«Λάδι» βγάζει ο παρατηρητής διαιτησίας Μανώλης Γιανναδάκης τον Ηλία Σπάθα, αλλά και τους βοηθούς του, Γιαννη Κοντιζά και Χρήστο Σωτηρόπουλο, για τη «σκανδαλώδη» διαιτησία στον αγώνα Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός, η οποία επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της «παράγκας» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα σφυρίγματα υπέρ των ερυθρολεύκων προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων στα αθλητικά ραδιόφωνα, ενώ το θέμα έφτασε μέχρι και στη Βουλή, με τον βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Ψυχάρη, να ζητάει έλεγχο του πόθεν έσχες του διαιτητή. Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Πρετεντέρης σε άρθρο του στα «Νέα» κάνει λόγο για «εγκληματική οργάνωση» στο ποδόσφαιρο σημειώνοντας: «Και επειδή κανένας μαφιόζος δεν απεσύρθη ποτέ από τη Μαφία για λόγους ευθιξίας, έτσι και δεν πρόκειται ποτέ κανείς να φύγει για λόγους ευθιξίας από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τουλάχιστον όσο η Δικαιοσύνη κωλυσιεργεί και η κυβέρνηση κάνει την πάπια!».

Ads

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, μαζί με ακόμη δέκα παράγοντες του ποδοσφαίρου, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), Γιώργος Σαρρής, κλήθηκαν από τη Δικαιοσύνη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στο χώρο του ποδοσφαίρου. Και οι έντεκα κατέθεσαν με υπομνήματα αρνούμενοι οποιαδήποτε εμπλοκή.

Ο παρατηρητής διαιτησίας λοιπόν δεν αντιλήφθηκε τίποτα το μεμπτό για τον Σπάθα και τους βοηθούς και στο πόρισμά του τους δίνει βαθμολογία μη παραπεμπτική. Σημειώνεται πως αναμένεται το πόρισμα του Σκωτσέζου Αρχιδιαιτητή Χιού Ντάλας, που φέρεται να έχει δηλώσει ότι ο Σπάθας και οι βοηθοί του δεν πρόκειται να ξανασφυρίξουν αγώνα όσο παραμένει ο ίδιος στην θέση του. Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και η απάντηση του Σπάθα για την κριτική που δέχεται. Ο διαιτητής, μέσω «κύκλων» καθώς οι διαιτητές απαγορεύεται να κάνουν δηλώσεις, ανέφερε στο Contra.gr πως «έχει στοχοποιηθεί» και πρόσθεσε πως «ασφαλώς και δεν είμαι εγώ το πρόβλημα, χτυπούν εμένα, αλλά στόχος τους είναι η ΕΠΟ και ο Ολυμπιακός».

* Το σχόλιο του Α. Πανούτσου στον ραδιοφωνικό σταθμό sport-Fm

«Αν ήθελα να ευνοήσω τον Ολυμπιακό δεν θα μπορούσα να σφυρίξω ένα πέναλτι;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως έγιναν λάθη αλλά δεν δικαιολογούν το σάλο που προκλήθηκε. Ο Σπάθας υπεραμύνθηκε μάλιστα και των σφυριγμάτων του. Για την αποβολή του Μάσα για θέατρο στο χώρο του κέντρου (σημ: ο ποδοσφαιριστής του Αστέρα Τρίπολης παραπάτησε και έπεσε σε μια διεκδίκηση της μπάλας, χωρίς να ζητήσει φάουλ) είπε: «Δέχτηκε την κάρτα αδιαμαρτύρητα! Δεν διαμαρτυρήθηκε ο ίδιος, αλλά διαμαρτύρονται όλοι οι άλλοι! Αυτό κάτι λέει».

Για τα 27 φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού που σφύριξε έναντι μόλις 2 για τον Αστέρα Τρίπολης ο Σπάθας ανέφερε: «Υπάρχει κάποιος κανονισμός που λέει ότι πρέπει τα φάουλ να είναι μοιρασμένα ή υπάρχει κάποιο όριο στα φάουλ που θα σφυριχτούν υπέρ της μίας ή της άλλης ομάδας; Μπορεί να παρασύρθηκα και να έδωσα ορισμένα φάουλ που δεν ήταν ή να μην έδωσα κάποια που ήταν. Σίγουρα, όμως, οι αποφάσεις μου δεν καθόρισαν το νικητή, ούτε υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος.»

