Όπως ήταν από χθες αναμενόμενο οι ομάδες της Super League 2, αποφάσισαν τη διακοπή του πρωταθλήματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά το «κούρεμα γουλί» από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, στα χρήματα από το Στοίχημα.

Ads

Η απόφαση στο σημερινό (02/02) διοικητικό συμβούλιο ήταν ομόφωνη με 26-0, ενώ και οι ομάδες Β΄ )δηλαδή του Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού,ΑΕΚ και ΠΑΟΚ), παρότι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, στήριξαν την απόφαση να σταματήσει η δράση μέχρι να βρεθεί λύση.

Να σημειωθεί πως προηγήθηκε ψηφοφορία, προκειμένου να αποφασιστεί αν η διακοπή θα ξεκινήσει από την Τρίτη (14/02), μετά, δηλαδή, από τα παιχνίδια της 14ης αγωνιστικής ή τώρα. Και η απόφαση, όπως προαναφέραμε, ήταν διακοπή ΑΜΕΣΑ.

Ήδη από την Τετάρτη (01/02) οι ιδιοκτήτες και μεγαλομέτοχοι των ΠΑΕ είχαν ενημερώσει για τις προθέσεις τους να ζητήσουν την άμεση διακοπή του πρωταθλήματος. Η πρόταση αυτή, λοιπόν, έπεσε στο τραπέζι και «πέρασε», αφού άπαντες συμφώνησαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν περικοπές σε σχέση με όσα έλαβαν την περσινή σεζόν και αντιστοιχούσαν σε 250 χιλιάδες ευρώ για κάθε ομάδα.

Ads

Η απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να μοιραστούν τελικά οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου 1,7 εκατ. ευρώ από το Στοίχημα, έχει προκαλέσει οργή και απόγνωση στους συλλόγους, καθώς η συντριπτική τους πλειοψηφία με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε οικονομικό μαρασμό.

Θυμίζουμε ότι από τα 30,5 εκατ. ευρώ, που θα μοιραστούν από το Στοίχημα στις επαγγελματικές κατηγορίες του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του βόλεϊ, προβλεπόταν, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση (με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα), τα 8,7 να δοθούν στη Super League 2, πριν από μία εβδομάδα έγιναν 5,1 και προχθές ανακοινώθηκε πως θα είναι 1,7.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι με εξαίρεση φυσικά τις Β΄ ομάδες του Big 4, όπως και τους Απόλλωνα Λάρισας και Ηρόδοτο -επειδή δεν έχουν αδειοδότηση- που βρίσκονται εκτός χρηματοδότησης, οι υπόλοιπες ομάδες της δεύτερης κατηγορίας θα πάρουν η καθεμία από 70.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί πως το μπάσκετ (Α1 ανδρών) θα πάρει κοντά στα 5 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα το βόλεϊ (Α1 ανδρών) 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ η Super League 1 θα εισπράξει από το Στοίχημα 21 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα στη Super League 2 είναι πια πολύ οριακά, αφού οι περισσότερες ομάδες -αν όχι όλες- έκαναν τον προϋπολογισμό τους σύμφωνα με τα ποσοστά και τα ποσά, που προέβλεπε η αρχική κοινή υπουργική απόφαση. Έτσι, φτάσαμε στο σημερινό ΔΣ της Λίγκας, που πήρε την απόφαση για επ’ αόριστον «λουκέτο».