Προσβεβλημένοι από πολιομυελίτιδα δίνουν καθημερινά μάχη για επιβίωση στους δρόμους της Γκάνας. Παρηγοριά τους, το skate soccer μία παραλλαγή του ποδοσφαίρου για τους Rolling Rockets. Το ντοκιμαντέρ “Rollaball” καταγράφει τις προσπάθειες των ηρώων της ιστορίας καλώντας το κοινό να ευαισθητοποιηθεί προκειμένου το συγκεκριμένο σπορ να συμπεριληφθεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ads

Το ποδόσφαιρο παίζεται με τα χέρια; Και όμως! Μία νέα εκδοχή του βασιλιά των σπορ έχει κάνει την εμφάνιση της στη Γκάνα, όπου εκτός των άλλων είναι απαραίτητα και τα skateboard. 

Άνθρωποι που υποφέρουν από πολιομυελίτιδα, δοκιμάζουν τις δυνάμεις στους στο skate soccer.

Το ντοκιμαντέρ, “Rollaball”, το οποίο θα προβληθεί στη μεγάλη οθόνη το 2013 καταγράφει τις ηρωικές προσπάθειες μίας ομάδας ηρώων της καθημερινότητας που ίδρυσαν μία ομάδα στη Γκάνα.

Ads

Η πολιομυελίτιδα οδήγησε τους άτυχους αθλητές σε μυϊκή αδυναμία και οξεία παράλυση. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τους πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης ιστορίας στους δρόμους όπου ικετεύουν για μέρικα σέντι (σ.σ.: το επίσημο νόμισμα της Γκάνας), στα φτωχικά σπίτια τους όπου προσπαθούν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους, ενώ εστιάζει στην ένταση που ζουν όταν παίζουν skate soccer προκειμένου να ανακουφίσουν τα ψυχικά και σωματικά τραύματα τους.

image

 
Οι παραγωγοί του φιλμ ζήτησαν την βοήθεια του κόσμου, προκειμένου να συνεχιστούν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ και να δημιουργηθεί δίκτυο παγκόσμιας διανομής.
Ήδη αρκετές οργανώσεις αλλά επαγγελματίες ποδοσφαιριστές εξέφρασαν την στήριξη τους στην προσπάθεια που επιχειρείται προκειμένου να αναδειχθεί η ελπίδα μίας παρέας Αφρικανών, όπου οι ζωές τους για πολλούς μοιάζουν να έχουν καταστραφεί.

image

 
Χάρη στην αρωγή ευαισθητοποιημένων πολιτών το φιλμ θα προβληθεί σε κάθε σημείο του πλανήτη και δεν αποκλείεται ακόμη και να προστεθεί ως νέο σπορ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες!

Ο Έντι Έντουαρντς, σκηνοθέτης του “Rollaball” ακολούθησε σε κάθε βήμα τους παίκτες του skate soccer ενσαρκώνοντας το κινηματογραφικό του όραμα.
Το συγκεκριμένο σπορ δεν είναι και καινούριο. Το πρώτο ματς διεξήχθη στο Λάγκος της Νιγηρίας το 1988 δίχως ωστόσο να έχουν καταγραφεί λεπτομέρειες.

image

 
“Μέσα από το φιλμ επιχειρήσαμε να παρουσιάσουμε το προφίλ του συγκεκριμένου αθλήματος προκειμένου οι παίκτες να ζουν από αυτό κερδίζοντας χρήματα, δίχως να ικετεύουν για ένα πιάτο φαγητό στους δρόμους”τόνισε ο Έντι Έντουαρντς για να προσθέσει:
Έάν ο χαρακτήρας του αθλήματος γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό θα υπάρξει μεγαλύτερη αναγνώριση για αυτό το γκρουπ ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι λόγω της αναπηρίας τους έχουν περιθωριοποιηθεί.
Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Το κοινό θα διαπιστώσει πως οι παίκτες κάνουν κάτι για να ξεπεράσουν τα προβλήματα του και να αποβάλλουν το στίγμα τους“.

