Στη δημοσιότητα δόθηκε το νέο αθλητικό νομοσχέδιο του υφυπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σταύρου Κοντονή, το οποίο περιλαμβάνει άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.

Ads

«Ελπίζω οι πάντες να αντιλαμβάνονται την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την πάταξη των παθογενειών στον ελληνικό αθλητισμό. Επιζητούμε τη συνεργασία όλων των θεσμοθετημένων φορέων και είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε στον κοινό μας στόχο», δήλωσε ο κ. Κοντονής.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται υψηλά πρόστιμα από τον αρμόδιο υπουργό Αθλητισμού σε σωματεία και αθλητικούς φορείς, ομοσπονδίες, αθλητικούς συνδέσμους και μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα. Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός δύναται να απαγορεύει τη διάθεση εισιτηρίων, τη διεξαγωγή αγώνων, πρωταθλημάτων ή άλλων διοργανώσεων, ακόμη και τη συμμετοχή ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις.

Επίσης δίνεται το δικαίωμα υποβολής υψηλών προστίμων (από 5.000 έως 500.000 ευρώ) σε ΜΜΕ που παροτρύνουν, υποκινούν, ενθαρρύνουν ή επιδοκιμάζουν επεισόδια, ρατσιστικές συμπεριφορές και εν γενεί φαινόμενα βίας. Τα ποσά από την είσπραξη των προστίμων θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό για την προώθηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας.

Ads

Ακόμη το νομοσχέδιο προβλέπει πως από την επόμενη σεζόν δεν θα δίνεται άδεια για συμμετοχή σε διοργανώσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ (πρωταθλήματα και κύπελλα) αν η ομάδα δεν έχει λάβει σχετική βεβαίωση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και για τη λειτουργία των καμερών αλλά και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Σε περίπτωση που παραβιαστεί αυτό το άρθρο προβλέπεται φυλάκιση και πρόστιμο σε ανθρώπους της διοίκησης της ομάδας που θα το παραβιάσει, μάλιστα χωρίς αναστολή.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο