Απίστευτα πράγματα συνέβησαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη μεταξύ των εκπροσώπων του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ με στόχο να βρεθεί μια λύση στη σύγκρουση «πράσινων»και «ερυθρόλευκων» που έχει οδηγήσει σε κρίση το ελληνικό μπάσκετ. Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποχώρησε από τη συνάντηση λέγοντας πως «ο Σκινδήλιας (αντιπρόεδρος ΚΑΕ Ολυμπιακός) τον απείλησε και ο Γιώργος Αγγελόπουλος (ιδιοκτήτης ΚΑΕ Ολυμπιακός) τον έσπρωξε». «Έφτυσε τον Σκινδήλια ο Γιαννακόπουλος» υποστηρίζουν από τον Ολυμπιακό. Οι παράγοντες των δύο κορυφαίων ομάδων του ελληνικού μπάσκετ φαίνεται πως δεν είναι πρόθυμοι να αναζητήσουν τη χρησή τομή και ο «πόλεμός» τους οδηγεί το ελληνικό μπάσκετ σε μια πρωτοφανή κρίση με απρόβλεπτες πλέον εξελίξεις.

Ads

Υπενθυμίζεται πως οι ερυθρόλευκοι, που διαμαρτύρονται για την κατάσταση και τις αποφάσεις της διαιτησίας, ζητούν ριζικές αλλαγές στην ΚΕΔ και ξένους διαιτητές στους αγώνες με τον Παναθηναϊκό. Η αρμόδια αρχή του μπάσκετ, παρά τις αντιδράσεις, όρισε όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς Έλληνες διαιτητές στον αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ και οι Πειραιώτες ανακοίνωσαν πωςδεν θα κατέβουν να αγωνιστούν στο παιχνίδικαι πως είναι έτοιμοι να υποστούν τις συνέπειες που βάσει κανονισμών ενδέχεται να είναι ακόμη και ο υποβιβασμός.Μετά τις τελευταίες εξελίξειςτα σενάρια περί αποχώρησής τους από το ελληνικό πρωτάθλημα και συμμετοχής τους στην Αδριατική λίγκαέχουν φουντώσει. Πρόκειται για μια διεθνή διοργάνωση με τη συμμετοχή των κορυφαίων ομάδων από τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ο υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης ανέλαβε πρωτοβουλία και επιχειρώντας μια «πυροσβεστική» παρέμβαση, ζήτησε εσπευσμένα να συναντηθεί με εκπροσώπους των ΚΑΕ αλλά και με τους προέδρους της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ. Συγκεκριμένα στη συνάντηση συμμετείχαν: από τον Ολυμπιακό οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Σκινδήλιας, ο γενικός διευθυντής, Χρήστος Σταυρόπουλος, ο υπεύθυνος μάρκετινγκ, Νίκος Λεπενιώτης, ο τιμ μάνατζερ, Χρήστος Μπαφές και ο νομικός σύμβουλος της ΚΑΕ, Λάμπρος Αδάμος. Από τους «πράσινους» παρευρέθηκαν ο «ισχυρός άνδρας» της ΚΑΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, η δικηγόρος της εταιρείας, Μαργαρίτα Θάνου και ο γενικός διευθυντής, Θεμιστοκλής Καρβουντζής. Σημειώνεται πως οπρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον Ολυμπιακό, δεν παρευρέθηκε, λόγω υποχρεώσεων. Την ΕΟΚ εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος, Ανδρέας Γκολέμης, ενώ την ΑΕΚ ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ, Μάκης Αγγελόπουλος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος και ο Εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ ο κ. Αθανασόπουλος.

