Ακόμη και στις μέρες μας με τον «φωτεινό παντογνώστη» ανά χείρας (κινητό ή λάπτοπ), που σου επιτρέπει να γκουγκλάρεις ανά πάσα στιγμή, πόσοι άραγε γνωρίζουν την σχέση του Ajax, ενός από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ του πλανήτη, με τον ταπεινό και άσημο Αίαντα Σαλαμίνας;

Ads

Κι όμως είναι φανερό από το όνομα, το έμβλημα στις φανέλες των δύο ομάδων, τα σήματα και λογότυπα τους. Και οι δύο έχουν πάρει την ονομασία τους από τον θρυλικό Βασιλιά της Σαλαμίνας, τον Αίαντα τον Τελαμώνιο, από τους ήρωες του Τρωικού πολέμου.

Το καταπληκτικό είναι ότι η ομάδα του Άμστερνταμ είναι προγενέστερη αυτής της Σαλαμίνας. Ιδρύθηκε το 1900 από τέσσερις φίλους σ’ ένα καφέ της πρωτεύουσας της Ολλανδίας, οι οποίοι εμπνεύστηκαν το όνομα από τα κατορθώματα του Βασιλιά Αίαντα, όπως περιγράφονται στην Ιλιάδα του Ομήρου.

Η ομάδα της Σαλαμίνας ιδρύθηκε το 1931 και η καλύτερη περίοδος της ιστορίας του ήταν η παρουσία του στην Β΄Εθνική, από τα μέσα του ’60 ως τα μέσα ’70.

Ads

Στα 1973 ο Ajax είναι η κορυφαία ομάδα στον κόσμο, έχει πάρει τρία συνεχόμενα κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης και ένα διηπειρωτικό. Έχει φέρει πραγματική επανάσταση στο άθλημα παγκοσμίως, με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο που έπαιζε. Με την καθοδήγηση του παλιού του παίχτη Ρίνους Μίχελς, ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα σε σύστημα και τακτική, καταργώντας ουσιαστικά τις θέσεις των παιχτών μέσα στο γήπεδο. Ανά πάσα στιγμή ο αμυντικός γινόταν επιθετικός και αντίστροφα, συνεχές τρέξιμο και αλληλοκάλυψη, πρέσινγκ και βραχυκύκλωμα του αντιπάλου.

Έχοντας στις τάξεις του προικισμένους παίχτες που έγραψαν ιστορία, όπως ο μεγάλος Γιόχαν Κρόϊφ, Ρεπ, Σουρμπίρ, Χουλσόφ, Κρολ, αδελφοί Μιούρεν, Χάαν, Νέεσκενς, Κάϊζερ κ.ά, γοήτευαν σε κάθε τους εμφάνιση του φίλους του ποδοσφαίρου, που έβλεπαν κάτι εντελώς νέο, πολύ θεαματικό και ανατρεπτικό.

Αυτή η μυθική ομάδα λοιπόν, ήρθε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Σαλαμίνα, για φιλικό παιχνίδι με τον Αίαντα στις 13/7/1973. Μετά από κοινές προσπάθειες του Ν. Γουλανδρή προέδρου τότε του Ολυμπιακού, Γ.Γ Αθλητισμού, Νομαρχίας Πειραιά και Δήμου Σαλαμίνας ο Ajax αποδέχεται την πρόσκληση και έρχεται με πολλούς αναπληρωματικούς βέβαια και μόνο τον μεγάλο σταρ Τζόνι Ρεπ από την πρώτη ομάδα, που δήλωνε: “Τόσο εγώ όσο και οι συμπαίκτες μου θέλαμε πολύ να δούμε το νησί του Αίαντα, όπου πήρε την ονομασία ο σύλλογος μας”. 

Να σημειωθεί ότι το φιλικό διεξήχθη στο Δημ. Στάδιο Σαλαμίνας που ήταν ξερό, με χώμα δηλαδή, κάτι πρωτοφανές για τους Ολλανδούς.

image

Η υποδοχή στο αεροδρόμιο, ο ξεσηκωμός στο νησί της Σαλαμίνας για την φιλοξενία των Ιπτάμενων Ολλανδών και το αδιαχώρητο στο γήπεδο από 7000 φιλάθλους ( η χωρητικότητα ήταν 2000 ) έχουν αποτυπωθεί σε φωτογραφίες και βίντεο της εποχής. Πραγματική αποθέωση για την αποστολή τουAjax σε κάθε της βήμα. Στο ξενοδοχείο, στην επίσκεψη στο παλάτι του Βασιλιά Αίαντα, στην παραλία όπου έριξαν τη βουτιά τους, παντού ! Στιγμές πραγματικά μοναδικές και εμπειρία για οικοδεσπότες αλλά και φιλοξενούμενους.

image

Για την ιστορία το ματς έληξε με νίκη του Άγιαξ με 2 0 με σκόρερ τον Τζόνι Ρεπ.

image

Οι συνθέσεις

Αίας Σαλαμίνας: Πέππας, Λεονταρίδης,. Ψουρούκης (74’ Παυλάκης), Πιλάβης, Μπισμπινικάκης, Φραντζής, Χειράκης, Μπακούρος, Στασινόπουλος (60’ Φουρίκης), Παπαλεξάνδρου, Δημητριάδης.

Άγιαξ: Ντέτσον, Βανκ, Βίσερ, Μοράτ, Μέτιχ, Ρεπ, Άλμπερτς, Μπούμα, Κιούπερτ (41’ Λόντχαρντ), Μπανκ.