Tο Μουντιάλ του Κατάρ ξεκίνησε και το Tvxs.gr συνεχίζει το μεγάλο αφιέρωμα με όλες τις διοργανώσεις και όσα συνέβησαν σε αυτές, αθλητικά και πολιτικά, από το 1930 έως σήμερα…

Ads
 
Παγκόσμιο Κύπελλο 2002

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2002 διεξήχθη στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Ήταν η 17η διοργάνωση και θεωρείται το πιο αμφιλεγόμενο Μουντιάλ στα πρόσφατα ποδοσφαιρικά χρόνια. 

Το Μουντιάλ αυτό είχε αρκετές καινοτομίες. Η επιλογή της διοργανώτριας χώρας έγινε για πρώτη φορά διά βοής, χωρίς τη χρήση κάλπης. Επίσης για πρώτη φορά επιλέχτηκαν δυο διοργανώτριες χώρες, πράγμα που επίσης σήμαινε ότι για πρώτη φορά τρεις ομάδες – η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ως συνδιοργανωτές και η Κυπελλούχος 1998 Γαλλία – είχαν αυτόματα θέσεις στη διοργάνωση. 

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία αρχικά διεκδίκησαν ξεχωριστά τη διοργάνωση. Αργότερα αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συνδιοργάνωση και η FIFA το δέχτηκε. Όμως το μετάνιωσε. Οι δυο χώρες πολιτικά είχαν πολύ κακές σχέσεις και τα οργανωτικά προβλήματα υπήρξαν πολλά. 

Ads

Ήταν επίσης η πρώτη φορά που το Μουντιάλ έγινε εκτός της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά και τελευταία φορά που οι προηγούμενοι κυπελλούχοι προκρίνονταν αυτόματα. Στη διεξαγωγή δεν υπήρξαν πολλές αλλαγές, ωστόσο αυτή ήταν η τελευταία φορά που ίσχυσε ο κανόνας του «χρυσού γκολ». 

Στα προκριματικά συμμετείχαν 199 ομάδες για 32 θέσεις. Είκοσι δυο εθνικές ομάδες συμμετείχαν για πρώτη φορά στη διαδικασία αυτή. Για πρώτη φορά τη συμμετοχή τους στην τελική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου εξασφάλισαν η Κίνα, ο Ισημερινός, η Σενεγάλη και η Σλοβενία. Συμμετείχαν επίσης όλες οι χώρες που είχαν κατακτήσει το τρόπαιο. Η Βραζιλία πάντως έδωσε πολύ κακούς προκριματικούς αγώνες με έξι ήττες κάνοντας αρνητικό ρεκόρ. Από το Μουντιάλ απουσίαζε η Ολλανδία.

Η Ελλάδα που κληρώθηκε στον «όμιλο του θανάτου» μαζί με Αγγλία, Γερμανία, Φινλανδία και Αλβανία, ξεκίνησε άσχημα την πορεία της στα προκριματικά. Μάλιστα στο ενδιάμεσο της διαδικασίας ο τεχνικός Βασίλης Δανιήλ απομακρύνθηκε από τον πάγκο και την θέση του πήρε ο Όττο Ρεχάγκελ ή «Ρέχακλες» που δυο χρόνια αργότερα, στο Euro 2004, θα οδηγούσε την γαλανόλευκη στην κορυφή της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα έπρεπε πάντως να περιμένει δυο χρόνια για να παίξει σε μεγάλο τουρνουά. Τερμάτισε τέταρτη στον όμιλο και δεν κατάφερε να ταξιδέψει στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. 

image

Οι μασκότ του θεσμού ήταν ίσως οι πιο αποτυχημένες στην ιστορία των διοργανώσεων. Ήταν τρεις: ο Άτο, το Νικ και τον Καζ, δηλαδή ο κίτρινος, ο μπλε και ο μοβ και υποτίθεται ότι ήταν εξωγήινοι από τον φανταστικό πλανήτη Άτμοζον. 

