Η εθνική ομάδα πόλο των γυναικών έχει μάθει να πρωταγωνιστεί. Δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός προημιτελικών μιας μεγάλης διοργάνωσης. Οι διεθνείς χειρίστηκαν τον κίνδυνο, ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση και νίκησαν τον Καναδά με 8-5 στο πρώτο τους νοκ άουτ αγώνα. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2011 δεν θα μπορούσε να χάσει την πρόκριση και για έναν άλλο λόγο, θα έχανε το ραντεβού με την Ιταλία στα προημιτελικά τη Δευτέρα, μια ομάδα με την οποία τη χωρίζουν πολλά.

Ads

 

Οι διεθνείς έδωσαν ελπίδες στη βαριά ομάδα του Καναδά στο πρώτο ημίχρονο με τις περιορισμένες επιλογές στην επίθεση. Οι βορειοαμερικανίδες προηγήθηκαν με 4-3 με το τρίτο τους γκολ από την περιφέρεια. Η φουνταριστός της εθνικής μας, η Αλεξάνδρα Ασημάκη, μόνιμα καλά μαρκαρισμένη έκανε την πρώτη της προσπάθεια για σουτ μόλις στο δεύτερο οκτάλεπτο. Στη συνέχεια κέρδισε την πρώτη αποβολή για την Ελλάδα στο ματς, πλεονέκτημα που χρησιμοποίησε η Αντιγόνη Ρουμπέση για να ισοφαρίσει (4-4) με σουτ από την περιφέρεια.

Ο Γιώργος Μορφέσης πήρε ρίσκο με την αλλαγή της τερματοφύλακα Έλενας Κούβδου στο δεύτερο οκτάλεπτο. Η Χρυσή Διαμαντοπούλου τον δικαίωσε για την απόφαση του στα μισά του δευτερου οκταλεπτου. Η ελληνική άμυνα “έδεσε” και η τερματοφύλακας του Ολυμπιακού πραγματοποίησε σειρά επεμβάσεων. Ο Καναδάς έμεινε στο μηδέν μέχρι την εκπνοή του αγώνα.

Ads

Στο τρίτο οκτάλεπτο η Φιλιώ Μανωλιουδάκη έβαλε ξανά την Ελλάδα μπροστά στο σκορ, ακολούθησε  το άστοχο πέναλτι της Ρουμπέση, αλλά η Ασημάκη κέρδισε και δεύτερο πέναλτι με τη Στεφανία Χαραλαμπίδη να βρίσκει δίχτυα για το 6-4 στο 1:55 πριν από την ολοκλήρωση της περιόδου. Η αριστερόχειρας περιφερειακός που σπουδάζει μαζί με την αδερφή της στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) διαμόρφωσε τη διαφορά στα τέσσερα γκολ (8-4 στο 5:48 πριν από το τέλος).

Η Ελλάδα δεν πέτυχε άλλο γκολ, ο Καναδάς νίκησε μόλις μια φορά τη Διαμαντοπούλου με τη Μπεκχάζι (1:15 πριν το τέλος) στο διάστημα που ακολούθησε μετά από 21 λεπτά αφλογιστίας  και η εθνική προκρίθηκε στην 8άδα και το παιχνίδι με τη “Setterosa”, μια ομάδα που έχει… ποτίσει φαρμάκι το ελληνικό γυναικείο πόλο με την απαραίτητη βοήθεια από τη διαιτησία φυσικά. Η… Μεγάλη Ελλάδα αφυπνίστηκε στο Καζάν και πλέον απειλεί τις Ιταλίδες, προκειμένου να εξασφαλίσει την τρίτη παρουσία της στην 4άδα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ήταν 4η το 2009 στη Ρώμη και φυσικά παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2011 στη Σαγκάη.

Τα οκτάλεπτα: 3-3, 1-1, 0-2, 1-2

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Καναδάς (Τζ.Μπέγκιν): Γκοντρό, Αλόγκμπο, Μοντόν, Ράιτ 1, Μ.Έγκενς, Μακί, Μπεκχάζι 1, Φουρνιέ, Κ.Έγκενς, Ρόμπινσον 1, Βάλιν 2, Περό, Κόλτερτζον.

Ελλάδα (Γ.Μορφέσης): Κούβδου, Τσουκαλά, Σ.Χαραλαμπίδη 3, Κώτσια 1, Μ.Πλευρίτου, Αβραμίδου, Ασημάκη, Ρουμπέση 1, Ι.Χαραλαμπίδη, Μανωλιουδάκη 2, Ε.Πλευρίτου 1, Ξενάκη, Διαμαντοπούλου.

Sport 24.gr