Αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «διερευνήσει νομικές επιλογές» για να αποκλείσει τη χώρα από τους Αγώνες.

Ads

Στη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΔΟΕ στην Ελβετία, την επομένη της παρουσίασης μιας ανεξάρτητης έρευνας, η οποία περιγράφει λεπτομερώς ένα συστηματικό και κρατικό πρόγραμμα φαρμακοδιέγερσης στη Ρωσία, δεν επικράτησε η άποψη του άμεσου αποκλεισμού.

«Όσον αφορά τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες Ρίο 2016, η ΔΟΕ θα αξιολογήσει προσεκτικά την έκθεση» τονίζει μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και προσθέτει:

«Η ΔΟΕ θα διερευνήσει τις νομικές επιλογές αναφορικά με έναν συλλογικό αποκλεισμό όλων των Ρώσων αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016 σε σχέση με το δικαίωμα στην ατομική δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο η ΔΟΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη την απόφαση του CAS στις 21 Ιουλίου 2016 αναφορικά με τους κανονισμούς της IAAF, καθώς και τον Παγκόσμιο Κώδικα κατά του Ντόπινγκ και την Ολυμπιακή Χάρτα».

Ads

Έντονη αντίδραση από τον Πούτιν

Εν τω μεταξύ, την οργισμένη αντίδραση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της επιτροπής της WADA για κύκλωμα συγκάλυψης ντόπινγκ στον ρωσικό αθλητισμό με κρατική στήριξη. Ο Πούτιν, απειλεί ακόμη και με «αθλητικό σχίσμα», αν η ΔΟΕ αποφασίσει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.