Διαβάστε τα υπόλοιπα μέρη του αφιερώματος του Tvxs.gr για την ιστορία του Μουντιάλ:

Ο δρόμος προ τον τελικό 

Στον 1ο όμιλο η προηγούμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, χωρίς τον Ζιντάν που ήταν τραυματισμένος, δεν ήταν παρά μια σκιά του εαυτού της. Τερμάτισε τελευταία στον όμιλο και μάλιστα χωρίς να σκοράρουν. Προκρίθηκαν Δανία και Σενεγάλη. Στον 2ο όμιλο η Ισπανία δεν δυσκολεύτηκε και πέρασε πρώτη με δεύτερη την Παραγουάη. Στον 3ο όμιλο πρώτη τερμάτισε η απολαυστική Βραζιλία των τριών «Ρ» (Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο) ενώ δεύτερη πέρασε η Τουρκία. 

Νότια Κορέα και ΗΠΑ κατάφεραν να προκριθούν από τον 4ο όμιλο αφήνοντας έξω την μετέπειτα οικοδέσποινα και φιναλίστ του Euro 2004 Πορτογαλία αλλά και την Πολωνία. Από τον 5ο όμιλο η Γερμανία πέρασε εύκολα πρώτη στην επόμενη φάση και την ακολούθησε η Ιρλανδία. Ο 6ος ήταν ο πιο δύσκολος όμιλος. 

Η Σουηδία και η Αγγλία ισοβάθμησαν και πέρασαν ως πρώτη και δεύτερη αντίστοιχα στον επόμενο γύρο αφήνοντας έξω τις Αργεντινή και Νιγηρία. Η Αγγλία κατάφερε επιτέλους να ξορκίσει το… φάντασμα της Αργεντινής στον μεταξύ τους αγώνα όπου ο Ντέιβιντ Μπέκαμ με ένα από τα… χειρότερα πέναλτι της ιστορίας έβαλε το ένα και μοναδικό γκολ δίνοντας τη νίκη στα «λιοντάρια». Από τον 7ο γύρο στην επόμενη φάση πέρασαν Μεξικό και Ιταλία που στον μεταξύ τους αγώνα δεν προσπάθησαν για τίποτα περισσότερο από το 1-1 που βόλευε και τις δυο και άφηνε εκτός την μεγάλη έκπληξη του προηγούμενου Μουντιάλ Κροατία. Οι επίσης διοργανωτές Ιάπωνες ήταν αυτοί που πέρασαν από τον 8ο όμιλο ακολουθούμενοι από το Βέλγιο. 

Στη φάση των 16, το Βέλγιο είχε το πιο δύσκολο έργο καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσει την Βραζιλία. Μια ακύρωση καθαρού γκολ, ένα γκολ του Ριβάλντο κι άλλο ένα του Ρονάλντο έδωσαν την πρόκριση στην Σελεσάο. Μεγάλη έκπληξη από τις ΗΠΑ που κέρδισαν με 2-0 το Μεξικό και έφτασαν στους «8». Στον επόμενο αγώνα η μία εκ των διοργανωτών η Ιαπωνία έμεινε εκτός μετά από ήττα με 1-0 από την Τουρκία. 

Η Γερμανία πέρασε μόλις και μετά βίας αφού κέρδισε την Παραγουάη με ένα γκολ δυο λεπτά πριν τη λήξη, ενώ η Αγγλία δεν δυσκολεύτηκε αφού κέρδισε με 3-0 την Δανία. Η φανταστική Σενεγάλη απέκλεισε τη Σουηδία με 2-1 κάνοντας το Μουντιάλ της ζωής της και η Ιρλανδία έλυσε τις διαφορές της με την Ισπανία στα πέναλτι μετά το 1-1 που ήρθε μόλις στο 90’, κι αυτό με πέναλτι. Από την άσπρη βούλα οι φούριας ρόχας τα κατάφεραν καλύτερα και πέρασαν στους «8». 

Οι αμφιλεγόμενες νίκες της Νότιας Κορέας 

Ο αγώνας της Ιταλίας με τη Νότια Κορέα ήταν ο βασικός λόγος που το Μουντιάλ αυτό έμεινε στην ιστορία ως αμφιλεγόμενο. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα που έληξε με σκορ 1-1 τα παράπονα των Ιταλών ήταν συνεχή. Οι Νοτιοκορεάτες έκαναν σκληρά φάουλ τα οποία δεν τιμωρούσε ο διαιτητής, ο Τότι αποβλήθηκε για μια βουτιά σε μια πολύ αυστηρή απόφαση, ένα γκολ του Τομάσι ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφσάιντ ενώ θα ήταν το «χρυσό γκολ». Τελικά οι Νοτιοκορεάτες ήταν αυτοί που πήραν τη νίκη τρία λεπτά πριν το τέλος της παράτασης ακριβώς με το «χρυσό γκολ» που στερήθηκαν οι Ιταλοί. Μετά το θόρυβο που έγινε ο κανόνας αυτός καταργήθηκε. 

