Ο Γιάννης Αλαφούζος ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό λίγες ημέρες μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για την εξαγορά της ΠΑΕ.

Ο Γιάννης Αλαφούζος, που αφήνει τον Παναθηναϊκό με χρέη άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ (σημ: το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, αλλά εκτιμάται πως μπορεί να αγγίζει ακόμη και τα 80 εκατομμύρια), καλεί τους «ιστορικούς πρωταγωνιστές της Παναθηναϊκής οικογένειας» να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διάσωση του συλλόγου καθώς ο ίδιος λέει πως μπορεί να αναλάβει μόνο ένα μέρος του χρέους (περίπου 20 εκ. ευρώ). «Να πράξουν και εκείνοι το καθήκον τους και να βάλουν και εκείνοι το χέρι στην τσέπη», λέει ανακοινώνοντας πως εγκαταλείπει την ομάδα.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού με πλήθος μηνυμάτων στον προσωπικό λογαριασμό στο Instagram του ιδιοκτήτη της μπασκετικής ομάδας του Παναθηναϊκού, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, τον κάλεσαν να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την εξαγορά και του ποδοσφαιρικού τμήματος. Εξάλλου η πλειονότητα των πράσινων οπαδών θεωρεί αυτή τη στιγμή τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ως τη μόνη λύση για να αποφευχθεί η κατάρρευση της ομάδας.  

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός παρουσιάσε τις σκέψεις του για τα οικονομικά δεδομένα που χρειάζονται για τον Παναθηναϊκό και καταλήγει ότι η μοναδική λύση είναι η Παναθηναϊκή Πολιτεία. (PAO Foundation), μια κοινοπραξιά ισχυρών κεφαλαίων για τη διάσωση της ομάδας. Σημειώνεται πως σύμφωνα με όσα γράφει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, το χρέος της ομάδας ανέρχεται σε περίπου 80 εκατομμύρια. 

«Μετά τα 20 που θα βάλει ο Αλαφούζος χρειάζονται άλλα 60 απλά για να ξεχρεώσεις... Δεν θες μίνιμουμ 50 για πρωταθλητισμό δύο χρόνια μπας και μπεις Champions League. Δεν συζητάω καν για τα δεκάδες, μην σου πω 100+ που χρειάζονται για να υλοποιηθεί η Παναθηναϊκή Πολιτεία... το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο για έναν βιώσιμο και ανεξάρτητο Παναθηναϊκό», έγραψε χαρακτηριστικά. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση, που μεταδόθηκε μέσω του Σκάι, του τηλεοπτικού σταθμού που κατέχει:

«Πριν από μερικά χρόνια διαπίστωσα πως η ομάδα μας, ο ΠΑΟ, βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής. Πήρα την απόφαση να αναλάβω μία πρωτοβουλία διάσωσης μέσω της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας". Χιλιάδες οπαδοί συνεισέφεραν τον οβολό και την στήριξή τους. Ζήτησα από ιστορικούς παράγοντες και οικονομικά εύρωστους υποστηρικτές να συνεισφέρουν και εκείνοι τα σημαντικά ποσά που χρειαζόταν η ομάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία. Δεν το έκαναν. Από εκείνη την ημέρα έως σήμερα έχω συνεισφέρει 42 εκατομμύρια ευρώ από την προσωπική μου περιουσία. Δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση. Επωμίσθηκα αυτό το φορτίο σε μία οριακή στιγμή για την χώρα και εμένα προσωπικά.

Είχα την ρομαντική ψευδαίσθηση ότι στήνοντας μία υγιή ομάδα χωρίς σχέσεις διαπλοκής θα μπορούσα να βοηθήσω να αλλάξει η ελληνική πραγματικότητα. Έκανα λάθος. Τα συστήματα και οι νοοτροπίες που εμποδίζουν την χώρα μας να έχει ένα κανονικό, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι βαθιά ριζωμένα και μοιάζουν με Λερναία Ύδρα. Όποιος καλοπροαίρετος πάει να συγκρουσθεί μαζί τους αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα ότι χτυπάει το χέρι του σε έναν αδιαπέραστο τοίχο.

Σήμερα ο Σύλλογος μας βρίσκεται και πάλι σε ένα οριακό σημείο. Για μένα προσωπικά είναι αδύνατον, από ψυχική και οικονομική άποψη, να συνεχίσω να συντηρώ και να διαχειρίζομαι την ομάδα. Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις υποχρεώσεις της έως ένα πόσο της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το ανώτατο όριο που μπορώ να επωμισθώ. Έδωσα ό,τι μπορούσα, αναλαμβάνω μελλοντικές δεσμεύσεις που θα δοκιμάσουν τις αντοχές μου. Έως εδώ όμως. Καλώ τους ιστορικούς πρωταγωνιστές της Παναθηναϊκής οικογένειας να αναλάβουν πρωτοβουλία για την διάσωση του συλλόγου. Θα σταθώ δίπλα τους σαν απλός στρατιώτης, τιμώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που θα αναλάβω στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας. Νομίζω ότι έχει έλθει η ώρα να πράξουν και εκείνοι το καθήκον τους.

Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησα από τον Βασίλη Κωνσταντίνου να ηγηθεί σε μια προσπάθεια σωτηρίας της ομάδος καλώντας σε συστράτευση όλους τους Παναθηναϊκούς που μπορούν να συνεισφέρουν. Στους οπαδούς και φίλους του ΠΑΟ οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί στάθηκαν δίπλα μας στο εγχείρημα και κατάλαβαν ότι το μόνο που ήθελα ήταν να σωθεί πρώτα και μετά να πάει καλά η ομάδα. Τους ζητώ συγγνώμη γιατί τους απογοήτευσα και γιατί δεν μπορώ να επωμισθώ άλλο την ευθύνη. Έκανα ό,τι μπορούσα. Η στιγμή της αλήθειας έφτασε. Όσοι αγαπούν την ομάδα και όσοι αντέχουν να την βοηθήσουν ήλθε η ώρα να το κάνουν.»