Παρά τις προθέσεις του υφυπουργού, η συνάντηση στο γραφείο του μετατράπηκε σε αρένα. «Καταγγέλλω πως με κτύπησε ο Σκινδήλιας και με απείλησε ο Αγγελόπουλος. Όλα αυτά μπροστά στα μάτια του Υφυπουργού που δεν με προστάτεψε και δεν με υπερασπίστηκε. Το έστησε όλο αυτό το σόου. Ήταν σόου του Υπουργού», είπε αποχωρώντας έξαλλος ο Γιαννακόπουλος και αποκάλεσε «πορνόγερο» τον Σκινδήλια.Στη συνέχεια ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μίλησε και στον Sport Fm, χαρακτηρίζοντας «παρωδία» την έκτακτη σύσκεψη. «Με έσπρωχνε βίαια ο Γιώργος Αγγελόπουλος» είπε και κάλεσε δημόσια, ων «στον αέρα», τον Γιώργο Αγγελόπουλο: «Ευχαρίστως, είμαι εδώ κάτω, έξω από το Υπουργείο, να κατέβει τώρα εδώ να έρθει να με σπρώξει!». Συνεχίζοντας είπε πως «οι κύριοι Αγγελόπουλοι και ο Ολυμπιακός ήρθαν μόνο για να προκαλέσουν, μόνο για να ξαναβγεί στη δημοσιότητα “ Μπάχαλο Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού”». Χαρακτήρισε δε «ηθικό αυτουργό» τον κύριο Βασιλειάδη.

Σημειώνεται πως ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού μπορεί να έφυγε από τη σύσκεψη, αλλά περίμενε κάτω από το υπουργείο τους παράγοντες του Ολυμπιακού, καθώς, όπως λέει ίδιος, είπανε να πλακωθούν έξω και όχι μέσα στο γραφείο του Υπουργού. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος όση ώρα περίμενε έξω από το υπουργείου μετέδιδε σε live streaming μέσω social media, ενώ όταν βγήκαν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι άρχισε να τους φωνάζει πως πάνω «έκαναν τους μάγκες» αλλά τώρα φεύγουν συνοδεία αστυνομικών και άλλα… «οπαδικά». Κλείνοντας είπε και το σύνθημα «αντίο, αντίο εκεί στην Α2», καθώς ο Ολυμπιακός μετά την απόφασή του να μην κατέβει στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό κινδυνεύει με υποβιβασμό.

Προς υποβιβασμό ο Ολυμπιακός;

Σημειώνεται πως κατά την διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε ο Γιώργος Βασιλειάδης αποφασίστηκε πως το φύλλο αγώνα του ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για την 19η αγωνιστική της Basket League θα ανοίξει και θα κλείσει στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ και όχι στο ΣΕΦ για λόγους ασφαλείας. Εξάλλου οι ερυθρόλευκοι, εκτός από την αποχή τους, είχαν ανακοινώσει πως το ΣΕΦ δεν πρόκειται να ανοίξει και συμφώνησαν με την πρόταση για να αποφευχθούν και πιθανά επεισόδια. Έτσι οι διαιτητές και η αποστολή του Παναθηναϊκού δεν θα χρειαστεί να βρεθούν στο γήπεδο για τυπικούς λόγους. Οι πράσινοι θα πάρουν το ματς στα χαρτιά με 20-0, ενώ οι ερυθρόλευκοι αναμένεται να τιμωρηθούν με ποινή αφαίρεσης έξι βαθμών. Όμως επειδή είναι υπότροποι, εξαιτίας και τις αποχώρησής τους στο ημίχρονο του αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο, η ποινή ενδέχεται να είναι ακόμη και υποβιβασμός. Για να γλιτώσουν την ποινή που θα τους οδηγήσει στην Α2 είναι να δεχτούν τα αρμόδια όργανα πως πρόκειται για τιμωρίες σε δύο διαφορετικές διοργανώσεις (Κύπελλο και Πρωτάθλημα) και άρα δεν είναι υπότροποι.

