Λίγο το ότι έχουν αδικήσει το εαυτό τους οι διεθνείς μας, ο πληγωμένος ποδοσφαιρικός εγωισμός τους, η ατμόσφαιρα με την συγκίνηση στην αρχή στο ενός λεπτού σιγή για τον Μίκη Θεοδωράκη, η παρουσία του Ότο Ρεχάγκελ στην εξέδρα, αυτά μαζί και χώρια επανέφεραν την Εθνική Ελλάδος στις νίκες και κράτησαν ζωντανή την ελπίδα για την δεύτερη θέση στον όμιλο μας.

Ads

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εμφανίστηκε μεταμορφωμένο προς το καλύτερο, έβγαλε ψυχή και αποφασιστικότητα στο χορτάρι του ΟΑΚΑ και κατάφερε να «λυγίσει» την Σουηδία 2-1.

Κάπως έτσι, η Εθνική μας ομάδα έφτασε τους 6 βαθμούς μετά το πέρας 4 αγωνιστικών και στο -3 από τη δεύτερη Σουηδία, συνεχίζοντας να ελπίζει για την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Την ίδια ώρα όμως, η Ελλάδα έδειξε πόσο αδίκησε τον εαυτό της κόντρα σε Γεωργία και Κόσοβο, αφού η σημερινή της εμφάνιση δεν είχε καμία σχέση με το απαράδεκτο πρόσωπο των δύο περασμένων αγώνων. που ψαλίδισαν τις ελπίδες πρόκρισης.

Γκαζωμένοι μπήκαν στο παιχνίδι οι Σουηδοί. Με κατοχή που έφτανε πολύ υψηλά επίπεδα, πίεσαν ασφυκτικά την Ελλάδα και άγγιξαν το γκολ πριν καν συμπληρωθεί το τρίλεπτο αλλά το εξαιρετικό σουτ του Σβάνμπεργκ σταμάτησε στο δεξί δοκάρι της εστίας.

Ads

Σιγά-σιγά και ενώ τα λεπτά περνούσαν, η Εθνική άρχισε να παίρνει μέτρα, να ισορροπεί και να πλησιάζει την αντίπαλη περιοχή, με τους Δουβίκας, Μπακασέτα, Μπουχαλάκη και Τσιμίκα να τραβάνε στην επίθεση την γαλανόλευκη.

Για να φτάσουμε στο 28ο λεπτό όταν η Εθνική άγγιξε το προβάδισμα, με τον Παυλίδη να κάνει ότι ήθελε τον Λίντελεφ και να βγαίνει απέναντι στον τερματοφύλακαν Όλσεν, αλλά να τελειώνει άσχημα την φάση και να επιτρέπει στον Σουηδό να αποκρούσει εντυπωσιακά το πλασέ του σε κόρνερ.

Αυτή η φάση έδειχνε να ξυπνάει τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι πήραν την κατοχή και άρχισαν να παγώνουν τον ρυθμό. Λίγο έλειψε να βρουν και το προβάδισμα πριν το ημίχρονο, αλλά «έπεσαν» πάνω στον Βλαχοδήμο, αφού ούτε ο Σβάνμπεργκ (45′), ούτε ο Ισάκ (45’+2′) μπόρεσαν να νικήσουν τον Έλληνα γκολκίπερ.

Ισορροπημένο το ξεκίνημα στο δεύτερο μέρος, με τους Σουηδούς να απειλούν και πάλι πρώτοι, αλλά ο Φόρσμπεργκ δεν βρήκε εστία με την αμαρκάριστη κεφαλιά που έπιασε (55′).

Η μία ώρα παιχνιδιού είχε συμπληρωθεί και η Ελλάδα καλούνταν να πάρει ρίσκα και όχι να περιμένει. Τελικά άνοιξε  ο δρόμος για τη νίκη όταν Τάσος Δουβίκας και Τάσος Μπακασέτας συνδυάστηκαν άψογα, ο τελευταίος έμεινε όρθιος παρά το τάκλιν δύο αντιπάλων και με ωραίο πλασέ νίκησε τον Όλσεν για το 1-0.

Αμέσως μετά ο Μπουχαλάκης άγγιξε το 2-0, αλλά η κεφαλιά του πέρασε λίγο άουτ, για να έρθει στο 67′ το δοκάρι των Σουηδών με τον Κλάεσον.

Είχαμε γλιτώσει, αλλά το ματς είχε γίνει ροντέο και η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω, κάτι που ευνόησε την Ελλάδα, αφού ο Τζόλης λίγο μετά την είσοδό του έφυγε στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, για να πασάρει στον Παυλίδη που σε κενή εστία έγραψε το 2-0 στο 74΄.

Το γκολ αρχικά δεν μέτρησε για οφσάιντ στον Τζόλη, ωστόσο μέσω VAR η απόφαση ανατράπηκε και η Εθνική απέκτησε μεγάλο προβάδισμα με δύο γκολ.

Το νερό είχε μπει στ’ αυλάκι, η Ελλάδα είχε το πάνω χέρι, αλλά τρία λεπτά αργότερα οι Σουηδοί μείωσαν με τον Κουάεσον σε 2-1, για να βάλουν φωτιά στο παιχνίδι, το οποίο απέκτησε φρενήρη ρυθμό και οι φιλοξενούμενοι πίεσαν ασφυκτικά.

Η αυτοθυσία των Ελλήνων και ο από μηχανής Θεός Ζέκα στο 90’+1′ δεν επέτρεψαν στους Σουηδούς να βρουν το γκολ, για να πανηγυρίσουν σαν τρελοί οι διεθνείς με τους οπαδούς στο τριπλό σφύριγμα της λήξης.

Ελλάδα (Φαν’τ Σιπ): Βλαχοδήμος – Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τζαβέλλας – Ανδρούτσος, Μπουχαλάκης, Ζέκα, Τσιμίκας – Μπακασέτας – Παυλίδης (90’+5′ Βρουσάι), Δουβίκας (72′ Τζόλης)

Σουηδία (Γιάνε Άντερσον): Όλσεν – Γιόχανσον (76′ Κραφτ), Χελάντερ (88′ Ντάνιελσον), Λίντελοφ, Αουγκούστινσον – Όλσον, Σβάνμπεργκ (65′ Κουάεσον), Κλάεσον (77′ Κάρσον), Φόρσμπεργκ – Κουλουσέφσκι (88′ Τέλον), Ισάκ

Διαιτητής: Σεργκέι Καράσεφ (Ρωσία)