Απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών ένας πραγματικός θρύλος των ποδοσφαιρικών γηπέδων, ο «ιπτάμενος» Ολλανδός, Γιόχαν Κρόιφ. 

Ads

Ο Κρόιφ πέθανε έπειτα από μάχη με τον καρκίνο στους πνεύμονες έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του αλλά και φίλους. 

Η ιστορία του «ιπτάμενου Ολλανδού»

Ο Χέντρικ Γιόχαν Κρόιφ, όπως είναι το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1947 στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. 

Ads

Το 1959 μπήκε στις Ακαδημίες του Άγιαξ και το 1964 προβιβάζεται στη μεγάλη ομάδα και γίνεται ο φυσικός ηγέτης της καθώς σε 229 εμφανίσεις πετυχαίνει 190 γκολ. Ταυτόχρονα, το 1966 και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου αγωνίζεται για πρώτη φορά στην Εθνική Ολλανδίας εναντίον της Ουγγαρίας. 

image
 

 

Η πρώτη θητεία του στον ΑΦΚ Άγιαξ τελείωσε το 1973. Εκείνη την χρονιά η Μπαρτσελόνα αγοράζει τον 26χρονο τότε Κρόιφ πληρώνοντας ποσό που σήμερα αντιστοιχεί σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Στην Ισπανία αγωνίστηκε για περίπου 5 χρόνια μέχρι που το 1978 άφησε την Βαρκελώνη. Εκείνη την χρονιά κάνει και την τελευταία εμφάνιση του με τους Οράνιε.

Το 1979 πηγαίνει στις ΗΠΑ όπου αγωνίζεται για δυο χρόνια στους Los Angeles Aztecs την περίοδο 1979-1980 και στους Washington Diplomats το 1980-1981. Το 1981 επιστρέφει στην Ευρώπη, στην ισπανική Λεβάντε, και φοράει την φανέλα της για 10 συμμετοχές. Μετά από αυτό γυρίζει στην μεγάλη του αγάπη, τον ΑΦΚ Άγιαξ, από το 1981 έως το 1983 και την περίοδο 1983-1984 κλείνει την καριέρα του στη Φέγενορντ σε ηλικία 37 χρονών. 

Κατακτήσεις

Με τον Άγιαξ ως ποδοσφαιριστής πήρε 8 πρωταθλήματα Ολλανδίας, πέντε Κύπελλα της χώρας, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα ευρωπαϊκό Σουπερκαπ κι ένα Διηπειρωτικό. Με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο, ενώ με τη Φέγενορντ ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο.

Με την εθνική ομάδα της Ολλανδίας έφθασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, δίχως να κατακτήσει το τρόπαιο, ενώ κατέλαβε με τους «Οράνιε» την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1976.

Ως προπονητής κάθισε στους πάγκους των δύο μεγάλων ομάδων, τις οποίες αγάπησε κι από τις οποίες αγαπήθηκε. Του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα. Με τον «Αίαντα» πήρε δύο Κύπελλα κι ένα Κύπελλο Κυπελλούχων. Με τους «μπλαουγκράνα» τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Copa del Rey, τρία Σούπερκαπ της χώρας της Ιβηρικής, ένα Ευρωπαϊκό Σούπερκαπ κι ένα Κύπελλο Κυπελλούχων.

Έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1991 και του Champions League του 1994, χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο στις τελευταίες δύο περιπτώσεις.

Οι τίτλοι του στο ποδόσφαιρο

Αναδείχθηκε καλύτερος Ολλανδός ποδοσφαιριστής της χρονιάς κατά τα έτη 1968, 1972 και 1984, ενώ υπήρξε τρεις φορές κάτοχος της χρυσής μπάλας (1971, 1973, 1974). Κάτοχος της χρυσής μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, όπως συμπεριελήφθη και στην καλύτερη ενδεκάδα του τουρνουά. Το 1994 ήρθε ακόμη μια διάκριση, καθώς συμπεριελήφθη στην καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών σε Παγκόσμια Κύπελλα.

Ένας μανιώδης καπνιστής…

Δεν είναι συνηθισμένο σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ο Γιόχαν Κρόιφ υπήρξε μανιώδης καπνιστής. Κάπνιζε δημόσια, πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα και μάλιστα έκανε ένα στη φυσούνα σε κάθε ημίχρονο κι ένα στα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα. Όταν πια έγινε προπονητής τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα καθώς κάπνιζε κατά τη διάρκεια του αγώνα στον πάγκο. 

image

Τα τελευταία 24 χρόνια πάντως δεν κάπνιζε. Το έκοψε οριστικά το 1991 όταν οι γιατροί τον προειδοποίησαν ότι διαφορετικά θα πεθάνει. Είχε ήδη υποστεί έμφραγμα. Όταν επέστρεψε στα γήπεδα αντί για τσιγάρο εμφανιζόταν πλέον με ένα γλειφιτζούρι. 

Συμμετείχε μάλιστα σε μια αντικαπνιστική καμπάνια όπου είπε και την εξής διάσημη φράση: «Είχα δύο εξαρτήσεις στη ζωή μου: το κάπνισμα και το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο μου έδωσε τα πάντα, το κάπνισμα παραλίγο να μου τα πάρει πίσω».