Ads

Οι δηλώσεις των Αγγελόπουλων

Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος μετά την ολοκλήρωση της επεισοδιακής σύσκεψης, σε σαφώς ηπιότερους τόνους, αναφέρθηκαν με θετικά σχόλια στην πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αθλητισμού και απάντησαν στις καταγγελίες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Για πρώτη φορά η Πολιτεία και η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της ισονομίας και της διαιτησίας στο μπάσκετ. Με πρωτοβουλία του κ. Υπουργού μαζευτήκαμε εδώ όλοι. Κοινή διαπίστωση είναι πως υπάρχει πρόβλημα και των ομάδων στον ΕΣΑΚΕ και όσων συμμετέχουν. Διαφωνίες υπάρχουν για την λύση, αλλά διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σοβαρότερο πρόβλημα για το θέμα της ελληνικής διαιτησίας, για το οποίο ελπίζουμε να βρεθεί λύση. Σήμερα έγινε η διαπίστωση του προβλήματος από όλους. Είχε προηγηθεί και από τον ΕΣΑΚΕ. Προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες. Το ματς της Κυριακής δεν θα γίνει», είπε αρχικά ο Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια ρωτήθηκε για την καταγγελία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου:

«Απαιτείται σύνεση και ηρεμία. Δεν έχει γίνει αυτό που κατήγγειλε ο κ. Γιαννακόπουλος. Έγινε κάτι άλλο, αλλά δεν χρειάζεται να το πούμε. Η συμφωνία που έγινε είναι πως χρειάζεται σύνεση και ψυχραιμία. Δεν υπάρχει τίποτα, ηρεμία. Υπάρχει πολιτική βούληση να λυθεί το θέμα και μένουμε εκεί». Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος τόνισε πως «σε μία τόσο σοβαρή σύσκεψη, να απουσιάζει ο πρόεδρος της ΕΟΚ, δείχνει ασέβεια στην αξιέπαινη προσπάθεια του Υφυπουργού. Πολύ δύσκολα θα βρεθεί λύση. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση».

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΣΑΚΕ

Ο προέδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, τόνισε κατά την έξοδο του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ότι αναμένεται να αρχίσει ένας διάλογος «σε συνεργασία με την Πολιτεία, την ομοσπονδία και μέσα από το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, για να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάποιες αλλαγές που θα συμφωνηθούν». Αναλυτικά οι δηλώσεις του Βαγγέλη Γαλατσόπουλου: «Έγινε μία συζήτηση σε σχέση με τα θέματα του μπάσκετ και το πρόβλημα που υπάρχει, η οποία έχει ξεκινήσει από το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ. Πιστεύω ότι με τη σύμφωνη γνώμη του υφυπουργού θα ξεκινήσει ένας διάλογος σε συνεργασία με την Πολιτεία, την ομοσπονδία και μέσα από το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, για να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάποιες αλλαγές που θα συμφωνηθούν». Η αποψινή συζήτηση τι αποτελέσματα έφερε; ρωτήθηκε: «Σήμερα ξεκίνησε ο διάλογος. Δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα», είπε ενώ για την ένταση σημείωσε πως «δεν θα ήθελε να κάνει κάποια δήλωση». Για το ματς της Κυριακής, ανέφερε πως «υπάρχει ο αγώνας και η επίσημη θέση του Ολυμπιακού».