Ads

«Όσοι µετέχουν σε ένα παιχνίδι, από παίκτες µέχρι προπονητές και διαιτητές, ενδέχεται να κάνουν λάθη. Κανένας δεν είναι αλάνθαστος. Μην κρίνουµε έναν διαιτητή από ένα παιχνίδι. Θα κριθεί στη διάρκεια. Ας τους δίνουµε χρόνο πριν τους κρίνουµε. Προσωπικά, βλέπω τα παιχνίδια που διευθύνω δύο και τρεις φορές για να µαθαίνω από τα σωστά και τα λάθος σφυρίγµατα. Το ίδιο θα κάνω και με το Αστέρας Τρίπολης – Ολυµπιακός», ανέφερε στο Goal. 

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η αντίδραση του Ολυμπιακού, ο οποίος μέσω διαρροών αρνήθηκε πως υπήρξε κακή διαιτησία στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, βάζοντας στο στόχαστρο τα «αντικειμενικά» μέσα ενημέρωσης. «Έπρεπε να βγει 2η κίτρινη κάρτα (σημ: στον Μάσα) και ως εκ τούτου ήταν σωστή η αποβολή του», ανέφεραν. Τη σκυτάλη από τη διοίκηση πήραν οι οπαδικές εφημερίδες, οι οποίες έκαναν λόγο για «λυσσαλέα επίθεση» κατά του Ολυμπιακού, περνώντας το μήνυμα «Μόνοι μας και όλοι σας»:

image

image

Σπάθας και στη Βουλή…

Η διαιτησία του Σπάθα έφερε και πάλι στο επίκεντρο το ζήτημα της «παράγκας» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης, σε τοποθέτησή του στη σε Επιτροπή της Βουλής για το ζήτημα της βίας στα γήπεσα ζήτησε να ελεγχθεί  το «πόθεν έσχες»  του διαιτητή Ηλία Σπάθα. «Θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος πόθεν έσχες σε διάφορους διαιτητές όπως ο Σπάθας, που έχει και το θράσος, να κάνει δηλώσεις ότι “είναι καλός”. Να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του Σπάθα κι αν αποδειχθεί, πως απλώς είναι ανίκανος, να παραιτηθεί και να μην ξανακάνει διαιτησία. Να μην ξαναδιαιτητεύσει ποτέ. Κι επειδή θα μου πείτε ότι “δεν μπορείτε να ελέγξετε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ”, να σταματήσει η χρηματοδότηση. Εμείς οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώνουμε τον κάθε ανίκανο Σπάθα, να τον πληρώνει μόνη της. Δεν θ’ αδικείται το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι προσπάθειες του ελληνικού ποδοσφαίρου», είπε.

Εγκληματική Οργάνωση…

Εν τω μεταξύ σε άρθρο του στα Νέα ο Γιάννης Πρετεντέρης αναφέρεται στο ζήτημα της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο. «Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο κράτος στον κόσμο το οποίο να πληροί στοιχειωδώς τις προδιαγραφές του κράτους και στο οποίο οι άνθρωποι που διοικούν το ποδόσφαιρο να θεωρούνται ύποπτοι από τη Δικαιοσύνη για συγκρότηση «εγκληματικής οργάνωσης». Και όχι μόνο αυτό αλλά απτόητοι να συνεχίζουν να διοικούν το ποδόσφαιρο!», γράφει και προσθέτει:

«Όπως υπάρχουν πρόεδροι ομάδων που αισθάνονται σπουδαίοι επειδή η ομάδα τους κερδίζει με όποιον άθλιο τρόπο, έτσι υπάρχουν και παράγοντες που τους προσφέρουν τον «όποιον άθλιο τρόπο». Ακριβώς όπως ο Σπάθας, ο Καλογερόπουλος ή ο Γιάχος επιβεβαιώνουν τη σπουδαιότητά τους διαμορφώνοντας ένα αποτέλεσμα, ακόμη και αν τους βρίζει όλη η Ελλάδα. Μια δεύτερη ερμηνεία είναι ενδεχομένως οικονομική. Υποθέτω δηλαδή ότι όλοι αυτοί εξευτελίζονται έναντι κάποιου οικονομικού ανταλλάγματος».

«Ασφαλώς υπάρχει και τρίτη ερμηνεία: είναι η ερμηνεία που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Κατά την εκδοχή αυτή υπάρχει όντως μια εγκληματική οργάνωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο που λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση με τους κανόνες κάθε εγκληματικής οργάνωσης. Και επειδή κανένας μαφιόζος δεν απεσύρθη ποτέ από τη Μαφία για λόγους ευθιξίας, έτσι και δεν πρόκειται ποτέ κανείς να φύγει για λόγους ευθιξίας από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τουλάχιστον όσο η Δικαιοσύνη κωλυσιεργεί και η κυβέρνηση κάνει την πάπια!»