Πέρα από το κανονικό πρωτάθλημα που διεξάγεται κάθε χρόνο στα γήπεδα, υπάρχει και το  αγαπημένο σε όλους τους φίλους και οπαδούς των ομάδων « πρωτάθλημα των μεταγραφών», ιδίως της θερινής περιόδου. Τα ΜΜΕ ( κυρίως τα οπαδικά ) φτιάχνουν κλίμα, δεκάδες ονόματα σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου παρουσιάζονται ως υποψήφιοι στόχοι και πολύ κοντά στην έλευση τους στην Ελλάδα.

Ads

Οι παράγοντες – ιδιοκτήτες «παίζουν την δική τους μπάλα», κάνοντας επίδειξη δύναμης, χρήματος και διαπραγματευτικής ικανότητας. Συνήθως οι λεγόμενες μεταγραφές « αεροδρομίου» δεν είναι υποδείξεις προπονητών ή τεχνικών διευθυντών, αλλά αποφάσεις και ενέργειες των προέδρων που σκοπεύουν στον εντυπωσιασμό, ή στο να αποδείξουν πως κι οι ίδιοι ξέρουν από μπάλα.

Στο παρελθόν όταν υπήρχαν πολλά περισσότερα διαθέσιμα χρήματα αλλά και μεγαλύτερος ανταγωνισμός παραγόντων, πολλά μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αληθινοί σταρ, ήρθαν στην Ελλάδα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δικαίωσαν την φήμη τους και πρόσφεραν στις ομάδες τους αλλά και συνολικά στο εγχώριο πρωτάθλημα, αναβαθμίζοντας το.

Σαν σήμερα στις 8 Ιουλίου 1999 ο Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος τότε του Ολυμπιακού, απέσπασε την υπογραφή του διεθνούς Βραζιλιάνου Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέϊρα, που μετά από θητεία στην Μπαρτσελόνα, έπαιρνε τον δρόμο για την Ελλάδα.

Ads

Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού που προσγειώθηκε, πήρε μία πρώτη γεύση από τους χιλιάδες ερυθρόλευκους οπαδούς, που τον αποθέωσαν. Για τα επόμενα έξι χρόνια που έμεινε στην ομάδα του Πειραιά, αλλά και μέχρι σήμερα, είναι ο αγαπημένος τους και από τους λίγους διαχρονικά που έγιναν σύνθημα στα χείλη της κερκίδας « Τζιοβάνι – Τζιοβάνι για πάντα στο λιμάνι».

Ο ίδιος δικαίωσε την αγάπη των οπαδών, αποζημιώνοντας τους με το γεμάτο φαντασία παιχνίδι του, την υψηλή τεχνική, την φινέτσα και υπέροχα γκολ. Η περίπτωση του Τζιοβάνι είναι ουσιαστικά η απόδειξη για το τι ποδόσφαιρο θέλουν να βλέπουν οι φίλαθλοι. Όταν ένας παίχτης προσφέρει θέαμα, ξεσηκώνει με ντρίπλες και ζογκλερικές ενέργειες, τότε του « συγχωρούν» το να μην είναι σπρίντερ, να μην μαρκάρει και αμύνεται σ’ όλο το γήπεδο κλπ.

Ο Τζιοβάνι σημείωσε υπέροχα γκολ  σε όλες τις διοργανώσεις και ανάγκασε αντιπάλους παίχτες και προπονητές να του δώσουν το χέρι και να τον αποθεώσουν. Συνολικά στο πρωτάθλημα βρήκε δίχτυα 61 φορές σε 129 παιχνίδια ενώ σε όλες τις διοργανώσεις ξεπέρασε τα 100 γκολ. Σημείωσε 101 τέρματα σε 217 παιχνίδια ενώ πήρε και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ την σεζόν 2003/04 με 21 γκολ.

Απολαύστε τα γκολ του μεγάλου Βραζιλιάνου με την φανέλα του Ολυμπιακού