«Μετά το αδιέξοδο του τελευταίου μήνα και το διαφαινόμενο αδιέξοδο μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος αποφάσισα να γίνει μία σύσκεψη με τους επικεφαλής των ομάδων και των φορέων για να συζητήσουμε επί της ουσίας για να βρεθεί μία λύση», είπε και συνέχισε:«Ο πρώτος στόχος ήταν να διασφαλίσουμε ότι την Κυριακή δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τον οποιονδήποτε. Αυτό επετεύχθη. Ήρθαμε σε συμφωνία με τον ΕΣΑΚΕ. Το δεύτερο θέμα που ήθελα να θέσω ήταν να ξεκινήσει μία διαδικασία συζήτησης για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Δεν θα φέρει αποτελέσματα αύριο και δεν θα λείψουν οι εντάσεις και οι διαφωνίες. Να υπάρξει κοινή συνισταμένη για τους κανόνες και τις διαφωνίες. Να επανασχεδιάσουμε τους βασικούς κανόνες που οδηγούν σε διαφωνίες στο ελληνικό μπάσκετ. Νομίζω ότι και αυτό επετεύχθη. Συνεχίζουμε από Δευτέρα με θεματοφύλακα τη Γ.Γ.Α. να βρούμε μία λύση. Ο αγώνας δεν αναβάλλεται, αλλά δεν θα γίνει. Από εκεί και μετά, ο ΕΣΑΚΕ και οι ομάδες δεσμεύτηκαν να φέρουν προτάσεις και ένα πλάνο για να υλοποιηθεί. Δεν πήραμε δέσμευση από την ΕΟΚ λόγω της απουσίας του επικεφαλής της. Περιμένουμε…».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ. «Υπάρχει μία συμφωνία ότι θα καταλήξουν σε πέντε προτάσεις και μετά θα δουν το θέμα της διαιτησίας. Έχει γίνει το πρώτο βήμα, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας. Υπάρχουν διαφωνίες. Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και από τη δική μου την πλευρά. Στη διαιτησία και στην οργάνωση της δομής δεν έχω περιθώρια παρέμβασης. Με τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να βρω λύση. Δεν έχει νόημα να αναπαράγουμε και να εμβαθύνουμε τις εντάσεις. Υπήρξε ομοθυμία ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση».

Για την απουσία του προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου, ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε: «Δεν έχει λόγο να ρίξουμε λάδι στη φωτιά. Αν κάτσουν να συμφωνήσουν σε πέντε κανόνες, θα έχει γίνει το βήμα». Για το αν θα είναι «παρών» σε κάποια συνάντηση: «Αν χρειαστεί η παρουσία μου σε νόμιμη βάση, θα είμαι. Σαν θεματοφύλακας πάντα». Σε ερώτηση αν θα γίνει νέα σύσκεψη, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης εξήγησε: «Εάν χρειαστεί θα ξαναγίνει. Νομίζω ότι θα υπάρξει ωριμότητα παρά τις εντάσεις και θα υπάρχουν βούληση να διαφυλάξουν το άθλημα. Όλο αυτόν τον μήνα δεν υπήρξε πρωτοβουλία από τα θεσμικά όργανα να βρεθεί μία λύση». Τέλος, ερωτηθείς, που θα αγωνίζεται ο Ολυμπιακός την επόμενη σεζόν (στην πρώτη ή στη δεύτερη κατηγορία), ο υφυπουργός σημείωσε: «Ό,τι προβλέπει το Πειθαρχικό Δίκαιο του ΕΣΑΚΕ. Δεν κατεβαίνει και πάει βάσει κανονισμού. Θέματα ασφάλειας συζητήσαμε. Επικεντρωθήκαμε στην επόμενη ημέρα και στο να ξεκινήσει σε στέρεες βάσεις το επόμενο».

Οι δηλώσεις Βασιλειάδη

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, μετά τα όσα συνέβησαν, επιχείρησε να ρίξει τους τόνος, υπογραμμίζοντας πως με η συνάντηση έγινε με στόχο την επανασχεδίαση των βασικών κανόνων που οδηγούν σε διαφωνίες στο ελληνικό μπάσκετ. Σχετικά με το επεισόδιο που συνέβη ο υφυπουργός τόνισε: «Δεν θέλω να αναφερθώ σε κάτι άλλο αυτή την στιγμή και έτσι όπως τελείωσε η συνάντηση δεν θέλω να ασχοληθώ με τίποτα άλλο, που να ρίξει λάδι στη φωτιά και θα μας αποσπάσει από τη συζήτηση. Οτιδήποτε άλλο ρίχνει νερό στον μύλο μίας αδιέξοδης κόντρας». Για τις καταγγελίες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου περί «στημένης συνάντησης», ανάφερε: «Δεν θέλω να σχολιάσω. Στημένο γιατί; Για ποιον λόγο; Θα ήταν στημένο αν ικανοποιούνταν τα αιτήματα κάποιου. Υπήρχαν εντάσεις που δεν πρέπει να αναπαράγουμε. Πριν τις εντάσεις υπήρξε απόφαση να βάλουμε κανόνες».

