Το θαύμα της Ισλανδίας έχει την δική του εξήγηση. Και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα, πως μία τόσο μικρή χώρα καταπολεμώντας τον εθισμό της νεολαίας σε αλκοόλ και καπνό, κατάφερε επενδύοντας στον αθλητισμό να ξεκινήσει την συγγραφή της ιστορίας.

Ads

Η τελευταία που την κατάλαβε για τα καλά, ήταν χθες η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο, που δεν κατάφερε να πάει πιο μακρά από την ισοπαλία (1-1) . Μέχρι το Euro 2016 ήταν ο αντίπαλος χωρίς ιστορία που έχουν την τάση να υποτιμούν έως τώρα. Γιατί τώρα όλα άλλαξαν, πλέον κάνει μεγάλα όνειρα και δεν φοβάται κανέναν. Στο ποδόσφαιρο, όπως στο μπάσκετ ή το χάντμπολ, όπου επίσης είχε εξασφαλίσει θέση στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Πολωνία.

Αυτή η απροσδόκητη αντίπαλος είναι η Ισλανδία, ένα ευτυχισμένο νησί και για τον αθλητισμό του, που χθες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, πανηγυρίζοντας το πρώτο της γκολ. 

Οι επιτυχίες στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, στο χάντμπολ , δεν έφτασαν καθόλου τυχαία. Υπάρχει ένα μυστικό, για την επιτυχία ενός νησιού 300.000 κατοίκων που ζουν κυρίως με το ποδόσφαιρο, που αποκάλυψε η «So Foot».

Ads

Ένα πρώτο σημείο καμπής συνέβη στα χρόνια της δεκαετίας του ’90, όταν μία έρευνα αποκάλυπτε τα προβλήματα αλκοολισμού και εθισμού στον καπνό για την νεολαία στο νησί. Από εκεί προήλθε η ιδέα να επενδύσουν στον αθλητισμό, προκειμένου να εξαλειφθούν τα κοινωνικά δεινά. Ετσι έφτασε το σχέδιο της Κυβέρνησης το 2002, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να προχωρήσει πιο πέρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2002, στο νησί υπήρχε μόνο ένα κανονικό γήπεδο ποδοσφαίρου. Δέκα τρία χρόνια μετά, υπάρχουν έντεκα, εκτός από τα είκοσι με συνθετικό τάπητα και τα 130 μικρότερα γήπεδα που είναι απλωμένα σε όλη την χώρα. Όμως οι νέες αυτές εξαιρετικές ανέσεις, συνοδεύτηκαν και από μία σοβαρή εκπαίδευση: οι προπονητές χρειάζονται για να εργαστούν τουλάχιστον δίπλωμα Uefa B. Και είναι σχεδόν 700, από τους οποίους οι 200 έχουν και το «A». Ολοι αυτοί είναι μισθωτοί, ακόμη και στα μικρά χωριά των 500 κατοίκων.

Μία δομή που ξεπέρασε ακόμα και το οικονομικό κραχ του 2008, όταν πολλά από τα στελέχη εταιρειών έμειναν χωρίς δουλειά και κατευθύνθηκαν προς τον αθλητισμό. Το πάθος και η υπερηφάνεια των Ισλανδών έκανε τα υπόλοιπα, δημιουργώντας ένα απρόσμενο φαινόμενο που πλέον προκαλεί φόβο. Όπως και οι εκρήξεις του …διάσημου ηφαιστείου Eyjafjiallajokull.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο