Ήταν τελικός, θέλαμε μόνο νίκη για την πρώτη θέση στον όμιλο και τον προβιβασμό μας στην δεύτερη κατηγορία του Nations League, ωστόσο παρόλο που είχαμε ευκαιρίες, συνολικά δεν ήταν πειστική η εμφάνιση μας και έτσι μετά το 0-0, η Σλοβενία τερμάτισε πρώτη.

Ads

Σε τέτοια παιχνίδια εκείνο που μετράει είναι η δυνατότητα να σημειώσεις έστω ένα γκολ, δεν μετρούν οι ευκαιρίες, η κατοχή και το στρίμωγμα του αντιπάλου.

Πόσο μάλλον όταν απέναντι σου έχεις έναν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες του κόσμου. Ο Όμπλακ ήταν εκεί που έπρεπε, η Σλοβενία σε κανένα σημείο του αγώνα δεν έχασε την ψυχραιμία και αυτοσυγκέντρωση της, ούτως ή άλλως έπαιζε για δύο αποτελέσματα και έτσι με την ισοπαλία είναι αυτή που στο τέλος χαμογέλασε.

Μαζί με την άνοδο για την Εθνική Ελλάδος, χάθηκε και η δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μέσω των Play Off του Nations League.

Ads

Τουλάχιστον με την ισοπαλία αξιοποίησε την ήττα της Φιλανδίας και την προσπέρασε στην κατάταξη της FIFA. Μία προσπέραση που μεταφράζεται σε άνοδο στο Γ’ γκρουπ δυναμικότητας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 και πιο ευνοϊκή κλήρωση, με πιο βατούς αντιπάλους.

Το σκηνικό στήθηκε από το πρώτο δευτερόλεπτο. Η ομάδα που έψαχνε την νίκη – πρόκριση είχε την επιθετικότητα, την ενέργεια, την διάθεση να δημιουργήσει, η ομάδα που βολευόταν και με την ισοπαλία ήταν πίσω από την μπάλα, προσεκτικά τακτοποιημένη.
 
Ο αγώνας ξεκίνησε με μία φάση που δημιούργησε προσδοκία για γρήγορο γκολ όταν το υπέροχο αριστερό φαλτσαριστό σουτ του Μπακασέτα από το ύψος της περιοχής «έξυσε» το δοκάρι του Όμπλακ (3’).

Δύο λεπτά αργότερα, ο Γιακουμάκης έφυγε στην πλάτη της άμυνας από δεξιά, την κατάλληλη στιγμή έκοψε στον επερχόμενο Λημνιό, όμως το συρτό σουτ του εξτρέμ της Κολωνίας λες και σημάδεψε τον Όμπλακ.

Το αντιπροσωπευτικό ματς συγκρότημα είχε στο επιθετικό του πλάνο να σημαδεύει τα τρεξίματα του Τσιμίκα και από ένα τέτοιο προήλθε η επόμενη ευκαιρία, όμως η κεφαλιά του Γιακουμάκη (14’) στο πρώτο δοκάρι κόντραρε στο κεφάλι του Μπλάζιτς και έφυγε κόρνερ.

Αυτή η φούρια στο πρώτο τέταρτο, έσβησε σχετικά γρήγορα και σταδιακά οι Σλοβένοι άρχισαν να βγαίνουν από το καβούκι τους. Όχι με πολλούς παίκτες, αλλά με προσοχή και στόχευση από τα αριστερά.

Ωστόσο, με εξαίρεση ένα πολύ άστοχο σουτ του Ίλιτσιτς (26’) δεν κατάφεραν επ’ ουδενί να απειλήσουν την εστία του Βλαχοδήμου.

Από νέα σέντρα του Τσιμίκα στο πίσω δοκάρι, ο Φορτούνης με καρφωτή κεφαλιά σημάδεψε το πλαϊνό δίχτυ, όμως ο Μπλάζιτς πάνω στην γραμμή έσωσε το σίγουρο γκολ (29’), που δεν ήρθε ούτε δύο λεπτά αργότερα.
 
Ο Φορτούνης με σλάλομ σε μικρό χώρο, έβγαλε τον Μαυρία μόνο του από τα δεξιά, όμως το τελείωμα του Γιακουμάκη στην συρτή σέντρα από τα δεξιά ήταν πολύ άσχημο (31’).

Το πρώτο μέρος ήταν καλό, ‘όχι όμως αρκετό. Η Εθνική δεν ρευστοποίησε με ένα γκολ την πίεση και την αμυντική ασφάλεια, επομένως ο χρόνος άρχισε να πιέζει.
 
