Πρωταθλητής Ελλάδας για πέμπτη σερί χρονιά και 42η στην ιστορία του είναι και μαθηματικά ο Ολυμπιακός, μετά την ήττα του Παναθηναϊκού στην Κομοτηνή.

Ads

Οι ερυθρόλευκοι έχουν κατακτήσει το 52,3% από τα 79 πρωταθλήματα τα οποία έχουν διεξαχθεί. Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 20, ενώ η ΑΕΚ – η τελευταία ομάδα που “έσπασε” το αιώνιο δίπολο το 1994- έχει σταματήσει στα 11. Τα υπόλοιπα 6 έχουν μοιραστεί σε Άρη, ΠΑΟΚ και ΑΕΛ, η οποία είναι η  μοναδική ομάδα από την περιφέρεια που έχει φτάσει στην κορυφή της Ελλάδας.

Τα 42 ερυθρόλευκα πρωταθλήματα

1931, 1933, 1934, 1936, 1937, 1938, 1947, 1948, 1951, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1966, 1967, 1973, 1974, 1975, 1980, 1981, 1982, 1983, 1987, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015

Ads

Τα γκολ της Κυριακής

Ολυμπιακός – Λεβαδειακός 4-0

Ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” τον Λεβαδειακό στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής της Super League, σε μια αναμέτρηση όπου ο Ολυμπιακός μπήκε στο γήπεδο σαν πρωταθλητής, καθώς η ήττα του Παναθηναϊκού σφράγιζε και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου για τους “ερυθρόλευκους”.

Αντίθετα ο Λεβαδειακός είχε κίνητρο και μάλιστα ισχυρό, αφού μάχεται για την αποφυγή του υποβιβασμού. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν καλύτερα στο παιχνίδι, αλλά η αποβολή του Σηφάκη στο 25′ τους χάλασε τα σχέδια.

Με κορυφαίο τον Ντομίνγκες, που σκόραρε δις και είχε μια ασίστ, ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 4-0 των φιλοξενούμενων. Τα άλλα δύο τέρματα πέτυχαν οι Μπενίτες και Φορτούνης.

Πανθρακικός-Παναθηναϊκός 2-1

Ο Πανθρακικός επικράτησε με 2-1 του Παναθηναϊκού με δυο γκολ στο τέλος κάθε ημιχρόνου από τους Ιγκόρ και Τζάνη παίρνοντας μια νίκη που τον φέρνει κοντά στη παραμονή. Οι πράσινοι αν και καλύτεροι από τα προηγούμενα ματς γνώρισαν την τρίτη τους ήττα σε τέσσερα ματς.

Μια σπουδαία νίκη πανηγύρισε το απόγευμα της Κυριακής στην Κομοτηνή ο Πανθρακικός επικρατώντας του Παναθηναϊκού με 2-1 χάρη στο νικητήριο γκολ του Τζάνη στις καθυστερήσεις του αγώνα. Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης όμως ήταν ο διαιτητής του αγώνα Γεώργιος Κύζας και τα καθοριστικά λάθη που έκανε και έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα με κυριότερο την αποβολή του Μπούρμπου που είδε μόνο αυτός στο 60′ και ενώ το ματς ήταν στο 1-1.

Επίσης στο 67′ ο ρέφερι δεν είδε την αγκωνιά του Εμπό στον Πέτριτς και αντί να τον αποβάλει τιμώρησε και τους δυο παίκτες με μια κίτρινη κάρτα για την λογομαχία που είχαν στη συνέχεια.

Οι γηπεδούχοι επέστρεψαν στις νίκες μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό μεσοβδόμαδα και αύξησαν τις πιθανότητες παραμονής τους ενώ από την άλλη οι πράσινοι παρότι έπαιξαν καλύτερα από ότι στα προηγούμενα παιχνίδια γνώρισαν την τρίτη ήττα τους σε τέσσερα ματς.

Με αλλαγές στο αρχικό του σχήμα παρατάχθηκε ο Παναθηναϊκός λόγω των απουσιών των τιμωρημένων Λαγού και Τριανταφυλλόπουλου. Ο Γιάννης Αναστασίου χρησιμοποίησε στο αρχικό σχήμα τον Μπούι ο οποίος είχε να αγωνιστεί από τις 4 Ιανουαρίου και την αναμέτρηση με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Επίσης άφησε εκτός τους Πράνιτς, Πέτριτς και έβαλε στο αρχικό σχήμα τους Ατζαγκούν, Κλωναρίδη, Καρέλη και Μπεργκ μαζί.

