πρωτάθλημα είναι στημένο, με επίσημες ανακοινώσεις μάλιστα, αλλά το πρωτάθλημα (το στημένο) το πήραν και δίκαια οι ερυθρόλευκοι.

Κρίμα γιατί μία τόσο μεγάλη ομάδα συμπεριφέρεται ως μικρή κι όλα αυτά ενώ κανονικά θα έπρεπε να βλέπει την μεγάλη εικόνα, που είναι η ανάγκη ανταγωνισμού και η άνοδος των μικρότερων ομάδων ώστε να μην είναι εύκολη λεία και χαμένες «από χέρι».

Δυστυχώς το ίδιο ισχύει και για τις άλλες μεγάλες ομάδες άλλοτε σε μικρότερο κι άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Δεν ξέρουν να χάνουν και δεν μπορούν το 50-50.