Το ευρωπαϊκό ταξίδι των τριών εκπροσώπων μας στο Europa League, θα συνεχιστεί και στη φάση των ομίλων, η κλήρωση των οποίων θα γίνει σήμερα (14:00) στη Νιόν της Ελβετίας.

Ads

Πρόκριση στην παράταση για τον πρωταθλητή

Ο στόχος της πρόκρισης στους ομίλους του Europa League επετεύχθη για τον Ολυμπιακό, έστω και μέσα από την διαδικασία της παράτασης. Η Αρούκα με το γκολ του Γκέγκε στο 80΄ ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα (1-0), αλλά στο έξτα ημίωρο η κλάση του Τσόρι Ντομίνγκες «μίλησε» και με το γκολ του Αργεντινού στο 94΄ και του Ιντέγε στο 113΄ γράφτηκε το τελικό 2-1 που έδωσε στην ελληνική ομάδα το «εισιτήριο» για τη σημερινή κλήρωση στο Μονακό.

Την παραμονή της ρεβάνς των play off με τους Πορτογάλους ο Πάουλο Μπέντο είχε ζητήσει πολλά γκολ και καλό ποδόσφαιρο από την ομάδα του, ωστόσο, συνέβη εντελώς το αντίθετο κι αν οι φιλοξενούμενοι ήταν λίγο πιο προσεκτικοί στην τελική προσπάθεια, τότε τα πράγματα θα είχαν πάρει διαφορετική τροπή. Η ομάδα του Βιντιγκάλ ήταν αυτή που έχασε τις ευκαιρίες στην κανονική διάρκεια του ματς, αυτή που ζήτησε πιο ορθολογικά το γκολ απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που ήθελε αλλά δε μπορούσε. Η ομάδα που τα προηγούμενα χρόνια πολιορκούσε άμυνες μεγάλων ομάδων (Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης) και δημιουργούσε φάσεις κι ευκαιρίες, απόψε έκανε όλη κι όλη μία με τον Ιντέγε σε 90 λεπτά αγώνα!  

Ads

Μεγάλη ευκαιρία έχασαν οι Πορτογάλοι στο 24΄ με τον Γκονζάλες, στον οποίο στρώθηκε η μπάλα στη μικρή περιοχή αλλά αιφνιδιάστηκε και αστόχησε από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση. Οι Πορτογάλοι απείλησαν και πάλι στο 32΄, αυτή την φορά με την κεφαλιά του Βελάσκες να περνάει ελάχιστα άουτ από το δεξί δοκάρι του Καπίνο, με τις πρώτες αποδοκιμασίες από την εξέδρα να ακούγονται στο Καραϊσκάκη.

Ο Ολυμπιακός απείλησε για πρώτη φορά στο ματς από «στημένη» φάση στο 36΄. Από το κόρνερ που εκτελέστηκε και την κεφαλιά του Ντα Κόστα, ο Ιντέγε με προβολή απέτυχε να νικήσει τον Μπρακάλι, που τραυματίστηκε από την προβολή του Νιγηριανού.

Η εικόνα του αγώνα δεν ήταν διαφορετική στο δεύτερο μέρος. Οι φιλοξενούμενοι όσο έβλεπαν ότι δεν πιέζονταν από τους Πειραιώτες έβγαιναν όλο και περισσότερο στην επίθεση και στο 65΄ «άγγιξαν» ξανά το 0-1, αλλά ο Καπίνο έκανε την επέμβαση του αγώνα στην κεφαλιά του Γκονζάλες. Όσο δεν πετύχαινε το γκολ η ελληνική ομάδα, οι ελπίδες των Πορτογάλων έμεναν ζωντανές και στο 80΄ η ομάδα του Βιντιγκάλ «πάγωσε» το Καραϊσκάκη. Ο Γκέγκε εκμεταλλεύτηκε τη σύγχυση στα καρέ του Ολυμπιακού και με πλασέ έβαλε μπροστά στο σκορ την Αρούκα (1-0). Το σκορ δεν άλλαξε στα υπόλοιπα 15 λεπτά (με τις καθυστερήσεις) κι έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

