Το δικό του «θρόνο» στον Όλυμπο του Παγκοσμιου μπάσκετ έχει από σήμερα ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος εισήχθη και επίσημα στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. Το όνομα του ζωντανού θρύλου του ελληνικού αθλητισμού πέρασε στην μπασκετική «αιωνιότητα» και φιγουράρει πλέον μεταξύ των κορυφαίων στο Μουσείο του μπάσκετ, που βρίσκεται στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, ενώ ο «γκάνγκστερ», ο οποίος κέρδισε την ύψιστη τιμή μετά από επτά διαδοχικές χρονιές που ήταν υποψήφιος, έγινε ο πρώτος Έλληνας που εισήχθη στο Naismith Hall of Fame.

Ads

Ο Γκάλης μίλησε για την απόφασή του να παίξει στην Ελλάδα, αλλά αποκάλυψε και μία συγκινητική ιστορία, αναγκάζοντας όσους βρίσκονταν στην αίθουσα να σηκωθούν όρθιοι και να τον χειροκροτήσουν.

«Ενα παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα», είπε ο Γκάλης και ευχαρίστησε τους παλιούς συμπαίκτες του στο Σίτον Χολ, που είναι «σαν αδέλφια για εμένα», όπως είπε.

«Παίζοντας στο Σίτον Χολ, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έπαιζα στην Ελλάδα, την πατρίδα των γονιών μου. Γιατί, το όνειρό μου- όπως κάθε μπασκετμπολίστα- ήταν να παίξω στο ΝΒΑ. Η αλήθεια είναι ότι επιλέχθηκα από τους Σέλτικς μαζί με τον σπουδαίο Λάρι Μπερντ. Αλλά είχα προτάσεις από την Ελλάδα, που δεν είχα επισκεφθεί μέχρι τότε. Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι υπήρχε μπάσκετ στην Ελλάδα. Προερχόμουν από φτωχή οικογένεια, οι προσφορές ήταν γενναιόδωρες. Πήρα την απόφασή μου που δεν θα μετανιώσω ποτέ. Μόλις έφτασα στην Ελλάδα, αγάπησα τη χώρα και τους συμπατριώτες μου», είπε ο Νίκος Γκάλης και αναφέρθηκε στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1987.

Ads

«Ολο το έθνος βγήκε στους δρόμους, το μπάσκετ έγινε εθνικό άθλημα και από τότε η Ελλάδα θεωρείται από τις κορυφαίες χώρες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Από τότε, σε κάθε αυλή σπιτιού και σχολείου τοποθετήθηκε μια μπασκέτα», συνέχισε. 

image

«Το θέμα δεν είναι η κατάκτηση τίτλων αλλά και άλλο πιο σημαντικό που θα σας αποκαλύψω σήμερα. Μια μέρα περπατούσα στη Θεσσαλονίκη και μία κυρία που δεν ήξερα με πλησίασε. Νόμιζα ότι ήθελε μια αναμνηστική φωτογραφία ή ένα αυτόγραφο, ως συνήθως. Με αγκάλιασε και μου είπε ”Νίκο, θέλω να σ’ ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου. Μου έδωσες το μεγαλύτερο δώρο, γιατί έσωσες τον γιο μου”. Μου εξήγησε ότι ο γιος της ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά, αλλά το ξεπέρασε όταν βρήκε το νόημα της ζωής στο μπάσκετ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία ένας αθλητής», είπε ο Γκάλης.

Ευγνωμοσύνη στον Νίκο Γκάλη, που εισήχθη και επίσημα στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, εξέφρασε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Καλαθοσφαιριστών με ανακοίνωση του εξέδωσε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΣΑΚ:
«Έχουν περάσει περίπου 11 χρόνια από το έπος της Σαϊτάμα, όπου η εθνική μας ομάδα του μπάσκετ, ταπείνωσε τις Η.Π.Α. στον ημιτελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος και όλοι υποκλίθηκαν στο μεγαλείο αυτών των παιδιών. Των παιδιών αυτών, που ξεκίνησαν το μπάσκετ λόγω ενός “θρύλου” και της παρέας του.
Αυτός ο “θρύλος” λοιπόν, μπήκε στο Hall Of Fame, στο μουσείο των κορυφαίων και θύμισε σε όλους τους Αμερικανούς και πάλι την Ελλάδα, αυτή τη μικρή χώρα που κάποιοι δεν γνώριζαν μέχρι το 2006 εκεί στην άλλη άκρη του ατλαντικού.
Ο δικός μας Νίκος Γκάλης έγραψε ιστορία και μαζί του όλη η Ελλάδα, το ελληνικό μπάσκετ, εμείς.
Τον ευχαριστούμε, θα αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη σε όλη μας τη ζωή…»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για τον Γκάλη

Υπόκλιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον Νίκο Γκάλη για την κορυφαία διάκριση να μπει και επίσημα στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame:
«ΣΕΒΑΣΜΟΣ. Ελπίζω μια μέρα το όνομά μου να είναι δίπλα στο δικό σου», ήταν το μήνυμα του Ελληνα σταρ των Μιλγουόκι Μπακς στο Twitter, για το Νίκο Γκάλη.