Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το αθλητικό νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας, ύστερα από τις αλλαγές που έγιναν από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, ώστε να αποφευχθεί το ποδοσφαιρικό Grexit. Ο υφυπουργός ανέφερε πως έγιναν όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο επίμαχο άρθρο 15 περί του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Πλέον τον λόγο έχει η UEFA, η οποία θα λάβει μεταφρασμένο το κείμενο για να αποφασίσει αν το νέο νομοσχέδιο είναι εναρμονισμένο με τους διεθνείς κανονισμούς για το αυτοδιοίκητο των  εγχώριων ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών ή αν τίθεται θέμα αποβολής από τις διοργανώσεις. Αίσθηση προκάλεσε η αποχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την ψήφιση του άρθρου 5 και η καταψήφιση του εν λόγω άρθρου από τον Παύλο Χαϊκάλη. Το άρθρο 5 αφορά  στα Πειθαρχικά και Δικαιοδοτικά Όργανα στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Ads

Ο Σταύρος Κοντονής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την UEFA για την επαναδιατύπωση του άρθρου 15 και άλλαξε την επίμαχη φράση που αφορά στην ΕΠΟ από «εσωτερικές» σε δικές της υποθέσεις. Ειδικότερα στο νομοσχέδιο αναφέρεται πλέον πως η ΕΠΟ «διαχειρίζεται τις υποθέσεις της» (από «διαχειρίζεται τις εσωτερικές της υποθέσεις»).

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται στο άρθρο 15, αναγνωρίζεται στην ΕΠΟ να ρυθμίζει θέματα του ποδοσφαίρου και της λειτουργίας της «στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της, σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία πρέπει να είναι εναρμονισμένο με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία – με δεδομένο πως η ΕΠΟ διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους και σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, μέλος της οποίας είναι η ΕΠΟ».

Η προηγούμενη διατύπωση στο άρθρο 15 αναφέρει ότι η ΕΠΟ ρυθμίζει θέματα του ποδοσφαίρου και της λειτουργίας της «στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της, σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία πρέπει να είναι εναρμονισμένο με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία – λαμβανομένου υπόψη πως η ΕΠΟ διαχειρίζεται τις εσωτερικές της υποθέσεις ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους και σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, μέλος της οποίας είναι η ΕΠΟ».

Ads

Οι αλλαγές προκάλεσαν και την αντίδραση του ΚΚΕ. Ο εισηγητής του κόμματος, Γιάννης Γκίοκας δήλωσε πως «δίνεται η εντύπωση ότι νομοθετεί η ΟΥΕΦΑ» δηλώνοντας ότι ενώ θα ψήφιζε τα άρθρα, τώρα τα καταψηφίζει. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες με τον εισηγητή Παύλο Χαϊκάλη να αναφέρει πως η διατύπωση του άρθρου 5 που ορίζει ότι οι τακτικοί δικαστές στην ΕΠΟ θα έχουν τριετή θητεία, λέγοντας πως ο ορισμός της θητείας είναι παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο. Και η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου είπε ότι δεν θα ψηφίζει το άρθρο 5.

Στο πλαίσιο της ονομαστικής ψηφοφορία – την Τετάρτη το νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί επί της αρχής – ψηφίστηκε τελικά και το άρθρο 5, το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Η ΝΔ είχε ζητήσει αρχικά ονομαστική ψηφοφορία και για το αρθρο 15, αλλά μετά την αλλαγή που έγινε από τον Σταύρο Κοντονή, αποφάσισε να αποσύρει το σχετικό αίτημα. Το άρθρο 5 ψήφισαν συνολικά 246 βουλευτές: «ναι» ψήφισαν 146 βουλευτές, «όχι»  67, και «παρών» 33 βουλευτές. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι βουλευτές της Ν.Δ και της Χρυσής Αυγής. Το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «παρών».

Σημειώνεται πως το άρθρο 5 καταψήφισε ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Χαρίσης Κάτανας από τους ΑΝΕΛ, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η αποχή από την ψηφοφορία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, μια κίνηση που σχολιάστηκε και από τον υφυπουργό Σταύρο Κοντονή.  «Η πρόεδρος της Βουλής έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και σε άλλες ψηφοφορίες», είπε μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή ο κ. Κοντονής.