Η είσοδος του Τσόρι Ντομίνγκες στο έξτρα ημίωρο άλλαξε τα δεδομένα κι έδωσε το έναυσμα για την αντεπίθεση του Ολυμπιακού. Ο Αργεντινός στο 94΄ με ωραίο σουτ έξω από την περιοχή έφερε το ματς στα ίσια (1-1), ενώ στο 100΄ έδωσε έτοιμο γκολ στον Ιντέγε, ο οποίος καθυστέρησε κι έχασε την ευκαιρία να τελειώσει την πρόκριση. Τα πάντα τελείωσαν στο 113΄, όταν ο Ιντέγε «κεραυνοβόλησε» τον Μπρακάλι και με το τελικό 2-1 ο Ολυμπιακός πήρε το «εισιτήριο» της πρόκρισης για τους ομίλους του Europa League.

Διαιτητής: Αλεκσέι Εσκόφ (Ρωσία)
Κίτρινες: Μποτία, Πάρντο, Ντε Λα Μπέγια, Μιλιβόγεβιτς, Καπίνο, Ντα Κόστα – Γκέγκε, Αρτούρ, Γκονζάλες
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Π.Μπέντο): Καπίνο, Ρέτσος, Ντα Κόστα, Μποτία, Ντε λα Μπέγια, Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο (91΄ Ντομίνγκες), Φορτούνης (72΄ Μάρτινς), Σεμπά, Πάρντο (99΄ Μανθάτης), Ιντέγε
ΑΡΟΥΚΑ (Λίτο Βιντιγκάλ): Μπρακάλι, Μπάστο, Βελάσκες, Αρτούρ (90΄+5 Νούνο Βαλέντε), Ντε Ζεσούς, Γκέγκε (112΄ Μπρούνο Λόπες), Αντρέ Σάντος, Ζουμπάλ, Κριβελάρο, Ζεκίνια (78΄ Ματέους), Γκονζάλες

Ο ΠΑΟΚ της… 5άρας

Με δύο νίκες και συνολικό σκορ 5-0, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στους ομίλους του Europa League. Στο γήπεδο της Τούμπας, ο «Δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε 2-0 της Ντιναμό Τιφλίδας, με τα γκολ του Γκάρι Ροντρίγκες στο 5΄ και του Γιώργου Τζαβέλλα στο  45΄, σφραγίζοντας τυπικά την πρόκριση, η οποία είχε διασφαλιστεί από το πρώτο ματς (3-0).

Πολύ νωρίς ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ με γκολ του Ροντρίγκες και απλοποίησε ακόμα περισσότερο την υπόθεση πρόκριση. Στο 5′ ο ακραίος επιθετικός του «δικεφάλου» πίεσε και έκλεψε ψηλά, άλλαξε την μπάλα υπέροχα με τον Περέιρα και μέσα από την περιοχή πλάσαρε τον Σκρίμπε για το 1-0.

Το γκολ αυτό έδωσε ερέθισμα στους Γεωργιανούς να ανασυνταχθούν προς αποφυγήν ενός ποδοσφαιρικού διασυρμού και με αντεπιθέσεις προσπάθησαν να φτάσουν με αξιώσεις στην εστία του Γλύκου. Στο 11′  ο Παπουνασβίλι σπρώχθηκε μέσα στην περιοχή από τον Λέοβατς, αλλά ο Αυστριακός ρέφερι έδειξε συνέχεια του αγώνα. Δεν συνέβη το ίδιο και στο 44′ όταν ο Ροντρίγκες ανατράπηκε στην περιοχή και ο διαιτητής υπέδειξε την εσχάτη των ποινών, αλλά ο Τζάλμα Κάμπος δεν κατάφερε να νικήσει τον Σκρίμπε που απόκρουσε το πέναλτι. Στο επόμενο λεπτό ο ΠΑΟΚ ο Τζαβέλλας διπλασίασε τα τέρματα του ΠΑΟΚ όταν από κόρνερ του Περέϊρα, πήρε την κεφαλιά κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, γράφοντας το 2-0.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης ο ΠΑΟΚ πλησίασε σε ένα ακόμα γκολ αλλά ο Κάμπος δεν κατάφερε να ελέγξει την μπάλα και ο Σκρίμπε του έκοψε τον δρόμο για να φύγει η μπάλα άουτ. Ομως ακόμα καλύτερη ευκαιρία ήταν για τους Θεσσαλονικείς αυτή που χάθηκε στο 55′ με τον Ροντρίγκες να φεύγει ταχύτατα στην κόντρα, να πασάρει στον Περέιρα ο οποίος βρέθηκε απέναντι από τον Σκρίμπε, το πλασέ του Αργεντινού όμως απέκρουσε ο τερματοφυλακας των Γεωργιανών. Στο 68′ ο Αλβάρο σούταρε από καλή θέση αλλά δεν αιφνιδίασε τον Γλύκο. Τέλος πολύ καλή ευκαιρία έχασε στο 88′ ο Βαρέλα που από κόρνερ του Περέϊρα έστειλε την μπάλα άουτ από πολύ κοντά.

