Tο Μουντιάλ του Κατάρ ξεκίνησε και το Tvxs.gr συνεχίζει το μεγάλο αφιέρωμα με όλες τις διοργανώσεις και όσα συνέβησαν σε αυτές, αθλητικά και πολιτικά, από το 1930 έως σήμερα…

Ads

Παγκόσμιο Κύπελλο 2010

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και ήταν το πρώτο που διοργανώθηκε από μια χώρα της Αφρικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. 

Η επιλογή για τη χώρα που θα διοργάνωνε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 έγινε για πρώτη φορά με βάση νέα πολιτική, σύμφωνα με την οποία η διοργάνωση θα άλλαζε κάθε φορά συνομοσπονδία εκ περιτροπής. Το 2010 ήταν η σειρά της Αφρικής και οι υποψήφιες χώρες ήταν η Αίγυπτος, η Λιβύη μαζί με την Τυνησία, το Μαρόκο και η Νότια Αφρική. Η υποψηφιότητα των Λιβύη και Τυνησία απορρίφθηκε και στην τελική ψηφοφορία η Νότια Αφρική κέρδισε με 14 ψήφους το Μαρόκο που πήρε 10 και την Αίγυπτο που δεν πήρε καμία.

Ads

Σε μία χώρα που γίνονταν περίπου 50 δολοφονίες την ημέρα και με την Αλ Κάιντα να εκτοξεύει απειλές ότι θα χτυπήσει στο τουρνουά το ζήτημα της ασφάλειας ήταν ίσως το κορυφαίο αναφορικά με τη διοργάνωση. Αγοράστηκε εξοπλισμός ύψους 78.000.000 ευρώ ενώ απασχολήθηκαν 54.000 άντρες, χώρια ο στρατός αλλά και η ασφάλεια που είχε η αποστολή κάθε χώρας ξεχωριστά. Τελικά τα μέλη αρκετών ομάδων έπεσαν θύματα ληστείας αλλά ευτυχώς δεν συνέβη κάποιο σοβαρό περιστατικό.

Η κριτική για την FIFA σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έλειψε. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ήταν η μεγάλη κερδισμένη του τουρνουά ενώ τη λυπητερή κλήθηκαν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι της φτωχής αφρικανικής χώρας. Είχε υπολογιστεί ότι οι επισκέπτες θα άφηναν στη Νότια Αφρική περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που μόνο το κόστος για την ανακατασκευή και δημιουργία των γηπέδων ήταν 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τρία μάλιστα από αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν καθώς χτίστηκαν σε υψόμετρο που επηρέαζε την απόδοση των παικτών και την κίνηση της μπάλας.

Τελικά Νοτιοαφρικανοί φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ για το πιο επικερδές Μουντιάλ που είχε γίνει έως τότε. Το ίδιο ποσό έβαλε στα ταμεία της η FIFA. Τα λεφτά πήγαν στην παγκόσμια ομοσπονδία και στις εταιρείες των μεγάλων χορηγών.

Στα προκριματικά πήραν μέρος 203 ομάδες. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι η Ελλάδα πήρε την πρόκριση και συμμετείχε για δεύτερη μόλις φορά στην ιστορία της σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου. Η πρόκριση ήρθε την τελευταία στιγμή με μπαράζ απέναντι στην Ουκρανία και γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Στο Μουντιάλ επέστρεψε και η Βόρεια Κορέα μετά από 44 χρόνια! Σκάνδαλο αποτέλεσε η πρόκριση της Γαλλίας στα μπαράζ με την Ιρλανδία με γκολ του Τιερί Ανρί το οποίο και έβαλε με το χέρι. Ο Ανρί το παραδέχτηκε αλλά παρά τις ενστάσεις της Ιρλανδίας που ζήτησε επανάληψη του αγώνα και κατόπιν να πάει ως 33 χώρα στο Μουντιάλ η FIFA απορρίπτοντας και τις δυο προτάσεις αποφάσισε ότι στα γήπεδα της Αφρικής θα πάει η Γαλλία.

image

Η μασκότ του Μουντιάλ ήταν μια λεοπάρδαλη, ο Ζακούμι. Το όνομα προέρχεται από τη συλλαβή ΖΑ που συμβολίζει τη Νότια Αφρική και το KUMI που σημαίνει 10 (Νότια Αφρική 2010). Εκτός από τον Ζακούμι πάντως το κύπελλο της Νοτίου Αφρικής είχε κι άλλο ένα σύμβολο. Την περίφημη βουβουζέλα, οι ήχοι της οποίας κατέκλυσαν τον πλανήτη.

Στον δρόμο για τον τελικό

Στον 1ο όμιλο, η οικοδέσποινα Νότια Αφρική έγινε η πρώτη διοργανώτρια χώρα που έμεινε εκτός της φάσης των «16» στην ιστορία του θεσμού. Πρώτη στον όμιλο πέρασε η Ουρουγουάη και δεύτερη το Μεξικό ενώ η Γαλλία, φιναλίστ του προηγούμενου τουρνουά έμεινε τέταρτη και καταϊδρωμένη.

Στον 2ο όμιλο η Εθνική μας αντιμετώπισε τις Αργεντινή, Νότια Κορέα και Νιγηρία. Η Ελλάδα έκανε την πρώτη της νίκη σε Μουντιάλ, 2-1 τη Νιγηρία, ενώ έχασε με 2-0 από τη Νότια Κορέα και με 4-1 από την Αργεντινή. Ήρθε τρίτη στον όμιλο και αποκλείστηκε. Η Νιγηρία με μόλις έναν βαθμό έμεινε επίσης εκτός. Πρώτη πέρασε η Αργεντινή και δεύτερη η Νότια Κορέα.

Στον 3ο όμιλο πρώτες πέρασαν οι ΗΠΑ με δεύτερη την Αγγλία ενώ εκτός έμειναν Σλοβενία, Αλγερία. Από τον 4ο όμιλο πρώτη πέρασε η Γερμανία και την ακολούθησε η Γκάνα, ενώ η Αυστραλία και η Σερβία δεν τα κατάφεραν. Στον 5ο όμιλο η Ολλανδία έκανε το τρία στα τρία. Στην επόμενη φάση την ακολούθησε ως δεύτερη η Ιαπωνία. Η Δανία και το Καμερούν έμειναν εκτός των «16».

Στον 6ο όμιλο οι Παραγουάη και η Σλοβακία ήταν αυτές που κατάφεραν να συνεχίσουν στο τουρνουά πετώντας έξω την Νέα Ζηλανδία αλλά και την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία που τερμάτισε τελευταία. Έτσι για πρώτη φορά οι δύο φιναλίστ του τελικού του προηγούμενου Μουντιάλ (Ιταλία και Γαλλία) αποκλείστηκαν από την φάση των ομίλων στην επόμενη διοργάνωση και μάλιστα χωρίς να σημειώσουν νίκη. Από τον 7ο όμιλο πέρασαν οι Βραζιλία και Πορτογαλία αφήνοντας εκτός Ακτή Ελεφαντοστού και Βόρεια Κορέα ενώ από τον 8ο προχώρησαν στους «16» Ισπανία και Χιλή που άφησαν πίσω Ελβετία και Ονδούρα.

Στους «16» η Ουρουγουάη κέρδισε με 2-1 την Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ έχασαν στην παράταση από την πολύ καλή Γκάνα με 2-1, η Ολλανδία κέρδισε τη Σλοβακία με 2-1 ενώ η Βραζιλία με 3-0 τη Χιλή. Στους «8» και η Αργεντινή με νίκη 3-1 επί του Μεξικό και η Γερμανία με εντυπωσιακή νίκη 4-1 απέναντι στην Αγγλία. Παραγουάη και Ιαπωνία ήρθαν ισόπαλες 0-0 και έλυσαν τις διαφορές τους στα πέναλτι. Νικήτρια η Παραγουάη με 5-3. Τελευταία στην παρέα προστέθηκε η Ισπανία που κέρδισε με 1-0 την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Στη φάση των «8», η Αργεντινή με προπονητή τον Ντιέγκο Μαραντόνα, έκανε μία από τις μεγαλύτερες ήττες της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με 4-0 από τους Γερμανούς. Επιπλέον, η «μεγάλη δύναμη» Βραζιλία αποκλείστηκε από την Ολλανδία με 2-1, ενώ η Ισπανία νίκησε με το φτωχό 1-0 την Χιλή. Η Ουρουγουάη απέκλεισε την Γκάνα στα πέναλτι με 4-2 μετά την ισοπαλία 1-1 στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Ο αγώνας στιγματίστηκε από την κίνηση του Λουίς Σουάρες να διώξει με το χέρι σίγουρο γκολ της Γκάνας. Ο διαιτητής των απέβαλε και έδωσε πέναλτι αλλά ο Γκίαν το έστειλε στο δοκάρι. Μετά τον αγώνα ο Λουίς Σουάρες δήλωσε ότι πλέον το «χέρι του Θεού» ανήκει στον ίδιο, αφού κατάφερε να ξεπεράσει τον Μαραντόνα.

Τα ημιτελικά του Μουντιάλ 2010 επιφύλαξαν έναν πρόωρο τελικό, αυτόν ανάμεσε σε Γερμανία και Ισπανία. Η Γερμανία παρά την εντυπωσιακή πορεία της σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο δεν τα κατάφερε απέναντι στους «Φούριας Ρόχας» που με ένα γκολ του Πουγιόλ πήγαν τελικό. Για τη δεύτερη θέση στον τελικό πάλεψαν Ολλανδία – Ουρουγουάη σε ένα όμορφο δυνατό ματς. Το τελικό σκορ ήταν 3-2 και έστειλε τους Ολλανδούς στον τελικό. Η Ουρουγουάη έπαιξε με τη Γερμανία στον μικρό τελικό και έχασε με 3-2 κάνοντας, ωστόσο, και πάλι έναν φοβερό αγώνα.

Η ώρα των «Φούριας Ρόχας»

Ισπανοί και Ολλανδοί συναντήθηκαν στο Γιοχάνεσμπουργκ για έναν τελικό έκπληξη καθώς όλοι περίμεναν σε αυτόν τους Γερμανούς αντί των οράνιε. Στο μεταξύ για πρώτη φορά μετά το 1978 δυο ομάδες που δεν είχαν κατακτήσει ποτέ το Μουντιάλ κατάφεραν να φτάσουν ως τον τελικό. Η Ολλανδία είχε βέβαια δυο χαμένους τελικούς, αυτόν του 1974 όπου είχε χάσει από την Δυτική Γερμανία και αυτόν του 1978 όπου είχε χάσει από την Αργεντινή. Αντίθετα οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2008 Φούριας Ρόχας δεν είχαν φτάσει ποτέ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο τελικός δεν ήταν κάτι εξαιρετικό πάντως. Έληξε 0-0 και οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί οι Ισπανοί πήραν την νίκη χάρη σε ένα γκολ του Ινιέστα στο 116ο λεπτό και στέφθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές για πρώτη φορά στην ιστορία τους.