Η αλλαγή του Γιακουμάκη με τον Παυλίδη στην ανάπαυλα, μάλλον αφαίρεσε, αντί να προσθέσει, με την ομάδα του Τζόνι Φαν’τ Σχιπ να πατάει όλο και αραιά την αντίπαλη περιοχή. Ο Όμπλακ βγήκε έγκαιρα στην κάθετη του Φορτούνη στον Παυλίδη (50’), ενώ είχε απάντηση και στο συρτό σουτ του Ζέκα (54’).

Εκεί όμως που ο τερματοφύλακας της Ατλέτικο Μαδρίτης έδειξε όλη του την κλάση ήταν στην φάση του 65ου λεπτού.

Ο Μπακασέτας πήρε την μπάλα με πλάτη εκτός περιοχής, γύρισε άμεσα και σούταρε με το δεξί, όμως ο Σλοβένος τερματοφύλακας απογειώθηκε και με εκπληκτικό τρόπο έδιωξε σε κόρνερ.

Ο Τζόλης, ο οποίος ήρθε από τον πάγκο αντί του Ζέκα,  έγινε ο τρίτος διαφορετικός σέντερ-φορ που δοκίμασε ο Φαν’τ Σχιπ, ο οποίος τράβηξε τον Παυλίδη αριστερά και έκανε τον Μπακασέτα οκτάρι, όμως το ματς είχε σβήσει για τα καλά.
 
Ακόμα κι έτσι όμως, η Εθνική άγγιξε το γκολ, όταν ο Φορτούνης έκανε το μπάσιμο από τα δεξιά κι έκοψε για τον Κουρμπέλη, όμως το διαγώνιο συρτό σουτ πέρασε βασανιστικά άουτ, με τον Όμπλακ να παρακολουθεί την πορεία της μπάλας.
 
Ο Φαν’τ Σχιπ ρισκάρισε κι άλλο με την αλλαγή του Μασούρα αντί του Τζαβέλλα με ένα 4-4-2 και κεντρικά χαφ Μπακασέτα – Φορτούνη (και τον Κουρμπέλη στόπερ), ψάχνοντας την μία φάση, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι ούτε στο καλοτραβηγμένο φάουλ του Φορτούνη (82’), που πέρασε ελάχιστα άουτ.
 
Η μπάλα όμως δεν έλεγε να μπει. Στο ανάποδο ψαλίδι του Παυλίδη (85’) ο Όμπλακ άπλωσε το τεράστιο κορμί του και πέταξε την μπάλα κόρνερ (βρήκε και το οριζόντιο δοκάρι), ενώ δύο λεπτά αργότερα, η σέντρα του Τζόλη βρήκε τον Λημνιό σε θέση φορ, όμως το πλασέ στην κίνηση πέρασε και πάλι ελάχιστα έξω.
 
Το σύστημα «όλοι μπροστά» έφερε την αποβολή του Χατζηδιάκου (90’) στην απέλπιδα προσπάθεια του να ανακόψει τον Σπόραρ που έβγαινε φάτσα με την αντίπαλη εστία, με το 0-0 να μένει ως το τέλος και να μην δικαιώνει την προσπάθεια που κατέθεσαν στο χορτάρι οι Έλληνες διεθνείς.

Ελλάδα (Φαν’τ Σιπ): Βλαχοδήμος, Μαυρίας, Χατζηδιάκος (89΄κοκ.), Τζαβέλλας (79΄Μασούρας), Τσιμίκας (90΄Κυριακόπουλος), Κουρμπέλης, Ζέκα (67΄Τζόλης), Λημνιός, Μπακασέτας, Φορτούνης, Γιακουμάκης (46΄Παυλίδης)

Σλοβενία (Κεκ): Όμπλακ, Στογιάνοβιτς, Μπλάζιτς, Μεβλία, Μπάλκοβετς, Λόβριτς (92΄Σκούμπιτς), Μπιγιόλ (76΄ Βέτριχ), Κούρτιτς, Μποχάρ (67΄Βέρμπιτς), Ίλιτσιτς (92΄Μπάιριτς), Βούτσκιτς (76΄Σπόραρ)

Διαιτητής: Ντελ Θέρο Γκράντε (Ισπανία)
Βοηθοί:  Κάρλος Γιούστε Χιμένεθ, Αλόνσο Φερνάντεθ (Ισπανία)
Τέταρτος: Γκιγέρμο Κουάδρα Φερνάντες (Ισπανία)

Δείτε τις καλύτερες φάσεις της αναμέτρησης