Με την ολοκλήρωση της 8ης αγωνιστικής των  play-off και της 6ης των  play-out, έχουμε πλέον καθαρή εικόνα και μαθηματική επιβεβαίωση για τις ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν την επόμενη σεζόν στην Ευρώπη (Champions και Conferecne League).

Ads

Ξέρουμε επίσης την ομάδα που θα υποβιβαστεί απ’ ευθείας στην δεύτερη επαγγελματική κατηγορία και εκείνη που θα αγωνιστεί σε μπαράζ.

Συνεπώς εκτός από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό που θα αγωνιστεί στο Champions League ( στον β’ προκριματικό γύρο στις 21 Ιουλίου κατά πάσα πιθανότητα, στην πολύ δύσκολη προσπάθεια για την συμμετοχή του στους ομίλους), ΠΑΟΚ, Άρης και ΑΕΚ θα δώσουν το παρόν στην τρίτη τη τάξει Ευρωπαϊκή διοργάνωση, που ξεκινά για πρώτη φορά την νέα περίοδο, το Europa Conferecne League.

Από την άλλη μεριά η ΑΕΛ υποβιβάζεται στην Super League 2, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πρώην πρωταθλήτρια ( η μόνη ομάδα από την περιφέρεια) και κυπελλούχο, αλλά και για το ίδιο το πρωτάθλημα που χάνει σε αξία και αίγλη όταν λείπουν ομάδες με ιστορία και κόσμο.

Ads

Ο Παναιτωλικός θα αγωνιστεί σε ψυχοφθόρο μπαράζ με τον δεύτερο της Super League 2, στην προσπάθεια να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία.

Πολλοί προπονητές με εμπειρία από τα γήπεδα λένε ότι: «η βαθμολογία λέει πάντα την αλήθεια για τις ομάδες». Ακόμη κι αν δεν συμβαίνει πάντα κάτι τέτοιο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έτσι είναι.

Σε ένα «μαραθώνιο» όπως είναι το κάθε πρωτάθλημα, η τελική βαθμολογία αποκρυσταλλώνει την δύναμη, αξία, σταθερότητα και ποιότητα των ομάδων.

Στην δική μας περίπτωση της φετινής Super League 1, όντως η κατάταξη των ομάδων είναι συνέπεια της συνολικής αγωνιστικής τους παρουσίας από τον περασμένο Αύγουστο ως τώρα.

Ο Ολυμπιακός απόλυτα δίκαια στέφτηκε πρωταθλητής και δίχως αμφιβολία είναι τουλάχιστον ένα επίπεδο πιο πάνω από τους ανταγωνιστές του.

Ο ΠΑΟΚ παρά την έλλειψη σταθερότητας για μεγάλα διαστήματα, στο τέλος παρουσίασε σοβαρό αγωνιστικό πρόσωπο και η δεύτερη θέση άμβλυνε κάπως την απογοήτευση των οπαδών του.

Η ΑΕΚ κυριολεκτικά «έσωσε» την παρτίδα τελευταία στιγμή, με την χθεσινή νίκη της στην Λεωφόρο επί του Παναθηναϊκού, που την εξασφάλισε τον μίνιμουμ στόχο της εξόδου σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση. 

Πάντως οι δύο «δικέφαλοι» έχουν πολλά να σκεφτούν, να βγάλουν συμπεράσματα και να διορθώσουν, αν θέλουν την επόμενη αγωνιστική περίοδο να μικρύνουν  ή να μηδενίσουν την απόσταση από τον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός «κλάταρε» στα play-off, όταν πολλοί είχαν πιστέψει ότι θα καταφέρει να πάρει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, με βάση την εικόνα του μέσα στο 2021 και κυρίως στα ντέρμπι όπου είχε την καλύτερη σχετική «βαθμολογία».

Βέβαια το πρόβλημα στους «πράσινους» είναι βαθύτερο και αφορά κυρίως την φιλοσοφία της ιδιοκτησίας του, αφού δεν είχε την υπομονή και επιμονή στο πλάνο δημιουργίας ανταγωνιστικής ομάδας μέσα από την αξιοποίηση νέων παικτών από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου.

