Το 2009 ο Ρονάλντο ήταν ο… Ρονάλντο μόλις στα 24 του χρόνια! Ο ποδοσφαιριστής που οι περισσότεροι μπορούσαν να προβλέψουν πως μαζί με τον Λιο Μέσι θα συγκροτούσαν το κορυφαίο δίδυμο σούπερ σταρ που έχει ποτέ εμφανιστεί ταυτόχρονα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Επίσης, το μεγάλο βήμα από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ Μαδρίτης, αρκούσε για να εκλογικεύσει -έστω και εν μέρει- το πολύ υψηλό κόστος. Μια μεταγραφή που ανήλθε στα 94.000.000 ευρώ και κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ. Τέσσερα χρόνια μετά (2013), ο Γκάρεθ Μπέιλ ήταν ο πρώτος για τον οποίο δαπανήθηκε εννιαψήφιο νούμερο (101.000.000 ευρώ) από τη Ρεάλ προς την Τότεναμ.

Ads

Η κατάργηση των κανόνων της λογικής ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μεταβιβάζει 105.000.000 ευρώ στη Γιουβέντους για να πάρει έναν παίκτη τον οποίο πριν από λίγα χρόνια είχε στο δυναμικό της: τον Πολ Πογκμπά.

Όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το καλοκαίρι που διανύουμε είναι αυτό στο οποίο αλλοιώθηκε ριζικά η φύση του ποδοσφαίρου. Ισοπεδώθηκαν όλοι οι κανόνες της λογικής και παράλληλα εξευτελίστηκε το περίφημο Financial Fair Play που με τόση θέρμη προσπάθησε να επιβάλει η UEFA. Οι παραλληλισμοί που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα για να περιγράψουν τις ασύστολες δαπάνες στο χώρο του αθλητισμού, ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα. Η λέξη «πρόκληση» δεν είναι αρκετή για να αποτυπώσει στα μάτια του μέσου ανθρώπου το μέγεθος της σπατάλης.

Ενα δισεκατομμύριο ευρώ και 82 εκατομμύρια! Τόσο είναι το σύνολο των 20 πιο ακριβών μεταγραφών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες. Μόνο για μεταγραφές! Χωρίς στα χρήματα αυτά να περιλαμβάνονται τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και οι αμοιβές των εκπροσώπων τους.

Ads

Κάποτε μιλούσαμε μεταφορικά για ποσά που θυμίζουν το ακαθάριστο εθνικό προϊόν μιας μικρής χώρας. Τώρα είναι κυριολεκτικό και δεν έχει να κάνει μόνο με «μικρές»! Η Λιβερία και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, χώρες με πληθυσμό άνω των 4.500.000 έχουν Α.Ε.Π. που ανέρχεται σε 1,5 δις ευρώ. Συνεπώς αν συνυπολογίσουμε το σύνολο της δαπάνης (συμβόλαια, αμοιβές των μάνατζερ) το κόστος ξεπερνά αυτά τα επίπεδα, ενώ στα «σκαριά» βρίσκονται ακόμα αρκετές συμφωνίες δεκάδων εκατομμυρίων. Το… παρανοϊκό καλοκαίρι του 2017, το καλοκαίρι που άλλαξε τα πάντα, δεν έχει τελειώσει ακόμα…

Οι 20 ακριβότερες μεταγραφές το καλοκαίρι του 2017

image