Ο Παναθηναϊκός σφράγισε την εξαιρετική πορεία του στα playoffs της Super League 1, με σαρωτική νίκη 4-0 επί του ΠΑΣ Γιάννινα, εξασφαλίζοντας από την 9η αγωνιστική (προτελευταία) την επάνοδο του σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από πέντε χρόνια.

Ads

Οι πράσινοι «έκλεισαν» με τον καλύτερο τρόπο τη σεζόν στο σπίτι τους, πέτυχαν τέσσερα γκολ με τους παίκτες και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να γνωρίζουν την καθολική αποθέωση από τον κόσμο πριν και μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Τώρα έχοντας πλέον κατακτήσει τον βασικό φετινό του στόχο, ο Παναθηναϊκός έχει μία εβδομάδα να προετοιμαστεί για τον τελικό του Κυπέλλου, το άλλο Σάββατο (21/5) κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός «κατέβηκε» έχοντας ως σχηματισμό το 4-3-3, τον Μπρινιόλι κάτω από τα γκολπόστ, ενώ οι Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Βέλεθ και Χουάνκαρ συνέθεσαν την τετράδα στην άμυνα. Ρούμπεν Πέρεθ, Βιγιαφάνιες και Γκατσίνοβιτς έπαιξαν στον άξονα, ενώ Παλάσιος και Αϊτόρ ήταν στο πλάι του μοναδικού προωθημένου Καρλίτος.

Ads

Ο ΠΑΣ Γιάννινα από την άλλη παρατάχθηκε με σύστημα 4-4-2, τον Λοντίγκιν στην εστία και τους Σάλιακα, Παντελάκη, Κάργα και Οικονομόπουλο στα μετόπισθεν. Σνάιντερ, Ντομίνγκεθ, Στάνκο και Λιάσος αποτέλεσαν τους κεντρικούς χαφ και οι Λώλης και Κύρκος το δίδυμο στην επίθεση.

Με την αναμενόμενη πίεση ψηλά και την μπάλα στα πόδια των παικτών του, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να βρει ένα γκολ από νωρίς. Είναι χαρακτηριστικό πως, στα πρώτα 17 λεπτά, κατάφερε να κερδίσει έξι κόρνερ, αλλά χωρίς να απειλήσει ουσιαστικά σε κάποιο εξ αυτών.

Με τους Ηπειρώτες να είναι καλά οργανωμένοι αμυντικά, κλείνοντας τους χώρους ως συνήθως, και να καταγράφουν την πρώτη τελική, στο 15’, χωρίς το σουτ του Λιάσου να ανησυχεί πάντως τον Μπρινιόλι.

Ο Σένκεφελντ είχε την πρώτη καλή στιγμή για τους «πράσινους» στο 18’, με κεφαλιά μετά από κόρνερ και δύο λεπτά ήταν η σειρά του Παλάσιος να απειλήσει με κεφαλιά, από μια ακόμα «στημένη» μπάλα.

Για να αρχίσει στη συνέχεια η «μονομαχία» του Παναθηναϊκού με τον Λοντίγκιν. Με τον τερματοφύλακα του ΠΑΣ να αποκρούει όχι σε μια, αλλά σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, διατηρώντας το ματς στο 0-0.

Στο 27’, αρχικά με την βοήθεια και του Λώλη στο «τακουνάκι» του Βιγιαφάνιες και στη συνέχεια μόνος του στο σουτ του Βέλεθ. Και στο αμέσως επόμενο λεπτό σε νέα προσπάθεια του Βέκεθ, με κεφαλιά.

Οι φιλοξενούμενοι βρήκαν μια φάση στην αντεπίθεση, μετά το ημίωρο, αλλά το σουτ του Σνάιντερ κόντραρε και αντί για την εστία του Μπρινιόλι κατέληξε σε κόρνερ.

Το «τριφύλλι» συνέχισε να έχει τον απόλυτο έλεγχο και η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη αποδόθηκε τελικά στο 37ο λεπτό. Όταν μετά από πολύ ωραία ανάπτυξη, με την συμμετοχή και του Μπρινιόλι, το «ένα-δύο» των Αϊτόρ και Χουάνκαρ και το πρώτο φετινό γκολ του Βιγιαφάνιες, για το 1-0.

Οι «πράσινοι» συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο και στο β΄ημίχρονο, πιέζοντας ασφυκτικά την άμυνα του ΠΑΣ και μετά από μερικές ευκαιρίες ήρθε το 2-0 με τον Μαουρίσιο στο 68’, ενώ στο 71΄με το πρώτο γκολ του Καρλίτος μέσα στο 2002, έγινε το 3-0.

Από το σημείο εκείνο κι έπειτα ο Γιοβάνοβιτς έκανε «συντήρηση δυνάμεων» βγάζοντας τους Παλάσιος και Σένκεφελντ προφυλάσσοντάς τους με τον Παναθηναϊκό να φτάνει στην επικράτηση με το τελικό 4-0 μετά το γκολ που σημείωσε στο 87’ ο Χουάνκαρ.

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ (75′ Σάρλια), Βέλεθ, Χουάνκαρ, Ρούμπεν Πέρεθ, Γκατσίνοβιτς (57′ Καρλίτος), Βιγιαφάνιες (57′ Μαουρίσιο), Παλάσιος, Μακέντα (66′ Κουρμπέλης), Αϊτόρ

ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Παντελάκης, Κάργας, Οικονομόπουλος, Ντομίνγκεθ (46′ Σιόντης), Σναϊντερ, Στάνκο, Λώλης (60′ Μπρένερ), Κύρκος (60′ Κόντε), Λιάσος

Διαιτητής: Μανούχος Ευάγγελος (Αργολίδας)
Βοηθοί: Νικολαΐδης Κωνσταντίνος (Μακεδονίας), Νικολακάκης Βασίλειος (Λασιθίου)
4ος Διαιτητής: Αγγελάκης Άγγελος (Μακεδονίας)
VAR: Τζοβάρας Γεώργιος (Φθιώτιδας)
AVAR: Πάτρας Πέτρος (Μακεδονίας)