Μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού, που επικράτησε με 2-1 του ΠΑΟΚ στο «Απόστολος Νικολαΐδης», στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής των play-offs της Super League 1.

Ads

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη των πράσινων στο μίνι πρωτάθλημα, ήταν πολύτιμη καθώς «έπιασαν» τον Άρη στην βαθμολογία και ανέβηκαν στην τέταρτη θέση, φτιάχνοντας ψυχολογία παράλληλα στον δρόμο για την έξοδο στην Ευρώπη.

Από την άλλη ο ΠΑΟΚ υπέστη την πρώτη του ήττα μετά από 16 συνεχόμενα παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα και το 3-2 από τον Ιωνικό στην Νεάπολη στις 5 Δεκέμβρη του 2021, μένοντας παράλληλα δεύτερος και στρέφοντας το ενδιαφέρον του στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Μαρσέιγ την προσεχή Πέμπτη.

Ο Παναθηναϊκός «κατέβηκε» έχοντας ως σχηματισμό το 4-3-3, τον Μπρινιόλι στην εστία και τους Κώτσιρα, Σένκεφελντ, Βέλεθ και Χουάνκαρ στα μετόπισθεν. Ρούμπεν Πέρεθ, Βιγιαφάνιες και Γκατσίνοβιτς αποτέλεσαν τους κεντρικούς χαφ, με τους Αϊτόρ και Παλάσιος να παίζουν δίπλα στον Ιωαννίδη, ο οποίος ήταν ο σέντερ φορ.

Ads

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη παρατάχθηκε με σύστημα 4-2-3-1, τον Πασχαλάκη κάτω από τα γκολπόστ, ενώ Σάστρε, Ίνγκασον, Βαρέλα και Βιεϊρίνια ήταν η τετράδα στην άμυνα. Τσιγγάρας και Κούρτιτς έπαιξαν στον άξονα, ενώ Ζαμπά, Ελ Καντουρί και Αντρίγια Ζίβκοβιτς ήταν οι τρεις ποδοσφαιριστές που κινούνταν πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Άκπομ.

Ο Παναθηναϊκός επεδίωξε να πρεσάρει ψηλά στο ξεκίνημα, για να πάρει αυτός την κατοχή και να απειλήσει, παίζοντας κυρίως από την δεξιά πλευρά του. Την ίδια ώρα, ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία του κα να «χτυπήσει» με κάποια γρήγορη επίθεση, έχοντας μπλοκάρει την αριστερή πτέρυγα του αντιπάλου του.

Όπως κι έγινε τόσο στο 2’, με τον Κώτσιρα να κόβει τον Ζαμπά πριν γίνει επικίνδυνος, ενώ έξι λεπτά μετά οι Θεσσαλονικείς κέρδισαν πέναλτι, για χέρι του Βέλεθ σε νέα προσπάθεια του Ζαμπά. Με τον διαιτητή Πελίτο να διορθώνει την απόφασή του με την χρήση VAR, αφού δεν υπήρχε παράβαση στην φάση.

Οι «πράσινοι» πήραν μέτρα στη συνέχεια και κατάφεραν να βρουν δύο «κολλητές» φάσεις, στο 15ο και στο 16ο λεπτό. Όμως, ο Πασχαλάκης στην πρώτη και ο Άκπομ στην δεύτερη επενέβησαν εγκαίρως στις προσπάθειες των Παλάσιος και Κώτσιρα αντίστοιχα.

Παράλληλα ο Παλάσιος σπατάλησε μια ακόμα καλή στιγμή, στο 20’, με το μομέντουμ να είναι ξεκάθαρα του Παναθηναϊκού και την ψυχολογία να μην αλλάζει ούτε και στην αναγκαστική αλλαγή του Βιγιαφάνιες  λόγω τραυματισμού, με τον Αλεξανδρόπουλο.

Ο ΠΑΟΚ πάτησε περιοχή ξανά στο 33ο λεπτό, με τον Ζίβκοβιτς να συγκλίνει και να σουτάρει, αλλά ο Αλεξανδρόπουλος έβαλε την κόντρα για να καταλήξει η μπάλα στην αγκαλιά του Μπρινιόλι.

Αντιθέτως στο 34’ οι γηπεδούχοι δεν πέταξαν την δική τους ευκαιρία, καθώς ο Παλάσιος έβγαλε σέντρα ακριβείας στο δεύτερο δοκάρι όπου πετάχτηκε ο Αϊτόρ -αφήνοντας πίσω του τον Σάστρε- και με κεφαλιά έκανε το 1-0.