Ουδείς κατάλαβε γιατί έφυγε ο Γιώργος Δώνης και ακόμα περισσότερο με τι κριτήρια ήρθαν οι αντικαταστάτες του και μια σειρά από ξένοι παίκτες, που σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Τέλος ο Αστέρας Τρίπολης ήταν σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος η ευχάριστη έκπληξη και παρουσίασε δυνατή και ανταγωνιστική ομάδα.

Στα play-out απομένει η αναμέτρηση ΠΑΣ Γιάννινα-Απόλλων Σμύρνης που αναβλήθηκε λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού στους Ηπειρώτες, για την ολοκλήρωση της 6ης αγωνιστικής, ωστόσο δεν επηρεάζει την βαθμολογία.

Η αλήθεια είναι πως δεν άλλαξε κάτι ιδιαίτερα από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, απλώς επιβεβαιώθηκε η τραγική παρουσία της ΑΕΛ σε όλη τη σεζόν και η τελευταία θέση που οδηγεί στην δεύτερη κατηγορία, ήταν φυσική συνέπεια και θέμα χρόνου.

Τώρα είναι βέβαιο ότι οι ειδήσεις από την Λάρισα θα αφορούν όχι αγωνιστικά θέματα, αλλά τις αντιδράσεις Κούγια και οπαδών, φορέων, ερασιτεχνικής κλπ.

Τα ίδια ισχύουν περίπου για τον Παναιτωλικό αναφορικά με την αγωνιστική του παρουσία στο σύνολο του πρωταθλήματος. Ανεξαρτήτως του αν θα παραμείνει ή όχι στην κατηγορία, η εικόνα του δεν ήταν καθόλου κολακευτική και σίγουρα κανείς στο Αγρίνιο δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος.  

Δυσάρεστη έκπληξη η φετινή πορεία του ΟΦΗ που οριστικοποίησε την παραμονή του με πολύ άγχος, ευχάριστη η παρουσία του ΠΑΣ Γιάννινα και διάψευση των προγνωστικών για Λαμία και Απόλλωνα, που μάλλον άνετα εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στην Super League 1 και για την επόμενη περίοδο.

Ο Βόλος με την πρώτη θέση στην βαθμολογία των play-out πήρε αυτό που του άξιζε, καθώς κατά διαστήματα είχε πολύ καλή αγωνιστική παρουσία και εικόνα, κάτι που δεν είχε ο απογοητευτικός Ατρόμητος.

Τα αποτελέσματα της 8η αγωνιστικής των play-off

ΠΑΟΚ-Άρης 2-0
(69’ πεν. Σβαμπ, 91’ Ζίβκοβιτς)

Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 0-0

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-1
(50’Μάνταλος)

Η βαθμολογία

image

Οι επόμενες αγωνιστικές

9η αγωνιστική Τετάρτη 12 Μαΐου (19:30)

  • Άρης – Παναθηναϊκός 
  • Αστέρας – ΑΕΚ 
  • Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 

10η τελευταία αγωνιστική  Κυριακή 16 Μαΐου (19:30)

  • ΑΕΚ – Άρης
  • Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 
  • ΠΑΟΚ – Αστέρας 

Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής των play-out

Βόλος-ΑΕΛ 3-1
( 8΄Δουβίκας, 38΄Μπαρτόλο, 74΄Μπουένο – 69΄Ντουρμισάι πέν.)

Παναιτωλικός-Ατρόμητος 1-3
( 90’+1′ πέν. Ματσόλα – 11′ Ραμπέγιο, 20′ Ενσικουλού, 88′ πέν. Μανούσος)

Λαμία – ΟΦΗ 0-2
(5’ Σακόρ, 81′ Ντε Γκουζμάν)

Η βαθμολογία

image

Η επόμενη 7η και τελευταία αγωνιστική

Σάββατο 15 Μάϊου 2021 (19:30)

  • ΑΕΛ – ΠΑΣ Γιάννινα
  • Απόλλων Σμύρνης – Λαμία
  • Ατρόμητος – Βόλος
  • ΟΦΗ – Παναιτωλικός