Ένα σοβαρό κράτος, μία συγκροτημένη κυβέρνηση και πολιτεία καθορίζονται από κάποιες αναμφισβήτητες σταθερές. Μια απ’ αυτές είναι να γνωρίζει τις πραγματικές της δυνατότητες και να μπορεί να διαχειριστεί προβλήματα με σοβαρότητα, δίνοντας τα σωστά μηνύματα στην κοινωνία.

Ads

Αυτό που συμβαίνει διαχρονικά με την Ελληνική Αστυνομία μάλλον δεν πρέπει να έχει προηγούμενο, όχι μόνο σε χώρες μέλη της Ε.Ε και γενικά του δυτικού κόσμου, αλλά σε όλο τον πλανήτη.

Είναι πολλές, πάρα πολλές οι περιπτώσεις (από την εποχή της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αθήνα 2004 τουλάχιστον), που εκδίδονται επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας, με θέμα την αδυναμία της να εγγυηθεί την ασφάλεια διεξαγωγής αθλητικών αναμετρήσεων.

Συνήθως πρόκειται για ντέρμπυ, όχι πάντα, με επιχειρήματα που φτάνουν στα όρια του κωμικού. Μα ακόμη κι όταν τελικά δεν υπάρχουν απαγορεύσεις, γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανούς κινητοποίησης μεγάλου αριθμού αστυνομικών δυνάμεων και, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δυσανάλογου με το πλήθος που πρέπει να αστυνομευτεί.

Ads

Κάπως έτσι φτάσαμε στο έσχατο σημείο τον τελευταίο μήνα, με την Αστυνομία να δηλώνει ότι αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφαλή τέλεση του τελικού του κυπέλλου Ελλάδος στο λεκανοπέδιο. Του τελικού που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών! Χωρίς θεατές!

Το ακούει, το διαβάζει ο οποιοσδήποτε καλόπιστος πολίτης και αναρωτιέται αν είναι καλοκαιριάτικη «πρωταπριλιά». Τι να πρωτοσκεφτεί κάποιος, τι να πρωτοσχολιάσει; Τί μήνυμα στέλνει η κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες;

Ότι έχουμε Αστυνομία που δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του τελικού στην Αττική, που θα έχει το πολύ 100 – 150 άτομα (προσωπικό ομάδων και ΕΠΟ); Γιατί τάχα μου είναι σε ετοιμότητα οι οργανωμένοι οπαδοί Ολυμπιακού και ΑΕΚ με σκοπό την δημιουργία επεισοδίων, στους δρόμους πριν και μετά τον αγώνα.

Συνεπώς ανά πάσα στιγμή μία ανάρτηση στα social media κάποιου συνδέσμου οπαδών, βαλτών ή χουλιγκάνων, μπορεί να ορίζει πού και πώς θα γίνονται αθλητικές αναμετρήσεις.

Μα ακόμα κι αν υπήρχαν σοβαροί λόγοι ασφάλειας, που δεν θα έπρεπε να ειπωθούν (λέμε τώρα), ακόμη και τότε είναι δυνατόν να λέγεται δημόσια κάτι τέτοιο; Δεν θα μπορούσε να βρει κάποιο διαφορετικό επικοινωνιακό τρόπο, ώστε να οδηγήσει το τελικό εκτός Αττικής;

Διότι έτσι ομολογείς επίσημα την ανεπάρκειά σου. Και αν δεν ισχύει αυτό, τότε κάποια άλλη σκοπιμότητα κρύβεται από πίσω, κάποια «παραγγελιά» έχει ζητηθεί. Ας διαλέξει ο κ. Χρυσοχοϊδης και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση.

Τέλος ο υπουργός και οι επικεφαλής της Αστυνομίας ας σκεφτούν ότι με κάτι τέτοιες ανεκδιήγητες και ύποπτες αποφάσεις, ουσιαστικά «καταργούν» τους αστυνομικούς και τους παραδίνουν στην κοινή γνώμη ως ανίκανους. Αν τους ενδιαφέρει ας ρωτήσουν ή ας φροντίσουν  να μάθουν τι λένε οι υφιστάμενοι τους….