Εντυπωσιακή ήταν και σήμερα η Σιμόν Μπάιλς στον τελικό των ασκήσεων εδάφους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο όπου πήρε το χρυσό μετάλλιο και έφτασε τα τέσσερα χρυσά στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ads

Η 19χρονη Αμερικανίδα χρυσή Ολυμπιονίκης στο σύνθετο ατομικό, στο ομαδικό και στο άλμα, εντυπωσίασε και στις ασκήσεις εδάφους και νίκησε με 15.966β.

Οι Αμερικανίδες κυριάρχησαν σε αυτό το αγώνισμα, αφού το ασημένιο πήρε η Άλι Ράισμαν, η οποία ήταν «χρυσή» στο έδαφος πριν από τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο (15.500β.) και το χάλκινο η Βρετανίδα Έιμι Τίνκλερ (14.933β.).

image

Ads

Μπορεί η Σιμόν Μπάιλς να μην κατάφερε να γίνει η πρώτη γυμνάστρια στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα κατακτούσε τα 5 από τα 6 χρυσά μετάλλια της ενόργανης σε μία διοργάνωση, καθώς έμεινε 3η στην δοκό ισορροπίας, ωστόσο κατάφερε να ξορκίσει μια… κατάρα που κυνηγούσε τη γυναικεία ομάδα των ΗΠΑ.

image

Όσο κι αν ακούγεται απίθανο, ουδέποτε Αμερικανίδα Ολυμπιονίκης, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό, κατάφερε να πάρει έστω και ένα χρυσό σε τελικό οργάνων. Στην καλύτερη περίπτωση, πήρε άλλο ένα χρυσό στο ομαδικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Σιμόν Μπάιλς: Το μεγάλο αστέρι της ενόργανης και η απίθανη ζωή της

Η αρχή έγινε το 1984 στο Λος Άντζελες, όταν η Μαίρη Λου Ρέτον έγινε η πρώτη Αμερικανίδα στην Ιστορία που κατάφε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό της ενόργανης. Όμως αυτό ήταν το μοναδικό χρυσό που πήρε. Και η συνέχεια ήρθε από το 2004 και μετά, όπου οι Αμερικανίδες κερδίζουν συνεχώς το σύνθετο ατομικό, όμως όλες απέτυχαν να νικήσουν έστω σε έναν τελικό οργάνων. Στην Αθήνα ήταν η Κάρλι Πάτερσον και το 2008 στο Πεκίνο η Νάστια Λιούκιν, που όπως και η Λου Ρέτον, το μόνο χρυσό που πήραν ήταν στο σύνθετο ατομικό.

Στο Λονδίνο το 2012, η Γκάμπι Ντάγκλας έκανε ένα… βήμα παραπάνω, αφού η αμερικανική ομάδα πήρε το σύνθετο ομαδικό κι έτσι έγινε η πρώτη που κατακτούσε κι ένα δεύτερο χρυσό μετάλλιο, όμως ούτε αυτή κατάφερε να κερδίσει χρυσό σε κάποιον τελικό οργάνων.

Και ήρθε τώρα στο Ρίο η Σιμόν Μπάιλς να δώσει τέλος σε αυτή την… κακοδαιμονία, αφού εκτός από το σύνετο ατομικό και το ομαδικό, πήρε το χρυσό πρώτα στο άλμα και μετά στις ασκήσεις εδάφους.

Πάντως τα 4 χρυσά μετάλλια που κατέκτησε η 19χρονη Αμερικανίδα, είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα, καθώς ελάχιστες το έχουν καταφέρει κατά το παρελθόν. Οι περισσότερες σταμάτησαν στα 3 χρυσά σε μία διοργάνωση και μόλις τέσσερις γυμνάστριες κατάφεραν να φτάσουν τα 4 χρυσά, η μία μάλιστα δύο φορές.

Η τελευταία που το πέτυχε ήταν η Εκατερίνα Σάμπο, το 1984. Μάλιστα η Ρουμάνα γυμνάστρια δεν είχε νικήσει στο σύνθετο ατομικό. Άλλη μια το πέτυχε αυτό χωρίς να έχει νικήσει στο σύνθετο ατομικό, η Ουγγαρέζα Ανιές Κελέτι το 1956, μόνο που το τέταρτο χρυσό το πήρε σε ένα ομαδικό αγώνισμα, με όργανο μπάλα ή κορδέλα (κάτι σαν τη σύγχρονη ρυθμική γυμναστική), που καταργήθηκε αμέσως μετά.

Οι άλλες δύο που το κατάφεραν κερδίζοντας το χρυσό και στο σύνθετο ατομικό, είναι οι θρυλικές Λαρίσα Λατίνινα (Σοβ. Ένωση) το 1956 και Βέρα Κασλάβσκα (Τσεχοσλοβακία), η δεύτερη δύο φορές, το 1964 και το 1968, και χωρίς στα 4 χρυσά να υπάρχει αυτό του ομαδικού. Ήταν δηλαδή όλα σε ατομικό αγώνισμα.