Οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ της Super League και ο Σταύρος Κοντονής, που συναντήθηκαν σήμερα στο γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού, συμφώνησαν για επανέναρξη του πρωταθλήματος στις 10-11 Σεπτεμβρίου, θέτοντας και οι δύο πλευρές ως προϋπόθεση να γίνουν από την ΕΠΟ οι απαραίτητες αλλαγές (τακτικοί δικαστές και διαιτησία) για την εύρυθμη διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Ads

Μετά τη συνάντηση ο Σταύρος Κοντονής εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. «Συναντηθήκαμε με ομάδες της Λίγκας για να συζητήσουμε τα ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το αίτημα τους είναι γνωστό. Να αρχίσει το πρωτάθλημα το Σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβρίου. Ήδη η ΕΠΟ έχει συμμορφωθεί με το θέμα των δικαστών. Συμμορφώθηκε και προς τις επιταγές του νόμου και προς τις υποδείξεις της FIFA. Συμφωνήσαμε με την Λίγκα να αποταθούμε στη ΦΙΦΑ και να ζητήσουμε να γίνει η συνάντηση (σημ: για το θέμα της διαιτησίας) που με αποκλειστική ευθύνη της ΕΠΟ ματαιώθηκε», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Όλοι εργαζόμαστε για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 10 του μήνα. Όσο δεν ξεκινάει το πρωτάθλημα το πρόβλημα παραμένει. Η κυβέρνηση είναι εδώ για να λύνει τα προβλήματα»!

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν ο μόνος από τους «ισχυρούς άνδρες» των τεσσάρων «μεγάλων» (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) που συμμετείχε αυτοπροσώπως στη σύσκεψη, στην οποία παρέστη και ο πρόεδρος της Super League. Ο Παναθηναϊκός εκπροσωπήθηκε από τον Χρήστο Παναγόπουλο, ο Ολυμπιακός από τον Γιάννη Βρέντζο και ο ΠΑΟΚ από τον Δημοκράτη Παπαδόπουλο.

Ads

Οι εκπρόσωποι των άλλων ΠΑΕ που παραβρέθηκαν ήταν οι: Γιώργος Μποροβήλος (Αστέρας Τρίπολης), Χρήστος Δάρας (Πανιώνιος), Ευάγγελος Μπαταγιάννης (Ατρόμητος), Φώτης Κωστούλας (Παναιτωλικός), Μανώλης Μαθιουλάκης (Πλατανιάς), Σπύρος Παπαθανασάκης (Ηρακλής), Χρήστος Πανόπουλος (Ξάνθη), Άγγελος Σπίγγος (Κέρκυρα), Γιώργος Χριστοβασίλης (ΠΑΣ Γιάννινα), Λάμπρος Μπαλόκας (Λεβαδειακός), Κώστας Παπαδόπουλος (Βέροια) και Αλέξης Κούγιας (ΑΕΛ).

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Super League Γιώργος Στράτος δήλωσε: «Ευχαριστούμε και πάλι τον υπουργό για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας για συνάντηση ώστε να μεταφέρουμε την απόφασή μας για έναρξη του πρωταθλήματος. Ήταν μια γόνιμη και παραγωγική συνάντηση. Ο υπουργός μας είπε ότι ζητήματα που δεν αφορούν εμάς έχουν ήδη επιλυθεί. Μας έδωσε σχετικό έγγραφο του κ. Κουτσοκούμνη προς την ΕΠΟ, σύμφωνα με το οποίο FIFA και UEFA είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να έρθουν στην Αθήνα για να γίνει η συνάντηση που ματαιώθηκε και να συζητήσουμε για την διαιτησία και το ισπανικό μοντέλο. Εμείς άμεσα θα ζητήσουμε από την ΕΠΟ να γίνει αυτό, ώστε να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία μας να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 10 Σεπτεμβρίου».

Την ικανοποίησή του από τους χειρισμούς του Σταύρου Κοντονή εξέφρασε ο Χρήστος Πανόπουλος. Ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθη κατά την αποχώρησή του από τη συνάντηση είπε μεταξύ άλλων: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον υπουργό για τον χειρισμό της γενικής κατάστασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι κοντά στο να… σκοράρει, εάν το πρωτάθλημα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου. Υπάρχει μία τάση για καλή διάθεση συνεργασίας στο θέμα της διαιτησίας.»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού, Χρήστος Παναγόπουλος, κάλεσε την ΕΠΟ να συνεργαστεί: «Συναντηθήκαμε με την προοπτική να μπει ένα τέλος στο θέμα της διαιτησίας για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Θέλουμε αυτό να γίνει με ήρεμο τρόπο, χωρίς φασαρίες και προβλήματα. Αυτό που απασχολεί περισσότερο είναι το μοντέλο της διαιτησίας και το ξέρουμε όλοι. Πρέπει να εξαφανιστεί η καχυποψία που υπάρχει και για να συμβεί κάτι τέτοιο, καλό είναι να έρθει ξανά η FIFA για να μας βοηθήσει να λύσουμε τις διαφορές». Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στην ΕΠΟ: «Θεωρώ ότι οφείλει να συνεργαστεί μετά την πρόσφατη συμπεριφορά της, που ήταν άκομψη και θα τολμούσα να πω αναιδής με το ματαιώσει τη συνάντηση».

Αλλαγές στη διαιτησία θέλει και ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης. «Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση. Εκτιμώ ότι θα έχουμε μπάλα στις 10 του μήνα κάτι που είναι ζητούμενο. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα στο ποδόσφαιρο αλλά νομίζω θεσμικά ότι μπορούμε να τα λύσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εκλογές την 1η του Οκτώβρη στην ΕΠΟ. Από εκεί και πέρα σαν Λίγκα θα κοιτάξουμε να παρέμβουμε για να έχουμε ένα ποδόσφαιρο που θέλει ο υγιής φίλαθλος. Νομίζω ότι θα έχουμε ένα καλό πρωτάθλημα παρά τα προβλήματα και θα είναι το πιο συναρπαστικό και το πιο καλό πρωτάθλημα. Χωρίς την βελτίωση της διαιτησίας νομίζω πως δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αισιόδοξοι, εκτιμώ πως και σε αυτό το κομμάτι θα υπάρξει μια ποιοτική αναβάθμιση και μαζί καλύτερες μέρες για το ποδόσφαιρό μας».

Επιστολή FIFA στην ΕΠΟ: Ερχόμαστε για να λυθεί το θέμα της διαιτησίας

Ο Κώστας Κουτσοκούμνης, επικεφαλής του κλιμακίου της FIFA και της UEFA που ασχολείται με τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, έστειλε επιστολή στην ΕΠΟ, την οποία κοινοποίησε και στον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, προτείνοντας στην ελληνική ομοσπονδία να έρθει ξανά το κλιμάκιο στην Αθήνα για να λύσει οριστικά το θέμα της διαιτησίας.

Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής, όπως δημοσιεύεται από την αθλητική ιστοσελίδα SDNA:

«Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα, αγαπητοί φίλοι,

Θερμά συγχαρητήρια για τη νίκη της εθνική σας ομάδας κατά της Ολλανδίας.

Με μεγάλη μας λύπη υποχρεωθήκαμε να αποχωρήσουμε από τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, τόσο μεταξύ ημών και της ΕΠΟ όσο και τη σύσκεψη μεταξύ ημών όλων και των συλλόγων της Super League. Είμαι σίγουρος ότι είχατε βάσιμους λόγους για να ματαιώσετε τη σύσκεψη, παρόλο που εκφράσαμε τη διαφωνία, την απογοήτευση και τη λύπη μας τη στιγμή εκείνη. Δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει ότι ένα από τα μείζονα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι όντως η διαιτησία και οι συσκέψεις θα έδιναν στην επιτροπή μας τη δυνατότητα να σας προτείνει λύσεις, στο πλαίσιο της σύμβασης διαιτησίας της UEFA, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι προκαταλήψεις που ιστορικά υπάρχουν, όσον αφορά τα θέματα της διαιτησίας στην Ελλάδα. Ματαιώνοντας τις συσκέψεις, τα προβλήματα με τη διαιτησία παραμένουν επί μακρόν και διαφορές ενυπάρχουν, σε τέτοια έκταση που συγκεκριμένοι σύλλογοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα αγωνιστούν σε ένα «πλαστό» πρωτάθλημα.

Ίσως γνωρίζετε ότι η Super League μας απέστειλε ένα αντίγραφο επιστολής που απευθύνεται σε εσάς, διαμαρτυρόμενη για τη μη συμμόρφωση της ΕΠΟ με τις συμφωνίες που κάνατε με αυτούς, αναφορικά, όπως είναι φυσικό, με τη διαιτησία. Το θέμα της επιστολής αυτής δεν είναι να εμπλακεί σε πόλεμο επιστολών και τι είπε ποιος και πότε, κλπ.

Γνώμη μας είναι ότι ένα «υγιές» πρωτάθλημα ξεκινά πάντα με την καλή θέληση όλων των σχετικών μερών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που αποτελούν βασικούς συντελεστές για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Από τα ball boys, μέχρι τους διαιτητές και τους πειθαρχικούς κριτές κτλ. Για να ξεκινήσει ένα πρωτάθλημα με τεράστια προβλήματα μεταξύ των δύο σημαντικότερων εμπλεκόμενων φορέων του πρωταθλήματος, της Super League και της ΕΠΟ, είναι εγγυημένο ότι αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίστε προβλήματα, όπως φωνές δυσαρέσκειας το λιγότερο, κατηγορίες εναντίων διαιτητών, κατά της ΕΠΟ κτλ. δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που γεννά βία.

Είναι σημαντικό η σχέση μεταξύ της ΕΠΟ και της Super League να διορθωθεί πριν την έναρξη του πρωταθλήματος για το καλό του αθλήματος στην Ελλάδα και για να γίνει αυτό θα πρέπει να χειριστείτε αναλόγως τους προβληματισμούς της Super League αναφορικά με την διαιτησία.

Σας επισημαίνουμε ότι είμαστε παρ’ όλα αυτά εδώ για να σας βοηθήσουμε αν χρειαστείτε την βοήθεια μας, στον βαθμό που άπαξ και μας το ζητήσετε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σας ταλανίζουν σήμερα με την Super League όσον αφορά στην διαιτησία με τελειωτικό τρόπο».