Διαιτητής: Χάραλντ Λέτσνερ
Kίτρινες: Αλβάρο, Παρουνασβίλι, Νταλισβίλι
ΠΑΟΚ (Β. Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο (76′ Βαρέλα), Τζαβέλλας, Λέοβατς (65′ Κίτσιου), Κάνιας, Τσίμιροτ, Σάκχοφ (57′ Μπίσεσεβαρ), Τζάλμα Κάμπος, Ροντρίγκες, Περέιρα.
ΝΤΙΝΑΜΟ ΤΙΦΛΙΔΑΣ:(Γ. Γιάραμπεκ) Σκρίμπε, Σπίριτς, Αμισουλασβίλι, Σάντος, Λομπανίτζε, Παρουνασβίλι, Τσιντσάντζε (75′ Βέλεφ), Κιτεϊσβίλι (62′ Τσαντουρισβίλι), Αλβάρο, Ντβαλισβίλι (77′ Μικελτάτζε), Παπουνασβίλι.

Αναίμακτη «πράσινη» ισοπαλία

Μετά από… διάλειμμα ενός έτους ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στους ομίλους του Europa League. Οι «πράσινοι» αναδείχθηκαν ισόπαλοι στη Δανία με τη Μπρόντμπι (1-1) στη ρεβάνς των play off και με το 3-0 του πρώτου αγώνα πήραν με πανηγυρικό τρόπο το «εισιτήριο» για την κλήρωση της Παρασκευής. Ο Μουχτάρ στο 35΄ άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους, ενώ στο 65΄ ο Ιβανόφ ισοφάρισε με κεφαλιά.

Το σκορ της αναμέτρησης στο «Απόστολος Νικολαΐδης» αποδείχθηκε… υπεραρκετό για το «τριφύλλι», αν και η ελληνική ομάδα προβλημάτισε έντονα με την εμφάνιση του πρώτου μέρους. Ο τραγικός Παναθηναϊκός του αρχικού 45λεπτου «μεταμορφώθηκε» στην επανάληψη με τις κινήσεις του Στραματσόνι (Λέτο αντί Ιμπάρμπο και Λουντ αντί Λεντέσμα), έπαιξε ποδόσφαιρο και έφτασε στην ισοφάριση βάζοντας τέλος στα όποια όνειρα είχαν οι γηπεδούχοι μετά το γκολ που πέτυχαν στο 35΄.

Ο Παναθηναϊκός του πρώτου ημιχρόνου ήταν πολύ κακός. Εάν εξαιρέσει κανείς τον Μολέδο, που σε ένα ακόμη ματς ήταν απροσπέλαστος, αλλά και τον Ιβανόφ, που συγκριτικά με τα προηγούμενα ματς απέφυγε τα λάθη, οι υπόλοιποι παίκτες του ήταν εκτός αγώνα. Οι «πράσινοι» βρίσκονταν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου μόνιμα σε θέση άμυνας, δεν υπήρξε ούτε ένας παίκτης να πάρει κάποια πρωτοβουλία για να βγάλει την ομάδα μπροστά, με αποτέλεσμα να «εξαφανιστεί» ο Μπεργκ. Τα πλάγια μπακ (Μέστο και Χουλτ) απέφυγαν να βγουν από τα άκρα, όπως έκαναν στο πρώτο ματς της Λεωφόρου, ο Λεντέσμα έκανε το χειρότερο του ματς από τότε που ήρθε στο «τριφύλλι» και σε γενικές γραμμές δε λειτούργησε τίποτα σωστά για το συγκρότημα του Στραματσόνι.