Τα ιταλικά μέσα ήταν έξαλλα και μιλούσαν για «ένα βρόμικο παγκόσμιο κύπελλο». Ο διαιτητής του αγώνα Μορένο αργότερα ερευνήθηκε από τη FIFA, ωστόσο, την περίοδο του Μουντιάλ ο επικεφαλής της Σεπ Μπλάτερ επέμενε ότι τα λάθη ήταν ανθρώπινα. Στην ιταλική πλευρά, όμως όλοι πίστευαν ότι τα πάντα έγιναν για να παραμείνει εντός τουρνουά η Νότια Κορέα και ότι η FIFA ενδιαφερόταν περισσότερο για το άνοιγμα στην αγορά της περιοχής παρά για την ακεραιότητα των αποτελεσμάτων στο τουρνουά. 

Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν στη φάση των «8» οι Νοτιοκορεάτες απέκλεισαν τους Ισπανούς στη διαδικασία των πέναλτι ενώ όμως στην κανονική διάρκεια του αγώνα ακυρώθηκαν δυο καθαρά γκολ των φούριας ρόχας. Αυτή τη φορά, οι ευρωπαϊκές εφημερίδες κατακεραύνωσαν τόσο τη διαιτησία, όσο και τη FIFA την οποία κατηγόρησαν ότι δεν έκανε αξιοκρατικές επιλογές. «Η ιστορία του θεσμού θα γράψει πως οι Κορεάτες απέκλεισαν την Ισπανία στα πέναλτι, το Σάββατο. Τα στοιχεία όμως αυτά είναι ψευδή και αυτό το τουρνουά είναι πλέον μια φάρσα», έγραφε χαρακτηριστικά η Telegraph. 

Κατά τα άλλα από τα προημιτελικά πέρασαν η Βραζιλία που νίκησε την Αγγλία με 2-1, η Τουρκία που έκανε μια εκπληκτική πορεία επικρατώντας με 1-0 της άλλης μεγάλης έκπληξης του τουρνουά της Σενεγάλης φτάνοντας στους «4» και η Γερμανία που με ένα γκολ του Μίκαελ Μπάλακ και μια εξαιρετική εμφάνιση του τερματοφύλακά της Όλιβερ Καν κατάφερε να αποκλείσει τις ΗΠΑ. 

Στα ημιτελικά τελείωσε το όνειρο για την Τουρκία που έχασε από τη Βραζιλία με 1-0. Η Βραζιλία με το γκολ αυτό του Ρονάλντο πήγε για τρίτη σερί διοργάνωση στον τελικό και εκεί βρήκε τη Γερμανία που είχα κάνει ακριβώς το ίδιο σερί. Τα «πάντσερ» κέρδισαν με 1-0 τη Νότια Κορέα και πάλι με γκολ του Μίκαελ Μπάλακ. Στον μικρό τελικό η Τουρκία επιβλήθηκε με 3-2 επί της διοργανώτριας Νότιας Κορέας. 

Κάπως έτσι φτάσαμε στον τελικό με τις δυο πιο επιτυχημένες ομάδες του Μουντιάλ. Την Βραζιλία με τα τέσσερα τρόπαια και την Γερμανία με τα τρία τρόπαια και τους επτά τελικούς! Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη συνάντησή τους σε τελικό. 

Το πέμπτο για τη Βραζιλία

Η Γερμανία σε όλο του τουρνουά είχε κάνει κυρίως αμυντικό παιχνίδι με καλύτερο παίκτη τον τερματοφύλακά της Όλιβερ Καν. Ο ίδιος παίκτης έμελλε να είναι ο μοιραίος στον τελικό αφού έκανε λάθος και δέχτηκε το πρώτο γκολ από τον Ρονάλντο. Το «φαινόμενο» πήρε… αέρα και σκόραρε και δεύτερο γκολ λίγο αργότερα. Το 2-0 ήταν το τελικό σκορ και η Βραζιλία στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου για πέμπτη φορά.