Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου έφυγε νωρίς, σε ηλικία 68 ετών. Στην διάρκεια της πλούσιας καριέρας του, βρέθηκε αντιμέτωπος με ελληνικές ομάδες, με ξεχωριστή στιγμή τον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971, όταν ο Άγιαξ αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου. Οι πρωταγωνιστές εκείνου του τελικού μίλησαν στο euronews. Του Γιάννη Καράγιωργα. 

Ads

Δείτε επίσης: Οι μεγαλύτερες στιγμές του Γιόχαν Κρόιφ σε ένα βίντεο

Δομάζος: «Έτρεχε σαν το ελάφι»

Ο Μίμης Δομάζος ήταν ο «στρατηγός» της ομάδας του Παναθηναϊκού το 1971. Λόγω θέσης, απέναντί του είχε τον έτερο ηγέτη, τον «μεγάλο» Γιόχαν Κρόιφ. Ο παλαίμαχος άσσος των «πρασίνων», μίλησε στο euronews για τον αντίπαλό του τότε, στη μεσαία γραμμή.

Ads

«Είχα παίξει δύο φορές αντίπαλός του και με τον Παναθηναϊκό και με την εθνική ομάδα σε ένα φιλικό ματς στο “Καραϊσκάκη” (σ.σ. 16.02.1972 0-5). Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος πάνω από όλα. Παρότι είχε τα πάντα, είχε κερδίσει τίτλους και ήταν το νούμερο ένα, παρέμενε φιλικός με όλους. Στον τελικό του 1971 στο Γουέμπλεϊ θυμάμαι ότι στο ημίχρονο κάπνιζε(!). Έσβηνε το ένα τσιγάρο, άναβε το άλλο. Στο χορτάρι όμως οι κινήσεις του ήταν εκπληκτικές. Σαν το ελάφι έτρεχε, πήδαγε, ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Η ομάδα του Άγιαξ τότε δεν παιζόταν. Όλοι πολύ καλοί παίκτες, με ηγέτη τους βέβαια τον Γιόχαν Κρόιφ. Ο χαμός του είναι απώλεια για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο»

Αντωνιάδης: «Δεν προλάβαινες ούτε να τον δεις»

Εκείνη τη σεζόν, ο Αντώνης Αντωνιάδης ήταν ο «μπόμπερ» του Παναθηναϊκού και πρώτος σκόρερ στο κύπελλο Πρωταθλητριών εκείνης της χρονιάς. Στον τελικό «σίγησε» απέναντι στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης εκείνη τη σεζόν. Θυμάται όμως, ότι τότε ξεκίνησε η φιλία του με τον Γιόχαν Κρόιφ.

«Με τον Κρόιφ γίναμε φίλοι μετά τον τελικό του 1971. Είχε έρθει και στην Αθήνα ως προπονητής, είχαμε βγει έξω ενώ τον είχα δει και όταν είχα επισκεφτεί τη Βαρκελώνη. Ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, φιλικός με όλους και βοήθαγε πάρα πολύ κόσμο. Ως ποδοσφαιριστής τι να πει κανείς; Ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Με τρομερή εκρηκτικότητα, το ξεπέταγμα που λέμε ποδοσφαιρικά. Δεν μπορούσες να τον δεις, να τον μαρκάρεις ούτε με τα μάτια. Μετά τον τελικό του 1971 ήταν ο απόλυτος ηγέτης του Άγιαξ, εκείνης της τρομερής ομάδας. Είναι κρίμα που χάθηκε ένας άνθρωπος τόσο νωρίς λόγω του τσιγάρου. Είναι πλήγμα για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο».

Στο παρακάτω βίντεο ο ίδιος ο Γιόχαν Κρόιφ αφηγείται την ιστορία του τελικού του 1971.

Όταν ο Άγιαξ επισκέφτηκε τη Σαλαμίνα για να τιμήσει το όνομά του

Στις 17/6/1973 ο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ επισκέφτηκε τη Σαλαμίνα για να αγωνιστεί σε φιλικό παιχνίδι με τον τοπικό Αίαντα. Οι Ολλανδοί θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν τον τόπο απόπου προήλθε το όνομα τους. Ο τότε παίκτης του Άγιαξ, Τζόνι Ρεπ, είχε δηλώσει: «Εγώ και οι συμπαίκτες μου θέλαμε να δούμε το νησί του Αίαντα από όπου πήραμε το όνομά μας».

Πηγή: Euronews