Τι κι αν δεν ξεκίνησε στην ενδεκάδα ο Κριστιάνο Ρονάλντο; Ο αντικαταστάτης του 21χρονος Γκονσάλο Ράμος ήταν ο πρωταγωνιστής με τρία γκολ και η Πορτογαλία που διέλυσε 6-1 την Ελβετία, στο τελευταίο ματς της φάσης των 16 του Μουντιάλ 2022, προκρίθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης όπου θα αντιμετωπίσει το Μαρόκο.

Ads

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, που θα συμμετάσχει στους «8» του Παγκόσμιου Κυπέλλου για 3η φορά στης ιστορία της, πρόσφερε πλούσιο θέαμα με πολλά και εξαιρετικά γκολ και συνολικά σοβαρή προσέγγιση και εμφάνιση.

Στιγμές αποθέωσης για τον Ρονάλντο -ο οποίος πανηγύριζε σαν μικρό παιδί στα γκολ- τόσο πριν όσο και μετά την αλλαγή του, με τον κόσμο να ζητά επιτακτικά την είσοδό του, αλλά και σημαντική επίδοση από τον Πέπε, που σημείωσε το δεύτερο γκολ της Πορτογαλίας,  καθώς το Φλεβάρη κλείνει τα 40 του έτη και έγινε ο γηραιότερος σκόρερ σε νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης.

Επόμενος αντίπαλος για την Πορτογαλία, το απόγευμα του Σαββάτου (10/12, 17:00), το εκπληκτικό Μαρόκο που λίγες ώρες πριν σόκαρε και απέκλεισε την Ισπανία στα πέναλτι.

Ads

Το μόνο που κατάφερε η Ελβετία ήταν να μειώσει σε 4-1 στο 58′ με τον Ακάντζι και έτσι έμεινε όνειρο η πρόκριση στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά από 68 χρόνια (1954).

Ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε την Πορτογαλία με σύστημα 4-3-3 και τον Ντιόγκο Κόστα κάτω από τα δοκάρια. Στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά, άρχισαν οι Νταλότ, Πέπε, Ρούμπεν Ντίας και Γκερέιρο. Τριάδα στα χαφ οι Οτάβιο, Καρβάλιο, Μπερνάρντο Σίλβα, με τους Μπρούνο Φερνάντες και Ζοάο Φέλιξ να πλαισιώνουν τον Γκοσάλο Ράμος.

Από την άλλη, ο Μουράτ Γιακίν παρέταξε την Ελβετία με 4-2-3-1 και τον Ζόμερ στην εστία. Δεξί μπακ ο Φερνάντες, αριστερό ο Ροντρίγκες, με τους Σαρ και Ακάντζι ως δίδυμο στο κέντρο της άμυνας. Το αντίστοιχο στα κεντρικά χαφ συνέθεταν οι Φρόιλερ και Τσάκα, με τον Σο να κινείται λίγο πιο μπροστά τους. Στο δεξί φτερό άρχισε ο Σακίρι, στο αριστερό ο Βάργκας και στην κορυφή ο Εμπολό.

Με τον Ζοάο Φέλιξ σε μεγάλα κέφια και με αρκετές ντρίμπλες στη φαρέτρα του, οι Πορτογάλοι άφησαν ένα αναγνωριστικό τέταρτο προτού πάρουν μπροστά.

Στο 17′ ο Ράμος με υπέροχο σουτ εντός περιοχής έκανε το 1-0 και οι Ίβηρες συνέχισαν να απειλούν την εστία του Γιαν Ζόμερ.

Το 2-0 σημειώθηκε στο 33′ με τον γηραιότερο σκόρερ σε νοκ άουτ του Μουντιάλ, τον 39χρονο Πέπε, να σκοράρει με καταπληκτική κεφαλία έπειτα από κόρνερ.

Η Ελβετία είχε μια μεγάλη ευκαιρία με τον Ρέμο Φρόιλερ να μειώσει και ταυτόχρονα να ανακόψει την ορμή των Πορτογάλων και εφόσον δεν το πέτυχε με τον μέσο της Νότιγχαμ, το πλήρωσε.

Οι Πορτογάλοι μπήκαν με την ίδια δυναμική στο 2ο ημίχρονο, την ώρα που οι Ελβετοί μπήκαν χωρίς τη αδύναμο κρίκο της αμυντικής λειτουργίας στο 1ο μέρος, τον Φαμπιάν Σαρ.

Κανένα πρόβλημα για την Πορτογαλία, που με τον Ράμος έφτασε στο 3-0 στο 51′ και με υπέροχο συνδυασμό έκανε το 4-0 με τον Ραφαέλ Γκερέιρο στο 55′. Ο Μανουέλ Ακάντζι μείωσε αμέσως μετά σε 4-1, όμως τα δεδομένα της πρόκρισης είχαν ήδη διαμορφωθεί.

Οι Ελβετοί δεν πήραν θάρρος έπειτα από το πρώτο τέρμα τους και αυτό βοήθησε την Πορτογαλία να αισθανθεί ασφάλεια και να ψάξει κι άλλα γκολ χωρίς άγχος. Το αποτέλεσμα ήταν το χατ τρικ του Ράμος στο 67, το πρώτο που σημειώνεται στο φετινό Μουντιάλ και ανέβασε το σκορ στο 5-1.

Με το σκορ να μην αφήνει αμφιβολία για τον τελικό νικητή, το γήπεδο ζήτησε μετ’ επιτάσεως τον Ρονάλντο. Ο Σάντος δεν χάλασε το χατίρι κι έβαλε στο γήπεδο τον ηγέτη αυτής της ομάδας, ο οποίος ήταν ευδιάθετος και έψαχνε το “παρθενικό” γκολ του σε νοκ άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μπορεί να μην το βρήκε (είχε ένα φάουλ στο τείχος κι ένα γκολ στο οποίο ήταν οφσάιντ και δεν μέτρησε), αλλά η Πορτογαλία αποδείχθηκε πως δεν τον χρειάστηκε σε αυτό το παιχνίδι. Η αλλαγή που σκόραρε ήταν τελικά ο Ραφαέλ Λεάο στο 92΄, με υπέροχη λόμπα από αριστερά και με το θριαμβευτικό 6-1 η Πορτογαλία προχώρησε στα προημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει το Μαρόκο με βλέμμα στην τετράδα.

Πορτογαλία (Φερνάντο Σάντος): Ντιόγκο Κόστα, Νταλότ, Ρούμπεν Ντίας, Πέπε, Ρ. Γκερέιρο, Γ. Καρβάλιο, Οτάβιο (74’ Βιτίνια), Μπερνάντο Σίλβα (81’ Ρ. Νέβες), Μπρούνο Φερνάντες (87’ Ρ. Λεάο), Ζοάο Φέλιξ (74’ Όρτα), Γκονσάλο Ράμος (74’ Κ. Ρονάλντο)

Ελβετία (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Φερνάντες, Σαρ (46’ Τσιούμαρτ), Ακαντζί, Ροντρίγκεζ, Φρόιλερ (54’ Ζακάρια), Τζάκα, Σακίρι, Σο (54’ Σεφέροβιτς), Βάργκας (66’ Οκαφόρ), Εμπολό (89’ Γιασάρι).

Διαιτητής: Σέζαρ Παλασουέλος Ράμος (Μεξικό)