Football Leaks… Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων μετά τα Panama Papers. Η αποκάλυψη των στοιχείων για τις πρακτικές φοροδιαφυγής στο χώρο του ποδοσφαίρου προκάλεσε διεθνώς πάταγο, καθώς στις υποθέσεις εμπλέκονται μεγάλα ονόματα της «στρογγυλής θεάς».

Ads

Σε όλη την Ευρώπη έρχονται στο φως υποθέσεις ύποπτων συναλλαγών για φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων μέσω off shore σε φορολογικούς παραδείσους. Ήδη στο φως έχουν βγει τα ονόματα του παγκόσμιου σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης Κριστιάνο Ρονάλντο, του «special one» προπονητή Ζοζέ Μουρίνιο και του αστέρα της Αρσέναλ και της Εθνικής Γερμανίας Μεζούτ Οζίλ.

Η μελέτη των Football Leaks και συνεχώς θα βγαίνουν νέα ονόματα στη δημοσιότητα. Ενδεικτικό είναι πως το γερμανικό περιοδικό Spiegel έχει στη διάθεσή του περίπου 19 εκατομμύρια έγγραφα με συνολικό όγκο συνολικό όγκο 1,9 Terrabyte.

Κανείς δεν ξέρει ποιοι ακριβώς κρύβονται πίσω από το Football Leaks αλλά και πόσοι είναι, παρά μόνο ότι πρόκειται για ακτιβιστές από την Πορτογαλία. Αυτοί παραχώρησαν πριν από επτά μήνες τα δεδομένα στο Spiegel, το οποίο ανήκει στο ευρωπαϊκό δημοσιογραφικό ερευνητικό δίκτυο European Investigative Collaborations. Εξήντα δημοσιογράφοι από 12 χώρες επεξεργάστηκαν συντονισμένα το υλικό και δημοσίευσαν χθες συγχρονισμένα τα πρώτα αποκαλυπτικά άρθρα.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δύο διάσημοι Πορτογάλοι, Ρονάλντο και Μουρίνιο, έχουν «κρύψει» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους. Υπάρχουν τα πάντα: συμβόλαια των παικτών, χορηγιών, ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ ομάδων, τραπεζικά έγγραφα, τις συμμαχίες μεταξύ των μεγάλων μάνατζερ, χάρτης των ταμιακών ροών που καταλήγουν σε υπεράκτια κέντρα , εταιρίες offshore και σε ελβετικές τράπεζες.

Η περίπτωση Ρονάλντο

Όπως προκύπτει από την έρευνα ο Κριστιάνο Ρονάλντο την περίοδο μεταξύ 2009 και 2014 έχει μεταφέρει πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Tollin,  μιας εταιρεία με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, φορολογικό παράδεισο στην Καραϊβική. Σημειώνεται πως το ίδιο διώροφο κτίριο, στο βρίσκεται η εταιρεία του Ρονάλντο, έχει καταχωρήσει ως έδρα και η εταιρεία που έχει ιδρύσει ο Ζοζέ Μουρίνιο Koper Service. 

Άλλα 74 εκατομμύρια, καταβλήθηκαν σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό,  από τον Πορτογάλο τις τελευταίες ημέρες του 2014, όταν πούλησε τα δικαιώματα για τη δική του εικόνα, για τα έτη μεταξύ 2015 και 2020, στον επιχειρηματία από την Σιγκαπούρη και ιδιοκτήτη της Βαλένθια, Πέτερ Λιλμ .

Για όλο αυτό το σύνολο, ο Ρονάλντο έχει πληρώσει φόρο, λίγα εκατομμύρια. Αλλά όλα είναι γραμμένα, δημιουργώντας πλέον μεγάλο πρόβλημα στον Πορτογάλο: τα συμβόλαια, οι εταιρικοί ισολογισμοί, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, ακόμη και τα μηνύματα μεταξύ των συμβούλων του παίκτη.

Όπως αναφέρει το Spiegel, «ο Κριστιάνο Ρονάλντο χρησιμοποίησε ξεκάθαρα εταιρείες που εδρεύουν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, προκειμένου να φορολογείται λιγότερο για τα δικαιώματα της εικόνας του. Η υποτιθέμενη φοροδιαφυγή ξεκίνησε στις αρχές του 2009, όταν ο Πορτογάλος ακόμη ανήκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όπως φαίνεται από τα 150 εκατ. ευρώ που  έχει εισπράξει από την διαφήμιση μόνο 5,6 εκατομμύρια έχουν μπει ισπανικό δημόσιο ταμείο».

Τα στοιχεία θα τα κρίνουν οι αρχές

Ο Ράφαελ Μπούσμαν, μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας του Spiegel που ασχολείται με το θέμα, επισήμανε στη γερμανική τηλεόραση ZDF ότι «κατά πόσο αυτές οι πρακτικές, πέρα από σκανδαλώδεις, είναι και παράνομες θα το κρίνουν οι αρχές». «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχουμε αποκαλύψει ένα πλέγμα επιχειρήσεων, το οποίο δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως στη φορολογική δήλωση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι οι φορολογικές υπηρεσίες θα δείξουν νέο ενδιαφέρον για αυτές τις δημοσιεύσεις και για τα έσοδα που είχε ο Κριστιάνο Ρονάλντο τα προηγούμενα χρόνια».

Ο δημοσιογράφος του Spiegel εκτίμησε ότι τα στοιχεία που έρθουν στο φως με τις δημοσιεύσεις που θα επακολουθήσουν στο διάστημα των επόμενων εβδομάδων θα έχουν «εκρηκτικές διαστάσεις». Όπως επισήμανε κλείνοντας, «αυτό που βλέπουμε εδώ πρόκειται για εντελώς αχαλίνωτες, άπληστες μπίζνες, ένα κομμάτι του ποδοσφαίρου που ελάχιστα σέβεται τη διεθνή νομοθεσία. Και πιστεύω ότι αυτό κάποια στιγμή θα κάνει ορισμένους ανθρώπους να φτάσουν στο σημείο όπου δεν θα είναι απλά και μόνο οργισμένοι για αυτές τις μπίζνες, τις οποίες οι ίδιοι χρηματοδοτούν με τα εισιτήρια και τις συνδρομές τους».