Θλίψη και προβληματισμό για τη βία έχει προκαλέσει στην Ολλανδία ο θάνατος επόπτη λίγες ώρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από ανήλικους ποδοσφαιριστές σε ερασιτεχνικό αγώνα νέων. Η ολλανδική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα απαγγείλει κατηγορίες σε τρεις παίκτες -δύο 15χρονους και έναν 16χρονο- που έχουν τεθεί ήδη υπό κράτηση εν όψει της εμφάνισής τους στο δικαστήριο την Πέμπτη.

Ads

O Ρίχαρντ Νιεουβενχάουιζι, 41 ετών, δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι, κατέρρευσε λίγες ώρες μετά την επίθεση, έπεσε σε κώμα και απεβίωσε στο νοσοκομείο τη Δευτέρα. Ήταν επόπτης σε αγώνα που δόθηκε την Κυριακή στην πόλη Ελμέρε κοντά στο Άμστερνταμ.
 
Ο αγώνας ήταν μεταξύ της Μπουιτενμπόις, στην οποία αγωνιζόταν και ο γιος του επόπτη, και της Νιού Σλότεν, παίκτες της οποίας ήταν οι τρεις νεαροί που συνελήφθησαν αργά τη Δευτέρα. Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι τα αγόρια εξαγριώθηκαν μετά από υπόδειξη οφσάιντ του θύματος.
 
Η επίθεση καταδικάστηκε δριμύτατα στην Ολλανδία από τον υπουργό Αθλητισμού, την ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και τον προπονητή του Άγιαξ, της πιο διάσημης ομάδας της χώρας. Ο σύλλογος της Νιού Σλότεν ανακοίνωσε ότι απέβαλε τους παίκτες και απέσυρε την ομάδα από το τοπικό πρωτάθλημα.
 
«Η επίθεση ήταν ένα τεράστιο σοκ» ανακοίνωσε ο σύλλογος και πρόσθεσε: «Η βία δεν ταιριάζει στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Καμιά ομάδα μας δεν θα μετάσχει σε αγώνες αυτό το Σαββατοκύριακο σε ένδειξη σεβασμού προς την οικογένεια του επόπτη. Προσωρινά έχουν ανασταλεί όλες οι δραστηριότητες του συλλόγου μας».
 

Πάντως, ο σύλλογος έχει να επιδείξει μεγάλο αριθμό παραβατικότητας και πρόσφατα δέχθηκε επίσημη προειδοποίηση για επίθεση κατά διαιτητή.
 
«Είναι ήδη ο δεύτερος θάνατος μέσα στη χρονιά που σημειώνεται στο Άμστερνταμ και σχετίζεται με τη βία στο ποδόσφαιρο» δήλωσε ο Ερικ φαν ντεν Μπεργκ, αρμόδιος επίτροπος της πόλης του Άμστερνταμ, και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό».
 
Μέσα στη χρονιά ένας 77χρονος φίλαθλος έχασε τη ζωή του, όταν δέχθηκε χτύπημα καράτε από 32χρονο ποδοσφαιριστή. Ο φαν ντεν Μπεργκ απηύθυνε έκκληση σε όλους τους συλλόγους του Άμστερνταμ να αναβάλουν τους αγώνες τους αυτό το Σαββατοκύριακο.
 
Ο προπονητής του Άγιαξ, Φρανκ ντε Μπουρ, λίγες ώρες πριν τον αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης για το Τσάμπιονς Λιγκ, δήλωσε ότι τρόμαξε από την επίθεση κατά του επόπτη. «Πώς μπορούν παιδιά 15 και 16 ετών να συμπεριφέρονται έτσι; Πρέπει να κάνουμε κάτι, γιατί αυτό είναι τρελό».
 
«Είναι τρομερό για την οικογένεια του θύματος, το σύλλογο και όλους του φίλους του ποδοσφαίρου» τόνισε ο πρόεδρος της Ολλανδικής Ομοσπονδίας (KNVB), Μίχαελ φαν Πράαγκ, ενώ ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, ανακοίνωσε ότι έστειλε επιστολή στην ομοσπονδία, στην οποία εκφράζει τη λύπη και την αγωνία του για το θάνατο του Νιεουβενχάουιζι.