«Μετά το αδιέξοδο του τελευταίου μήνα και το διαφαινόμενο αδιέξοδο μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος αποφάσισα να γίνει μία σύσκεψη με τους επικεφαλής των ομάδων και των φορέων για να συζητήσουμε επί της ουσίας για να βρεθεί μία λύση», είπε και συνέχισε:«Ο πρώτος στόχος ήταν να διασφαλίσουμε ότι την Κυριακή δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τον οποιονδήποτε. Αυτό επετεύχθη. Ήρθαμε σε συμφωνία με τον ΕΣΑΚΕ. Το δεύτερο θέμα που ήθελα να θέσω ήταν να ξεκινήσει μία διαδικασία συζήτησης για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Δεν θα φέρει αποτελέσματα αύριο και δεν θα λείψουν οι εντάσεις και οι διαφωνίες. Να υπάρξει κοινή συνισταμένη για τους κανόνες και τις διαφωνίες. Να επανασχεδιάσουμε τους βασικούς κανόνες που οδηγούν σε διαφωνίες στο ελληνικό μπάσκετ. Νομίζω ότι και αυτό επετεύχθη. Συνεχίζουμε από Δευτέρα με θεματοφύλακα τη Γ.Γ.Α. να βρούμε μία λύση. Ο αγώνας δεν αναβάλλεται, αλλά δεν θα γίνει. Από εκεί και μετά, ο ΕΣΑΚΕ και οι ομάδες δεσμεύτηκαν να φέρουν προτάσεις και ένα πλάνο για να υλοποιηθεί. Δεν πήραμε δέσμευση από την ΕΟΚ λόγω της απουσίας του επικεφαλής της. Περιμένουμε…».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ. «Υπάρχει μία συμφωνία ότι θα καταλήξουν σε πέντε προτάσεις και μετά θα δουν το θέμα της διαιτησίας. Έχει γίνει το πρώτο βήμα, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας. Υπάρχουν διαφωνίες. Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και από τη δική μου την πλευρά. Στη διαιτησία και στην οργάνωση της δομής δεν έχω περιθώρια παρέμβασης. Με τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να βρω λύση. Δεν έχει νόημα να αναπαράγουμε και να εμβαθύνουμε τις εντάσεις. Υπήρξε ομοθυμία ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση».

Για την απουσία του προέδρου της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου, ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε: «Δεν έχει λόγο να ρίξουμε λάδι στη φωτιά. Αν κάτσουν να συμφωνήσουν σε πέντε κανόνες, θα έχει γίνει το βήμα». Για το αν θα είναι «παρών» σε κάποια συνάντηση: «Αν χρειαστεί η παρουσία μου σε νόμιμη βάση, θα είμαι. Σαν θεματοφύλακας πάντα». Σε ερώτηση αν θα γίνει νέα σύσκεψη, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης εξήγησε: «Εάν χρειαστεί θα ξαναγίνει. Νομίζω ότι θα υπάρξει ωριμότητα παρά τις εντάσεις και θα υπάρχουν βούληση να διαφυλάξουν το άθλημα. Όλο αυτόν τον μήνα δεν υπήρξε πρωτοβουλία από τα θεσμικά όργανα να βρεθεί μία λύση». Τέλος, ερωτηθείς, που θα αγωνίζεται ο Ολυμπιακός την επόμενη σεζόν (στην πρώτη ή στη δεύτερη κατηγορία), ο υφυπουργός σημείωσε: «Ό,τι προβλέπει το Πειθαρχικό Δίκαιο του ΕΣΑΚΕ. Δεν κατεβαίνει και πάει βάσει κανονισμού. Θέματα ασφάλειας συζητήσαμε. Επικεντρωθήκαμε στην επόμενη ημέρα και στο να ξεκινήσει σε στέρεες βάσεις το επόμενο».