Τον γύρο του κόσμου κάνουν φωτογραφίες και βίντεο από την νίκη της Αργεντινής στον τελικό του Μουντιάλ στο Κατάρ, απέναντι στη Γαλλία.

Ads

Πανηγυρισμοί, κραυγές και συγκίνηση κυριάρχησαν μέσα και έξω από το γήπεδο, ωστόσο η προσοχή έχει στραφεί σε μια συγκεκριμένη φωτογραφία, με πολλούς να κάνουν λόγο για το «πεπρωμένο» του Λιονέλ Μέσι.

Διαβάστε επίσης: Ξέφρενοι πανηγυρισμοί σε όλη την Αργεντινή μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ 2022 [Βίντεο]

Στην φωτογραφία φαίνεται ο Αργεντινός σούπερ σταρ να κρατά το τρόπαιο του Μουντιάλ, την ώρα που ο Αγκουέρο τον έχει σηκώσει στις πλάτες του. Βλέποντας τη συγκεκριμένη φωτογραφία, πολλοί έφεραν στο νου τους μια αντίστοιχη με τον Μαραντόνα, 36 χρόνια πριν, το 1986 στο Μεξικό, όταν η Αργεντινή είχε κερδίσει εκείνο το τουρνουά με το «χέρι του θεού», κι εκείνος πανηγύριζε με αντίστοιχο τρόπο την κατάκτηση.

Ads

Το «κενό» στην πλούσια καριέρα του Μέσι πλέον καλύφθηκε, σε μια από τις πιο μαγικές βραδιές της καριέρας του, μπαίνοντας έτσι και «με τη βούλα» στο πάνθεον, δίπλα στον Ντιέγκο Μαραντόνα, την άλλη ποδοσφαιρική θεότητα της Αργεντινής, έπειτα από πέντε Μουντιάλ.

imageimage

Μέσι: Παιδικό όνειρο

«Είναι το παιδικό όνειρο οποιουδήποτε», είπε ο Μέσι και συνέχισε: «Ήμουν τυχερός που πέτυχα τα πάντα σε αυτή την καριέρα… και αυτό που έλειπε είναι εδώ. Είναι τρέλα… κοίτα πώς είναι (το Παγκόσμιο Κύπελλο), είναι πανέμορφο. Το ήθελα τόσο πολύ. Είχα ένα όραμα ότι… πλησίαζε».

«Υποφέρουμε, αλλά το έχουμε ήδη (το Παγκόσμιο Κύπελλο)», είπε ο Μέσι, καταλήγοντας: «Ήθελα να κλείσω την καριέρα μου με αυτό, δεν μπορώ πλέον να ζητήσω κάτι άλλο, δόξα τω Θεώ, μου τα έδωσε όλα».

Αποθέωση από τον Διεθνή Τύπο

Στον απόηχο της κατάκτησης του Μουντιάλ 2022 από την Αργεντινή, ο διεθνής Τύπος «αποθεώνει» την ποδοσφαιρική ευφυϊα του Λιονέλ Μέσι και την πολύ… «Μαραντονική» του εμφάνιση μέχρι το τέλος της διοργάνωσης, χωρίς να ξεχνά και το «φαινόμενο», Κιλιάν Μπαπέ.

«Ο Λιονέλ Μέσι έχει βάλει την σημαία του στην κορυφή του Έβερεστ», χαιρετίζει η βρετανική εφημερίδα «The Times», που χαρακτηρίζει τον «ψύλλο», έναν από τους «σπουδαιότερους όλων των αθλημάτων».

«Αιώνια δόξα στον Μέσι», τιτλοφορείται η αργεντίνικη αθλητική εφημερίδα «Olé», αντανακλώντας το γενικό συναίσθημα στην Αργεντινή, με την επισήμανση, πως «ένας ολόκληρος λαός περίμενε σχεδόν είκοσι χρόνια την στέψη του διάσημου Νο 10, που ενώθηκε με τον Ντιέγκο Μαραντόνα στο Πάνθεον των θεών του ποδοσφαίρου».

Όπως πολλοί άλλοι τίτλοι του διεθνούς Τύπου, η «Gazzetta dello Sport» είναι… πεπεισμένη ότι ο Μέσι είναι «ισάξιος με τον Μαραντόνα».

Γιατί «ο Μέσι είναι μια ιδιοφυΐα σε ένα συνηθισμένο σώμα, ή μάλλον σε ένα σώμα που δεν έχει τίποτε αθλητικό». Αλλά «στο ποδόσφαιρο, αυτή η σωματική διάπλαση μπορεί να είναι αρκετή εάν έχεις το κεφάλι ενός καλλιτέχνη και το πόδι του Θεού», γράφει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα, κάτω από μια φωτογραφία του Μέσι που αγαλλιάζει από χαρά.