image

 
Το “Rollaball” παρουσιάζει την ιστορία των “Rolling Rockets”. Πρόκειται για μία ομάδα από νέους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από πολιομυελίτιδα καθοδηγούμενοι από τον Άλμπερτ Φρίμπονγκ, εκτελεστικό διευθυντή του Αναπτυξιακού Οργανισμού Αθλητισμού και Νεολαίας στην Γκάνα.
Ο Άλμπερτ είναι ένας πεπειραμένος αθλητικός παράγοντας με αρκετά αθλητικά προγράμματα υπό την εποπτεία του.
Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη ομάδα έχει δώσει δύο διεθνή ματς. Ένα στη Γκάνα και ένα στη Νιγηρία.

image

 
Μέχρι στιγμής απ’όσο γνωρίζω το άθλημα παίζεται αποκλειστικά στη Δυτική Αφρική” εξηγεί ο Έντι. Είναι πιο δημοφιλές σε Νιγηρία και Γκάνα.
Υπάρχουν επίσης παίκτες από τον Νίγηρα αλλά και χώρες όπως οι Ακτή Ελεφαντοστού, Μάλι, Μπενίν, Τόγκο και Μπουρκίνα Φάσο.
Κάθε Κυριακή οι παίκτες συγκεντρώνονται και ξεχνούν τα προβλήματα τους στον αγωνιστικό χώρο. Γίνονται ήρωες για μία ώρα ενώ αθλούνται με αυτό τον τρόπο σωματικά και πνευματικά προκειμένου να βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

 
Στην Γκάνα και την Νιγηρία το Skate Soccer αναγνωρίζεται από το υπουργείο αθλητισμού. “Το ντοκιμαντέρ θα εμπνεύσει και άλλες χώρες προκειμένου να δουν σοβαρά το σπορ. Θα μπορούσε να εξαπλωθεί παντού και να μην περιορίζεται μόνο σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πολιομυελίτιδα.  

image

 
Το Skate Soccer είναι ένας μοναδικός και δυναμικός τρόπος για να παίξει κάποιος αυτό το υπέροχο σπορ. Μπορεί εύκολα να γίνει πράξη χωρίς να χρειάζονται πολυδάπανες διαδικασίες. Το Skate Soccer είναι άθλημα για τον λαό” σημειώνει ο σκηνοθέτης του “Rollaball”.
Το Rollaball συγκίνησε δεκάδες προσωπικότητας από τον χώρο του αθλητισμού. Μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώθηκαν περίπου $40,000 προκειμένου το συνεργείο να συνεχίσει απερίσπαστα το έργο του.

image

 
Η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Γκανέζος διεθνής άσος Μικαέλ Εσιέν, ο συμπατριώτης Σουλέι Μουντάιρ, αλλά και δεκάδες άλλες επώνυμοι από τα Ηνωμένα Έθνη, τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τον κόσμο του κινηματογράφου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.
Άνθρωποι που ζητούν ελεημοσύνη, ζουν και κοιμούνται στους δρόμους δίχως να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πόδια τους βρίσκουν καταφύγιο στο “Skate Soccer”.
Το πρώτο μέρος των γυρισμάτων έχει ολοκληρωθεί και θα αποτελέσει ουσιαστικά 28 λεπτά μονταρισμένου υλικού.

image

 
Οι παραγωγοί θα επιστρέψουν στην Γκάνα προκειμένου να γυρίσουν το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ, το οποίο προορίζεται να κυκλοφορήσει στα μέσα του 2013. Μάλιστα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον αρκετές εταιρίες διανομής παγκοσμίως.
Στόχος του σκηνοθέτη είναι να προβληθεί σε χώρες όπως οι Νότιος Αφρική, Κένυα και Γκάνα και εν συνεχεία σε Η.Π.Α. αλλά και στην Ευρώπη. Επίσης θα κυκλοφορήσει και σε DVD με επιπρόσθετο υλικό.

 

 
Πηγή: Sport24.gr