Με αφομή το Μουντιάλ του Κατάρ που θα ξεκινήσει στις 20 Νοεμβρίου, το Tvxs.gr παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα με όλες τις διοργανώσεις και όσα συνέβησαν σε αυτές, αθλητικά και πολιτικά, από το 1930 έως σήμερα…

Ads

Κυρίες και κύριοι… ο Πελέ!

Το Μουντιάλ του 1958 θα διεξαχθεί και πάλι εν μέσω Ψυχρού Πολέμου. Η FIFA θα γλιτώσει γκρίνιες και προβλήματα δίνοντας τη διοργάνωση στην μοναδική υποψήφια, την ουδέτερη Σουηδία.

Η νέα διοργάνωση φέρνει νέες αλλαγές. Η τηλεοπτική μετάδοση έχει μπει για τα καλά στη ζωή των φιλάθλων κι έτσι αρχίζουν να χτίζονται οι πρώτες μεγάλες εμπορικές συμφωνίες. Επίσης αλλάζουν τα προκριματικά που πλέον αρχίζουν να γίνονται με βάση γεωγραφικές ζώνες. Αναφορικά με το σύστημα διεξαγωγής παραμένουν οι όμιλοι με περιορισμό ο κάθε ένας να περιέχει μια ομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία, μία από την ανατολική Ευρώπη, μία από την υπόλοιπη Ευρώπη και μία από τη Λατινική Αμερική.

Ads

Διαβάστε τα προηγούμενα μέρη του αφιερώματος για το Μουντιάλ:

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958 συμμετείχαν 56 ομάδες με πολλές όμως να αποχωρούν χωρίς να αγωνιστούν σε κανένα παιχνίδι πράγμα σύνηθες για την εποχή εκείνη. Οι 2 από τις 16 θέσεις καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Δυτική Γερμανία και την διοργανώτρια Σουηδία. Για πρώτη φορά στην διοργάνωση συμμετείχαν η Βόρεια Ιρλανδία, η Ουαλία και η Σοβιετική Ένωση. Επίσης προκρίθηκαν και οι 4 εθνικές ομάδες που αποτελούν την Μεγάλη Βρετανία. Όπως σε κάθε Μουντιάλ δεν έλειψαν οι εκπλήξεις. Εκτός έμειναν η Ιταλία και η Ισπανία για δεύτερη φορά. Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά δεν κατάφερε να προκριθεί. 

Ενδιαφέρον έχει το πώς προκρίθηκε η Ουαλία που τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της. Τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή… ανθούσαν. Οι ομάδες των αραβικών χωρών αρνήθηκαν να παίξουν με το Ισραήλ στα προκριματικά, το οποία θα έπρεπε να προκριθεί χωρίς αγώνα, πράγμα αδιανόητο για τη FIFA. Τελικά αποφασίστηκε να κληρωθεί μια ομάδα από τις δεύτερες των ευρωπαϊκών ομίλων για να αντιμετωπίσει το Ισραήλ. Η Ουαλία ήταν αυτή που κληρώθηκε και τελικά νίκησε στους δυο αγώνες και πήγε στην τελική φάση.  

Η Αγγλία τραυματισμένη μετά την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου όπου χάθηκαν τρεις διεθνείς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ταξίδεψε στην Σουηδία αλλά χωρίς υψηλούς στόχους. Το ίδιο συνέβη με την Ουγγαρία και την Αργεντινή που ήταν αποδυναμωμένες.

image

Ο δρόμος προς τον τελικό

Στα τελικά κληρώθηκαν τέσσερις όμιλοι. Από τον πρώτο προκρίθηκαν η Δυτική Γερμανία και η Βόρειος Ιρλανδία, ενώ έμεινε έξω η Αργεντινή. Από τον δεύτερο στην επόμενη φάση πέρασαν Γαλλία και Τσεχοσλοβακία, ενώ από τον τρίτο η Σουηδία και η Ουαλία που άφησαν εκτός τους αποδυναμωμένους πια Ούγγρους. 

Στον τέταρτο όμιλο θεωρητικά κονταροχτυπήθηκαν τα μεγαθήρια αφού βρέθηκαν μαζί οι Βραζιλία, Αγγλία, Σοβιετική Ένωση και Αυστρία. Όμως η Βραζιλία δεν είχε ταίρι και πήρε εύκολα την πρώτη θέση ενώ η Αγγλία που θρηνούσε ακόμη έδωσε αγώνα μπαράζ με τη Σοβιετική Ένωση και έμεινε εκτός. 