Από την άλλη πλευρά ο Πανθρακικός είχε και αυτός κάποιες αλλαγές στο αρχικό του σχήμα και σε σχέση με την αναμέτρηση που έδωσε λίγες μέρες πριν με τον Ολυμπιακό. Ο Ρόκα έριξε στο αρχικό σχήμα τους Μελίσση, Ηλιάδη αντί των Τσουμάνη, Βιγιαφάνες.

Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο παρατάχθηκε με ένα 4-3-3 και με τον Μπεργκ να ξεκινάει στο αριστερό άκρο και τον Καρέλη να παίζει ως σέντερ φορ σε μια προσπάθεια των πράσινων να μπερδέψουν την άμυνα του Πανθρακικού. Οι παίκτες του τριφυλλιού  μπήκαν καλά στο παιχνίδι και προσπάθησαν από την αρχή να πάρουν τα ηνία του αγώνα δείχνοντας καλύτερό πρόσωπο απ’ ότι στα τελευταία ματς.

Παρότι είχαν την υπεροχή δεν μπορούσαν να γίνουν απειλητικοί για την εστία του Πανθρακικού παρά μόνο δυο φορές σε όλο το πρώτο 45′ λεπτό. Από την άλλη οι γηπεδούχοι είχαν ένα κακό πρώτο μέρος δίνοντας χώρο στους πράσινους και μια καλή στιγμή από ένα στημένο. Κατάφεραν όμως να προηγηθούν χάρη στο λάθος του Στιλ.

Παναιτωλικός – Καλλονή 2-0

Τελευταία φορά που είχε νικήσει ο Παναιτωλικός ήταν στις 14 Φεβρουαρίου, κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης. Από τότε μέχρι σήμερα, δηλαδή ύστερα από περισσότερο από δύο μήνες, μετρούσαν μόνο ισοπαλίες και ήττες. Απέναντι στην Καλλονή οι Αγρινιώτες τα κατάφεραν, παίρνοντας το τρίποντο με 2-0.

Όχι ασφαλώς ότι υπάρχουν και πολλές ελπίδες για πεντάδα, απλά έπειτα από έξι ματς δίχως νίκη, η κατάκτηση των τριών βαθμών ήταν το ζητούμενο. Από την άλλη η ΑΕΛΚ έμεινε στους 40 βαθμούς, σε μια δίκαιη ήττα, καθώς το ποδόσφαιρο που έπαιξε δεν της επέτρεψε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Ξάνθη – Εργοτέλης 0-1

Ο Εργοτέλης πήρε σπουδαίο διπλό στην έδρα της Ξάνθης με 1-0 χάρη στο γκολ-πέναλτι του Τζίλας στο 66ο λεπτό. Με δέκα παίκτες οι γηπεδούχοι μετά την αποβολή του Παπάζογλου.

Κέρκυρα – ΠΑΟΚ 0-1

Ο ΠΑΟΚ σκαρφάλωσε στην δεύτερη θέση-τουλάχιστον για μία μέρα και μέχρι να παίξει ο Παναθηναϊκός στην Κομοτηνή. Με μία ασύλληπτη εκτέλεση φάουλ του Έγκους Κάτσε στο 83΄ πήρε ένα σπουδαίο τρίποντο στην Κέρκυρα, χωρίς να πιάσει καλή απόδοση και μάλιστα παίζοντας για μισή ώρα με δέκα παίκτες λόγω αποβολή του Ρατς.

Ο Δικέφαλος ήταν καλά οργανωμένος αμυντικά (δεν δέχθηκε για πρώτη φορά γκολ εκτός έδρας μετά από τις 2 Νοεμβρίου όταν είχε επικρατήσει 0-2 επί του Εργοτέλη) , επιθετικά, όμως, παρουσίασε πολλές αδυναμίες και στην παραγωγή φάσεων, τις οποίες κάλυψε ο Κάτσε με το γκολ-φάουλ που σημείωσε.

Πολύ καλή εικόνα οι Φαίακες όσο έπαιζαν έντεκα εναντίον έντεκα, όμως, παρουσίασαν μία αδικαιολόγητη  διστακτικότητα να επιτεθούν όταν βρέθηκαν με παίκτη παραπάνω.

Ατρόμητος – ΠΑΣ Γιάννινα 1-1

Μοιρασμένο ματς στο Περιστέρι. Ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν καλύτερος στο πρώτο ημίχρονο και θα μπορούσε να πετύχει 2-3 γκολ, όμως ο εκπληκτικός Γκορμπούνοφ κράτησε τον Ατρόμητο ζωντανό.

Στο δεύτερο ημίχρονο η είσοδος του Παπάζογλου άλλαξε τις ισορροπίες και οι γηπεδούχου ισοφάρισαν, ενώ στο τέλος θα μπορούσαν να πάρουν ακόμα και τη νίκη.

Πηγή: sport24