Μάλιστα δύο λεπτά μετά, πρωταγωνίστησαν ξανά οι ίδιοι παίκτες, αλλά ο Ίνγκασον επενέβη αποτελεσματικά αυτή την φορά στο σουτ του Παλάσιος. Μετά από ωραία οργανωμένη επίθεση, στο 41’, ο Αϊτορ σούταρε μέσα από την περιοχή, αλλά συρτά, στερώντας από τον Παναθηναϊκό το 2-0.

Στην αμέσως επόμενη φάση, ήταν η σειρά του «δικέφαλου του Βορρά» να καταγράψει την καλύτερη του στιγμή, με τον Άκπομ να πατάει περιοχή από αριστερά, να σουτάρει από καλή θέση, αλλά να στέλνει την μπάλα πλάγιο άουτ και τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με το σκορ στο 1-0.

Ο ΠΑΟΚ έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 48’ με τον Κούρτιτς να εξαπολύει «κεραυνό» έξω από την περιοχή και τον Μπρινιόλι να απογειώνεται και να παραχωρεί κόρνερ, ενώ στην εξέλιξη της φάσης το πλασέ του Τσιγγάρα πέρασε άουτ.

Στο 51’ οι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν μία ανάσα από την ισοφάριση όταν ο Ακπομ νίκησε τον Σένκεφελντ και έδωσε έτοιμο γκολ στον Καντουρί που «κατάφερε» και πλάσαρε άουτ από τη μικρή περιοχή.

Ο Παναθηναϊκός απείλησε στο 55’ με το ψηλοκρεμαστό σουτ του Χουάνκαρ να περνάει άουτ, ενώ το ματς είχε γίνει ροκ και η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω, με τον ΠΑΟΚ να έχει την κατοχή.

Ο Λουτσέσκου έκανε τρεις μαζεμένες αλλαγές στο 63’ αλλά στο 65’ οι πράσινοι διπλασίασαν τα τέρματά τους, με ένα γκολ για Όσκαρ του Χουάνκαρ.

Ο Αϊτόρ εκτέλεσε κόρνερ, ο Ινγκασον απομάκρυνε με το κεφάλι και ο Χουάνκαρ με φοβερό σουτ στην κίνηση την έστειλε στα δίχτυα για το 2-0.

Ο ΠΑΟΚ απάντησε άμεσα και στο 70’ μείωσε το σκορ σε 2-1, μετά από σέντρα του Κούρτιτς και πλασέ του Ζίβκοβιτς από το δεύτερο δοκάρι, με συνέπεια το ματς να ξαναπάρει φωτιά.

Στο 77’ ο Γιοβάνοβιτς έβαλε τρίτο στόπερ στο ματς (Σάρλια αντί Ιωαννίδη) και πέρασε τον Παλάσιος στην κορυφή.

Ο δικέφαλος πίεσε για την ισοφάριση στα εναπομείναντα λεπτά και στο 85’ ο Ζαμπά έβγαλε σέντρα από αριστερά, η μπάλα έφτασε στον Ζίβκοβιτς που πλάσαρε από το δεύτερο δοκάρι αλλά η μπάλα βρήκε στο χέρι του Χουάνκαρ με τον διαιτητή να περιμένει τον έλεγχο του VAR και να δίνει κόρνερ.

Στο 93’ ο Βιτάλ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση για ένα τρίτο γκολ αλλά το σουτ που επιχείρησε κόντραρε στον Ζίβκοβιτς και κατέληξε κόρνερ.

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Χουάνκαρ, Ρούμπεν Πέρεθ, Βιγιαφάνιες (30’ λ.τ. Αλεξανδρόπουλος), Γκατσίνοβιτς (88’ Βιτάλ), Παλάσιος, Ιωαννίδης (77’ Σάρλια), Αϊτόρ (87’ Χατζηγιοβάνης)

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Σάστρε (63’ Τέιλορ), Ίνγκασον, Βαρέλα, Βιεϊρίνια (80’ Σίντκλεϊ), Κούρτιτς, Τσιγγάρας (63’ Σβαμπ), Ζαμπά, Ελ Καντουρί (63’ Μπίσεσβαρ), Α. Ζίβκοβιτς, Άκπομ (80’ Τσόλακ)

Διαιτητής: Πελίτο Ιρφάν (Βοσνία)
Βοηθοί: Μεϊντανάς Ανδρέας (Αχαΐας), Μπουξμπάουμ Ράινχαρντ (Αν. Αττικής)
4ος Διαιτητής: Φωτιάς Βασίλειος (Πέλλας)
VAR: Ντε Ρικάρντο (Ισπανία)
AVAR: Φωτόπουλος Ανδρέας (Αθηνών)