Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), με μια απόφαση που τινάζει στον αέρα το πρωτάθλημα, εισηγήθηκε την αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης από τη Super League για την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας, η οποία εξετάστηκε ύστερα από καταγγελία του Ολυμπιακού

Ads

Συγκεκριμένα με ψήφους 3-2 η ΕΕΑ αποφάσισε την ανάκληση πιστοποιητικού του ΠΑΟΚ για πολυιδιοκτησία και της Ξάνθης για το μετοχολόγιό της. Η τελική απόφαση για το μέλλον των δύο ομάδων θα ληφθεί από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της Superleague. 

Σημειώνεται πως ήδη από τον ΠΑΟΚ δίνουν πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση, δείχνοντας ως υπεύθυνους την κυβέρνηση και τον Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς ενώ η Επιτροπή θα εξέταζε την υπόθεση δύο από τα μέλη της – εκ των οποίων ο ένας ήταν ο πρόεδρος – αντικαταστάθηκαν με υπογραφή του υφυπουργού Αθλητισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν και οι δύο ψήφισαν κατά του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και έτσι διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η απόφαση ανακοινώθηκε λίγο πριν τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Βόλο και στην Τούμπα οι οπαδοί του «δικεφάλου του Βορρά» ανάρτησαν πανό στο οποίο έγραφαν: «Η Ελλάδα χωρίζεται στα 2. Κυβερνήσεις πέφτουν και υπουργοί θα τρέχουν. Αυγενάκη τελείωσες». 

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως μετά τις αντιδράσεις από τον ΠΑΟΚ ο Λευτέρης Αυγενάκης έσπευσε να κάνει δήλωση κατά της εισήγησης, χαρακτηρίζοντάς την «ατεκμηρίωτη». «Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, η οποία προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις με εκατοντάδες μηνύματα τόσο από φίλους του ΠΑΟΚ, που τον κατηγορούν για υποκρισία, όσο και από φίλους του Ολυμπιακού, που τον κατηγορούν για παρέμβαση υπέρ του ΠΑΟΚ.

Ads

 
Η δήλωση Αυγενάκη δεν φαίνεται να έπεισε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία σε ανακοίνωσή της τόνισε:  «Η εισήγηση της ΕΕΑ είναι ένα μνημείο υποδούλωσης των -υποτίθεται- λειτουργών της στις εντολές του πολιτικού της προϊσταμένου. Ο κ. Αυγενάκης αποδείχθηκε εντολοδόχος του γραφείου τύπου του Ολυμπιακού στήνοντας μια υπόθεση που ως μόνο στόχο είχε την κηλίδωση της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Της ομάδας που έβαλε τέλος οριστικά στην ασυδοσία του Ολυμπιακού. Από σήμερα σηκώνουμε το γάντι που έριξε ο Λευτέρης Αυγενάκης και απαιτούμε από τον Πρωθυπουργό την άμεση απομάκρυνσή του. Είναι επικίνδυνος για τον αθλητισμό, την συνοχή της χώρας και επίορκος. Η φούσκα, που έστησε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, θα σκάσει στο δικό τους πρόσωπο. Να μην ξεχνάνε ότι προσπάθησαν αρκετές φορές να εξοντώσουν τον ΠΑΟΚ και σε κάθε τους απόπειρα βρέθηκαν οι ίδιοι πιο βαθιά χωμένοι στο βούρκο. Σύντομα το όνειρό σας να δείτε τον ΠΑΟΚ στο έδαφος θα γίνει εφιάλτης!». 

Ταυτόχρονα, η παρέμβαση του υφυπουργού έφερε και αρνητικά δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Μαρινάκη, μέσω των οποίων εξαπολύεται επίθεση και στέλνονται μηνύματα προς την κυβέρνηση. «Η απόφαση είναι δεσμευτική. Όσο και να θέλει ο κ. Αυγενάκης να την εμποδίσει», αναφέρεται σε κεντρικό άρθρο στο Βήμα. «Η πολιτική εξουσία θα πρέπει να αναλογιστεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να συγκαλυφθεί η παραβίαση της νομιμότητας απλώς θα ακυρώσει κάθε νομιμοποίηση συνολικά του αθλητικού οικοδομήματος», προστίθεται. Σε «παρέμβαση Αυγενάκη με βιαστικό και άκομψο τρόπο» αναφέρεται άλλο δημοσίευμα στο in.gr, το οποίο συνοδεύεται και από μια φωτογραφία του υφυπουργού με μαϊμούδες που τρώνε μπανάνες και επισημαίνεται πως η στάση του προκαλεί σοβαρά ερωτήματα. «Επειδή προφανώς ο κ. Αυγενάκης δεν είναι καλός με τα λόγια και τέτοιου είδους δηλώσεις, το λιγότερο μπορούν να χαρακτηριστούν ως βιαστικές και παρεμβατικές, καλό θα είναι να κάνει τον… Πόντιο Πιλάτο. Να μην μιλάει και να σέβεται τα κρατικά αρμόδια όργανα, αντί κάνει τέτοιες τοποθετήσεις». 

