Η μάχη των χορηγών στο χώρο του αθλητισμού και η κερδοφορία που αποκομίζουν οι μεγάλες πολυεθνικές διαφημίζοντας τα προϊόντα τους μέσα από τα αστέρια των σπορ, έχει αναδειχθεί το κορυφαίο ντέρμπι στον πλανήτη.

Ads

Τα εκατομμύρια που παίζονται είναι εκατοντάδες και το πόσο σημαντικό είναι για τις εταιρείες να κλείσουν μεγάλα ονόματα, φαίνεται και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, το νέο αστέρι του ΝΒΑ.  Τις τελευταίες ημέρες, η Adidas έχει ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα βαριά χαρτιά της προκειμένου να τον πείσει να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας, αφήνοντας την Nike.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να τον πείσει πιο εύκολα, οι διοικούντες την εταιρεία, αποφάσισαν να στείλουν στον παίκτη ένα φορτηγό γεμάτο με ρούχα και παπούτσια. Ο Αντετοκούνμπο θέλησε μάλιστα να μοιραστεί τη συγκεκριμένη στιγμή με τους θαυμαστές του στο instagram. Οι δύο εταιρείες έχουν κυρίαρχη θέση τις τελευταίες δεκαετίες, σε μέγεθος, πωλήσεις κι έσοδα.

Μπλουζάκια προπόνησης, φόρμες, κάλτσες, φανέλες και παντελονάκια αγώνων, μπουφάν αντιανεμικά και μη, καπέλα και ότι άλλο βάζει ο ανθρώπινος νους ως αξεσουάρ ενός αθλητή, χρηστικού ή καθόλου, παράγονται κατά εκατομμύρια κομμάτια από τις μεγάλες αυτές βιομηχανίες.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος εσόδων προέρχεται από τα παπούτσια που κατασκευάζουν η Nike και η Adidas, καθώς σύμφωνα με τους μετριότερους των υπολογισμών, οι άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά ως ποδοσφαιριστές, είναι δεκάδες εκατομμύρια ανά την υφήλιο.

Ads

Το γαλλικό περιοδικό «France Football», συνέταξε τις ιδανικές 11αδες που απαρτίζονται από διάσημους αστέρες του σύγχρονου ποδοσφαίρου και με κριτήριο τα παπούτσια που φοράνε στο γήπεδο.

Και θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως το εν δυνάμει κορυφαίο ντέρμπι του πλανήτη.

Με μέσο όρο ηλικίας τα 26,8 χρόνια, η ομάδα της Nike αποτελείται από τους Τιμπό Κουρτουά (Βέλγος/Τσέλσι), Αλεξ Σάντρο (Βραζιλιάνος/Γιουβέντους), Λεονάρντο Μπονούτσι (Ιταλός/Μίλαν), Σέρχιο Ράμος (Ισπανός/Ρεάλ Μαδρίτης), Ντάνιελ Καρβαχάλ (Ισπανός/Ρεάλ Μαδρίτης), Λούκα Μόντριτς (Κροάτης/Ρεάλ Μαδρίτης), Κασεμίρο (Βραζιλιάνος/Ρεάλ Μαδρίτης), Κιλιάν Μπαπέ (Γάλλος/Παρί Σεν Ζερμέν), Νεϊμάρ (Βραζιλιάνος/Παρί Σεν Ζερμέν), Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογάλος/Ρεάλ Μαδρίτης) και Εντέν Αζάρ (Βέλγος/Τσέλσι).

Από την πλευρά της, η ομάδα της Adidas με μ.ο. ηλικίας τα 27,6 έτη, αποτελείται από τους Μάνουελ Νόϊερ (Γερμανός/Μπάγερν Μονάχου), Μαρσέλο (Βραζιλιάνος/Ρεάλ Μαδρίτης), Ματς Χούμελς (Γερμανός/Γιουβέντους), Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Ισπανός/Τσέλσι), Χουανφράν (Ισπανός/Ατλέτικο Μαδρίτης), Ενγκολό Καντέ (Γάλλος/Τσέλσι), Τόνι Κρόος (Γερμανός/Ρεάλ Μαδρίτης), Ντέλε Αλι (Αγγλος/Τότεναμ), Νταβίντ Σίλβα (Ισπανός/Μάντσεστερ Σίτι), Λιονέλ Μέσι (Αργεντινός/Μπαρτσελόνα) και Εντιν Τζέκο (Βόσνιος/Ρόμα).