Στα προημιτελικά, η Σουηδία επικράτησε 2-0 της Σοβιετικής Ένωσης, η Γαλλία κέρδισε με 4-0 τη Βόρεια Ιρλανδία και η Δυτική Γερμανία επικράτησε 1-0 της Γιουγκοσλαβίας. Παραδόξως η Βραζιλία δυσκολεύτηκε απέναντι στην Ουαλία. Τη λύση με ένα γκολ έδωσε ο μόλις 17 ετών Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο…

Κυρίες και κύριοι ο Πελέ 

Δεν ήταν άλλος από τον άγνωστο τότε Πελέ. Τον άνθρωπο που έμελε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν πατήσει ποτέ γρασίδι. Από την Βραζιλία του 1958 δεν έλειπαν ούτε οι μεγάλοι παίκτες, ούτε το ταλέντο. Για κάποιους υπήρξε η καλύτερη ομάδα που η χώρα της λατινικής Αμερικής είχε ποτέ σε εθνικό επίπεδο. Όμως ο 17χρονος Πελέ έβγαλε μάτια. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι φίλαθλοι δεν τον ήθελαν στην ομάδα. 

Όταν ο τεχνικός της Βραζιλίας Βισέντε Φέολα τον επέλεξε αντί του μεγάλου αστεριού της Κορίνθιανς Λουιζίνιο, οι αντιδράσεις ήταν πολλές. Μάλιστα σε ένα φιλικό μεταξύ της Σελεσάο και της Κορίνθιανς, λίγο πριν το Μουντιάλ, ο Αρί Κλεμέντε τραυμάτισε τον Πελέ στον δεξί γόνατο, ένα χτύπημα που θεωρήθηκε τιμωρία για τον αποκλεισμό του Λουιζίνιο. Ο Πελέ παραλίγο να χάσει το Μουντιάλ αλλά τελικά τα κατάφερε. 

image

Στην αρχή του Μουντιάλ ο Πελέ ήταν στον πάγκο. Κόντρα στην Ουαλία όμως ήρθε η στιγμή του. Έστω και με λίγη τύχη – η μπάλα κόντραρε – έβαλε το πρώτο του γκολ και έγινε ο νεαρότερος σκόρερ του Μουντιάλ σε ηλικία 17 ετών και 7 μηνών. Κι αν η αρχή ήρθε με λίγη τύχη, η συνέχεια ήταν διαφορετική. Ένα χατ τρικ απέναντι στη Γαλλία στον ημιτελικό έστειλε τους τρικολόρε σπίτι τους και τη Σελεσάο στον τελικό με σκορ 5-2. 

Στον τελικό οι Βραζιλιάνοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τους οικοδεσπότες Σουηδούς που κέρδισαν με 3-1 τη Δυτική Γερμανία. Οι Γάλλοι τερμάτισαν τελικά τρίτοι, αφού επικράτησαν 6-3 της Δυτικής Γερμανίας, και ανέδειξαν πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης τον Ζιστ Φοντέν που με σύνολο 13 γκολ έσπασε το ρεκόρ του Κότσις που είχε 11 από το 1954. Ο Πελέ όμως ήταν αυτός που ξεσήκωσε τα ποδοσφαιρόφιλα πλήθη με τα «ψαλιδάκια», τα «τακουνάκια» του και όλες τις άλλες κινήσεις του που θυμίζαν περισσότερο χορό και λιγότερο το ποδόσφαιρο, όπως παιζόταν μέχρι τότε. 

Η ώρα της Βραζιλίας 

Μετά το κάζο του Μαρακανά, η Βραζιλία βρέθηκε και πάλι στον τελικό του Μουντιάλ και φυσικά το τελευταίο που ήθελε ήταν να επαναλάβει μια ήττα. Ειδικά από τη στιγμή που η τελευταία είχε γράψει στο συλλογικό θυμικό των Βραζιλιάνων ως εθνική ταπείνωση. Απέναντι στη διοργανώτρια Σουηδία, η Βραζιλία ήταν πολύ καλύτερη σαν ομάδα. Το ίδιο όμως είχε συμβεί και το 1950 που απέναντι στην Ουρουγουάη ήταν το φαβορί. Γι’ αυτό και στις 29 Ιουνίου στο Ρασούντα, όχι μόνο οι θεατές αλλά ολόκληρη η Βραζιλία πάγωσε όταν οι Σουηδοί έκαναν, μόλις στο 4′ το 1-0 με τον Λίντχολμ. Για πρώτη, μάλιστα, φορά στο τουρνουά η Βραζιλία έμεινε πίσω στο σκορ. Ωστόσο, το 1950 δεν έμελλε να επαναληφτεί.



image

image

Η Βραζιλία απάντησε με τον Βαβά που σκόραρε δις, στέλνοντας την ομάδα του στο ημίχρονο με προβάδισμα 2-1. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Πελέ πήρε την… μπάλα στα πόδια του. Στο 55′ σημείωσε το πρώτο του γκολ στον τελικό. Τον ακολούθησε ο Μάριο Ζαγκάλο που σκόραρε βάζοντας τη Βραζιλία 4-1 μπροστά. Ο Σίμονσον μείωσε σε 4-2 για τη Σουηδία αλλά το 17χρονο αστέρι της Βραζιλίας δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Σκόραρε ξανά, έγραψε το 5-2 και έπεσε κλαίγοντας στην αγκαλιά των συμπαικτών του. Η Βραζιλία ήταν πια πρωταθλήτρια κόσμου.

image

image