Λίγη ώρα αργότερα εκδόθηκε και επίσημη ανακοίνωση από την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Αφού αρχικά αναφέρει πως είναι ο Ιβάν Σαββίδης «αυτός που κηλιδώνει την ιστορία του ΠΑΟΚ και τον έχει φέρει σε αυτή την τραγική θέση». «Ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ δεν έχει αντιληφθεί ότι οι πρακτικές που ακολούθησε και ακολουθεί στην επιχειρηματική του διαδρομή, γνωστές σε όλους, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν στην Ελλάδα μόνο και μόνο γιατί έγινε ιδιοκτήτης του ιστορικού ΠΑΟΚ. Ο κ. Σαββίδης πιστεύει ότι με χρήματα μπορεί να αγοράζει ΠΑΕ της Super League και με αυτό τον τρόπο να κερδίζει το πρωτάθλημα, παίζοντας φιλικά παιχνίδια μαζί τους… (όπως γίνεται με την Ξάνθη) και απαιτεί ενώ αυτό τιμωρείται για τους άλλους ιδιοκτήτες με υποβιβασμό, αυτός να παραμένει ατιμώρητος», τονίζει η ΠΑΕ Ολυμπιακός και στη συνέχεια διαμηνύει προς την κυβέρνηση: 

«Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Αυγενάκης για λογαριασμό της κυβέρνησης, φοβούμενος το δήθεν πολιτικό κόστος από τις αστείες απειλές και εκβιασμούς των μέσων και των ανθρώπων του Ιβάν Σαββίδη, ζήτησε ουσιαστικά από τους Έλληνες δικαστές να μην εφαρμόσουν το νόμο, μεταβαλλόμενος ο ίδιος σε δικαστή, επιχειρώντας να ακυρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας Επιτροπής (4-1), χωρίς να γνωρίζει τα στοιχεία που αποδεικνύουν με απόλυτο τρόπο την ενοχή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Ελπίζουμε η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς να αφήσουν τη δικαιοσύνη να κάνει με νηφαλιότητα τη δουλειά της, χωρίς παρεμβάσεις στο έργο της και λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την πολυϊδιοκτησία και την παράνομη συμπεριφορά του Ιβάν Σαββίδη και των συνενόχων του».

Η Απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού

Για τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη η ανακοίνωση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού αναφέρει: 

«4. α)  ΠΑΕ “Α.Ο. ΞΑΝΘΗ”, για παραβίαση των άρθρων 69 παρ.παρ. 3, 6, 9, 12  ν.2725/1999 και 77Α παρ.παρ. 3, 5, 6  ν.2725/1999  και  “ΠΑΟΚ” για παραβίαση του άρθρου 69 παρ.παρ. 9, 12  ν.2725/1999 .

Η Επιτροπή δέχεται:

  1. Κατά πλειοψηφία (4/1), ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ.3, 12 του ν. 2725/1999 και Ομόφωνα, ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 77Α παρ 3, 5, 6 του ν. 2725/1999.
  2. Οι παραβάσεις χαρακτηρίζονται, κατά πλειοψηφία (3/2), ως «Βαρείες».

Η Επιτροπή:

  1. Ανακαλεί, κατά πλειοψηφία (3/2), το χορηγηθέν πιστοποιητικό συμμετοχής, θεωρουμένου ως μηδέποτε εκδοθέντος και συνεπώς η ανάκληση αναφέρεται στον χρόνο έκδοσής του, δεδομένου ότι η παραβατική συμπεριφορά της ΠΑΕ υπήρχε κατά τον χρόνο έκδοσης, χωρίς να είναι γνωστή στην Ε.Ε.Α.
  2. Διαβιβάζει την απόφαση ως «Έκθεση» και ως «Πόρισμα» στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών.
  3. Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 100.000 Ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του ν.2725/1999.
  4. Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά το άρθρο 69 παρ.13 του ν.2725/1999, καθώς και για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

4. β) Η Επιτροπή:

  1. Δέχεται, κατά πλειοψηφία (4/1), ότι οι ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ και ΠΑΕ ΠΑΟΚ τέλεσαν τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ. 9, 12 του ν.2725/1999, οι οποίες, κατά πλειοψηφία (4/1), χαρακτηρίζονται ως «Βαρείες».
  2. Διαβιβάζει την απόφαση ως «’Έκθεση» στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής.
  3. Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ. 13 του ν. 2725/1999.
  4. Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 300.000 Ευρώ σε έκαστη ΠΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 77Α  παρ. 6 του ν.2725/1999».