Με τα ματς στους ομίλους 4, 5 και 7, ολοκληρώθηκαν οι προκριματικοί αγώνες της Ευρωπαϊκής ζώνης, για το παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ.

Ads

Εύκολα και άνετα η Γαλλία με δυο γκολ, νίκησε την Φινλανδία στην έδρα της, αφήνοντάς την στην 3η θέση, ενώ η Ουκρανία από την άλλη επικράτησε 2-0 της Βοσνίας και πηγαίνει στα μπαράζ ως δεύτερη.

Η Ολλανδία επικράτησε 2-0 της Νορβηγίας, παίρνοντας το εισιτήριο για το Κατάρ και αφήνοντας τρίτη την αντίπαλό της. Στα μπαράζ η Τουρκία μετά το 2-1 επί του Μαυροβουνίου, αφού τερμάτισε δεύτερη στον 7ο όμιλο.

Τέλος με μια βολική ισοπαλία στο Κάρντιφ (1-1), Ουαλία και Βέλγιο πέτυχαν στους στόχους τους στον 5ο όμιλο των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφήνοντας την Τσεχία… απ’ έξω.

Ads

Οι Βέλγοι ολοκλήρωσαν το γκρουπ αήττητοι τσεκάροντας και τυπικά το εισιτήριο για τα τελικά του Μουντιάλ στο Κατάρ. Από την άλλη, οι Ουαλοί πήραν τον έναν βαθμό που χρειαζόντουσαν και πλέον θα παλέψουν στα μπαράζ για το όνειρο της πρόκρισης.

Οι ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί από την Ευρώπη είναι:

  • Γερμανία
  • Δανία
  • Γαλλία
  • Βέλγιο
  • Κροατία
  • Ισπανία
  • Σερβία
  • Αγγλία
  • Ελβετία
  • Ολλανδία

Παράλληλα έγιναν γνωστές και οι 12 ομάδες που πάνε στα μπαράζ, με τις δεύτερες των δέκα ομίλων να συμπληρώνονται από τις καλύτερες νικήτριες ομίλων του Nations League που αποκλείστηκαν στα Προκριματικά.

Οι ομάδες που πάνε μπαράζ

  • Ισχυροί: Ιταλία, Ρωσία, Σκωτία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ουαλία
  • Αδύνατοι: Ουκρανία, Τουρκία, Αυστρία, Τσεχία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία

Ο τρόπος διεξαγωγής των μπαράζ

Η κλήρωση των play-offs θα διεξαχθεί στις 26 Νοεμβρίου στη Ζυρίχη, όπου και θα προκύψουν τα ζευγάρια για τα τρία εναπομείναντα εισιτήρια της UEFA.

Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε ως το 2018, αυτή τη φορά οι 12 ομάδες, 10 δεύτερες των ομίλων + οι 2 καλύτερες νικήτριες ομίλων του Nations League που αποκλείστηκαν στα προκριματικά, θα χωριστούν σε τρία μονοπάτια (Final Four) και θα κληθούν να παίξουν ημιτελικό και τελικό μπαράζ για να πάρουν την πρόκριση στο Κατάρ.

Οι δύο ομάδες που κέρδισαν τη συμμετοχή τους στα play-offs μέσω του Nations League είναι η Αυστρία και η Τσεχία.

Ο δεύτερος γύρος των προκριματικών της ευρωπαϊκής ζώνης περιλαμβάνει τρία Final Four με μονούς αγώνες που θα αναδείξουν τρεις νικητές, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στο Κατάρ ως οι τελευταίες ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη “γηραιά ήπειρο”. Ένα σύστημα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα προκριματικά του Euro 2020 και που πιθανότατα θα μονιμοποιηθεί, αφού ενσωματώνει και ομάδες από το Nations League.

Οι ισχυροί θα δώσουν τον (μονό) ημιτελικό στην έδρα τους. Η Πορτογαλία του Σάντος, η Ιταλία, η Σκωτία και η Ρωσία θα έχουν σίγουρα στην έδρα τους τον ημιτελικό. Η Αυστρία και η Βόρεια Μακεδονία σίγουρα θα αγωνιστούν εκτός έδρας, ενώ την Τρίτη θα διευκρινιστεί τι θα συμβεί με Τσεχία, Σουηδία, Ουαλία και Πολωνία.

Οι δύο νικητές κάθε ημιτελικού στα τρία Final Four θα προκριθούν στον τελικό. Για την έδρα των τριών τελικών θα γίνει κλήρωση ώστε να προκύψει ποιος θα είναι ο γηπεδούχος. Οι τελικοί θα είναι επίσης μονοί και οι τρεις νικητές είναι αυτοί που θα πάνε στο Κατάρ.

Οι έξι ημιτελικοί αγώνες θα διεξαχθούν στις 24 και 25 Μαρτίου 2022, ενώ οι τρεις τελικοί στις 28 και 29 του μήνα.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής στους ομίλους 4, 5 και 7

4ος όμιλος

Φινλανδία-Γαλλία 0-2
(67΄Μπενζεμά, 76΄Εμπαπέ)

Βοσνία-Ερζεγοβίνη-Ουκρανία 0-2
(58΄ Ζιντσένκο, 79΄ Ντόβμπιγκ)

Ρεπό: Καζακστάν

Η τελική βαθμολογία

image

5ος όμιλος

Τσεχία-Εσθονία 2-0
(59΄Μπράμπετς, 85΄Σίκορα0

Ουαλία-Βέλγιο 1-1
(32΄ Μουρ –  12΄Ντε Μπρόινε)

Ρεπό: Λευκορωσία

Η τελική βαθμολογία

image

7ος όμιλος

Ολλανδία-Νορβηγία 2-0
(84΄Μπέρχβαϊν, 90+1’ Ντεπάι)

Μαυροβούνιο-Τουρκία 1-2
(3΄Μπετσιράι – 22΄Αντούρκογλου, 60΄ Κεκτσιού)

Γιβραλτάρ-Λετονία 1-3
(7΄Γουόκερ – 25΄Γκουτκόβσκις, 55΄Ουλντρίκις, 75΄Κρόλις)

Η τελική βαθμολογία

image