Οι Δανοί μη έχοντας καμία άλλη επιλογή, επιτέθηκαν από το ξεκίνημα, έπαιζαν στο μισό γήπεδο τον Παναθηναϊκό κι αφού έχασαν τεράστια ευκαιρία στο 16΄ με τον Πούκι (το πλασέ που επιχείρησε έδιωξε στη γραμμή ο Ιβανόφ), στο 35΄ άνοιξαν το σκορ με το πλασέ- σα σε προπόνηση – του Μουχτάρ. Ακόμη κι αυτός ο τόσο κακός Παναθηναϊκός, πάντως, είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει στο 38΄με τον Ιμπάρμπο. Ο Κολομβιανός επιθετικός, όμως, ενώ βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Τόπελ σημάδεψε το αριστερό δοκάρι του τερματοφύλακα των Δανών κι απέτυχε να «τελειώσει» μία και καλή τους γηπεδούχους.

Βλέποντας την ομάδα του να μη μπορεί να αλλάξει ούτε μία μπαλιά σε 45 λεπτά, ο Αντρέα Στραματσόνι αποφάσισε στο ημίχρονο να ρίξει στο ματς τον Λέτο και λίγο αργότερα τον Λουντ. Η είσοδος του Αργεντινού αντί του μέτριου Ιμπάρμπο έκανε πιο επιθετικό τον Παναθηναϊκό. Ο Αργεντινός πήρε πρωτοβουλίες και στο 54΄ μετά από πολύ ωραία πάσα στον Γουακάσο και γύρισμα του τελευταίου στην «καρδιά» της άμυνας των γηπεδούχων, ο Μπεργκ έχασε μοναδική ευκαιρία για να ισοφαρίσει.

Όσο περνούσε η ώρα οι «πράσινοι» έφεραν το ματς στα μέτρα τους, κρατούσαν τη μπάλα στη μεσαία γραμμή και άρχισαν να αναζητούν το γκολ. Αυτό δεν άργησε να έρθει. Από τη σέντρα του Λουντ στο 65΄ ο προωθημένος Ιβανόφ με γυριστή κεφαλιά ισοφάρισε (1-1) και ουσιαστικά όλα είχαν τελειώσει. Το ματς απόκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα στη συνέχεια, με το «τριφύλλι» να παίρνει άνετα το θετικό αποτέλεσμα και να περνάει πανηγυρικά στους ομίλους του Europa League.

Διαιτητής: Όλιβερ Ντράχτα (Αυστρία)
Κίτρινες: Χιουλσάγκερ – Γουακάσο, Κουτρουμπής

ΜΠΡΟΝΤΜΠΙ (Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ): Τόπελ, Ρόκερ, Χέρμανσον, Πούκι (83΄ Γιάκομπσεν), Μουχτάρ, Χολστ (64΄ Ουρένια), Λάρσον, Πίρι (74΄ Τσόρλου), Νόργκααρντ, Βίλτσεκ, Χιουλσάγκερ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αντρέα Στραματσόνι): Στιλ, Κουτρουμπής, Ιμπάρμπο (46΄ Λέτο), Μπεργκ, Ζέκα, Γουακάσο, Χουλτ (86΄ Βιγιαφάνιες), Λεντέσμα (59΄ Λουντ), Μέστο, Μολέδο, Ιβανόφ

Στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε εναντίον της Αρούκα, αλλά τελικά πήρε την πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Ετσι, απέφυγε να γίνει η μοναδική ομάδα από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας που θα αποχαιρετούσε το θεσμό. Στο β΄ γκρουπ ενόψει της σημερινής (14:00) κλήρωσης στο Μόντε Κάρλο βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, ενώ ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να «αναρριχηθεί» στο τρίτο, παρότι αποκλείστηκαν αρκετές ομάδες που βρίσκονταν πιο ψηλά στη βαθμολογία.