Οπαδοί της Τσέλσι επιτέθηκαν ρατσιστικά σε έναν μαύρο πολίτη όταν δεν του επέτρεψαν να επιβιβαστεί στο μετρό στο Παρίσι σπρώχνοντας τον με την βία έξω από το βαγόνι. Το περιστατικό βιντεοσκοπήθηκε από αυτόπτες μάρτυρες και το έδωσε στη δημοσιότητα ο Guardian.

Ads

Στο βίντεο διακρίνονται οπαδοί της Τσέλσι που έχουν επιβιβαστεί σε βαγόνι του μετρό στο Παρίσι, λίγο πριν από τον αγώνα της αγγλικής ομάδας με την Παρί Σεν Ζερμέν στο “Παρκ ντε Πρενς”, να μην επιτρέπουν επανειλημμένα σε έναν μαύρο Γάλλο πολίτη να επιβιβαστεί κι αυτός. Ο άτυχος άνδρας προσπαθεί και ξαναπροσπαθεί να μπει, όμως οι οπαδοί της Τσέλσι τον σπρώχνουν και πάλι εκτός. Στη συνέχεια μάλιστα δεν διστάζουν να τραγουδήσουν ένα ρατσιστικό σύνθημα: “Είμαστε ρατσιστές, είμαστε ρατσιστές και μας αρέσει…”, αφήνοντας άπαντες άναυδους από την προκλητική τους συμπεριφορά.

Το βίντεο προκάλεσε αμέσως έντονες αποδοκιμασίες και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πειθαρχικές διώξεις της Τσέλσι, ένα πρόστιμο και μια προειδοποίηση, από το διοικητικό όργανο της UEFA.

Ο σύλλογος της Τσέλσι τοποθετήθηκε σχετικά και καταδίκασε το περιστατικό. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει «τέτοιες συμπεριφορές είναι απεχθείς και δεν έχουν καμία θέση στο ποδόσφαιρο ή την κοινωνία. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε ποινική δίωξη ασκηθεί εναντίον όσων εμπλέκονται και θα πρέπει να αποδειχτεί αν πρόκειται για κατόχους εισιτηρίων διαρκείας της ομάδας ή μέλη της, για να λάβουμε αυστηρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης εισιτηρίων».

Ο Πολ Νόλαν κατέγραψε το συμβάν με το κινητό του και σχολίασε ότι «οι οπαδοί φαινόντουσαν πολλοί επιθετικοί. Ο άνθρωπος ήταν πολύ σοκαρισμένος όταν τον σπρώξανε μακριά. Ένιωσα αποτροπιασμό και αμήχανα. Μάλιστα άκουσα έναν οπαδό της Τσέλσι να κάνει λόγο για την ύπαρξη μαχαιριού».

Ads

Ο εκδότης του περιοδικού των οπαδών της Τσέλσι, Ντέιβιντ Τζόνστον πιστεύει ότι το περιστατικό θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο για τη φήμη του συλλόγου. «Εξαιτίας των ενεργειών μιας μερίδας οπαδών δεν πρέπει να στιγματιστούν όλοι. Η πλειοψηφία των οπαδών της Τσέλσι είναι αηδιασμένη από το περιστατικό. Οι 2.000 οπαδοί που ήταν στο Παρίσι υποστηρίζουν μια εβραΪκής ιδιοκτησίας ποδοσφαιρική ομάδα όπου η πλειοψηφία των παικτών είναι ξένη» δήλωσε ο Τζόνστον.