«Οπως ο Ντιέγκο Μαραντόνα στην εποχή του, το είδωλο των γηπέδων ανταποκρίθηκε στην φήμη του την Κυριακή, περισσότερο από ποτέ το καμάρι ενός ολόκληρου λαού», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», επαινώντας τον «καταπληκτικό Μέσι».

Στα 35 του, ο Μέσι «οδήγησε την Αργεντινή στην κορυφή με «Μαραντόνια απόδοση», τονίζει η ισπανική αθλητική εφημερίδα «Marca», ενώ η «El Pais», αναφέρει: «Το 10 φθάνει στην δόξα» μετά από «μια ζωή απογοήτευσης και αμοιβαίας παρεξήγησης μεταξύ αυτού και της χώρας του, με δύο αποχαιρετισμούς από την εθνική ομάδα».

Ακόμη και στην Βραζιλία, στην μεγάλη αντίπαλο της «αλμπισελέστε», η νίκη των Αργεντινών «αδελφών» και η στέψη του Μέσι, «του καλύτερου» που «άξιζε πολύ να σηκώσει το κύπελλο», συζητήθηκαν αθλητικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «O Globo».

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 βάζει τέλος στην συζήτηση για τους Μέσι και Ρονάλντο. Ο Αργεντινός είναι ο καλύτερος παίκτης των τελευταίων 50 ετών», γράφει ο βραζιλιάνικος ειδησεογραφικός ιστότοπος «Uol», χωρίς ωστόσο να τολμήσει να συγκρίνει τον Μέσι με τον «Βασιλιά» Πελέ.

Για την γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», «Ο Λιονέλ Μέσι δημιουργεί ένα αιώνιο έργο» κερδίζοντας «τον πρώτο τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή σε έναν ασπρογαλάζιο καθεδρικό ναό».

Ο Μέσι επιτέλους παγκόσμιος πρωταθλητής: «ένα σημαντικό γεγονός στην Ιστορία του παιχνιδιού που φέρνει αυτόν τον απόλυτο καλλιτέχνη πιο κοντά στην αθανασία», τιτλοφορείται η γαλλική αθλητική εφημερίδα «l’Equipe», που… απλώς λυπάται, επειδή ο Μέσι δεν… «διάλεξε μία άλλη ημέρα».

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής «Liberation», χαιρετίζει εξίσου τους «θρυλικούς» Μέσι και Μπαπέ, μοιράζοντας το πρωτοσέλιδο του δίκαια μεταξύ των δύο αντιπάλων στην Ντόχα, αλλά και συμπαικτών στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Η καριέρα του Μέσι σε αριθμούς, όπως τις συγκεντρώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

499 εκατομμύρια: Ακόλουθοι στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων Facebook και Instagram (πάνω από 10 φορές ο πληθυσμός της Αργεντινής)
120 εκατομμύρια δολάρια: Τα εκτιμώμενα κέρδη του Μέσι για τη σεζόν 2022-23 προ φόρων και αμοιβών πρακτόρων, σύμφωνα με το Forbes.
26,60 εκατομμύρια δολάρια: Η εκτιμώμενη μεταγραφική αξία του Μέσι, σύμφωνα με την ελβετική ερευνητική ομάδα CIES Football Observatory.
2.315: Λεπτά παιχνιδιού στα Παγκόσμια Κύπελλα. Κανείς δεν έχει παίξει περισσότερο.
853: Αγώνες σε συλλογικό επίπεδο με Μπαρτσελόνα Β’, Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν
701: Γκολ συλλόγων με Μπαρτσελόνα Β’, Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν
172: Διεθνείς συμμετοχές
98: Διεθνή γκολ
37: Κερδισμένα συλλογικά τρόπαια
35: Ηλικία
26: Αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο (Συνολικό ρεκόρ)
19: Εμφανίσεις ως αρχηγός σε Μουντιάλ – ρεκόρ
17: Νίκες σε αγώνες Μουντιάλ (ισόπαλος με τον Γερμανό Μίροσλαβ Κλόζε). Δεν περιλαμβάνει τις νίκες στη διαδικασία των πέναλτι.
16 χρόνια: Η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου του γκολ του στα Παγκόσμια Κύπελλα
13: γκολ σε Μουντιάλ (ρεκόρ Αργεντινής)
11: Βραβεία MVP του αγώνα (από το 2002 όταν ξεκίνησαν)
7: Χρυσές Μπάλες
6: Ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστεί σε πέντε Μουντιάλ (Μέσι, Λόταρ Ματέους, Αντόνιο Καρμπαχάλ, Ράφα Μάρκες, Αντρές Γκουαρδάδο και Κριστιάνο Ρονάλντο)
6: Ασίστ στα νοκ άουτ φάση των Παγκοσμίων Κυπέλλων
5: Παρουσίες σε Παγκόσμια Κύπελλα
2: Τελικοί Παγκοσμίου Κυπέλλου
1: Κόπα Αμέρικα
1: Τίτλος Παγκοσμίου Κυπέλλου