Σήμερα, τέσσερις ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, δύο ήταν οι κακές ειδήσεις: Ο βιασμός μίας γυναίκας πυροσβέστη την ώρα που κοιμόταν και η κατάρρευση της βασικής εξέδρας στη Μαρίνα ντα Γκλόρια, που θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την ιστιοπλοΐα.

Ads

Κάποια μεγάλα κύματα ήταν αρκετά για να γκρεμίσουν την κατασκευή, που αποδείχτηκε πρόχειρη προκαλώντας απορίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν η κατάρρευση ερχόταν στη διάρκεια των Αγώνων.

Οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν πως οι εργασίες επιδιόρθωσης θα ολοκληρωθούν εγκαίρως, μιας και η ιστιοπλοΐα αρχίζει στις 8 Αυγούστου.

image

Ads

Όλα αυτά κι ενώ τα νερά στην Μαρίνα ντα Γκλόρια έχουν ήδη αποτελέσει πεδίο προβληματισμού λόγω του υψηλού επιπέδου μόλυνσης που παρουσιάζουν, ακόμη και μετά τον καθαρισμό τους από πτώματα και σκουπίδια που εντοπίστηκαν εκεί τις προηγούμενες μέρες.

image

Ο κόλπος Guanabara του Ρίο, καθώς και αρκετές παραλίες της περιοχής, σύμφωνα με τους New York Times είναι μολυσμένος με ανθρώπινα περιττώματα, σκουπίδια μέχρι και ανθρώπινα μέλη.

image

Οι δειγματοληψίες έδειξαν ότι τα νερά αυτά, λίγα μέτρα από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, είναι γεμάτα με παθογόνους μικροοργανισμούς, πολλοί από τους οποίους είναι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά.

image

Γι’ αυτό τον λόγο, οι ειδικοί προειδοποίησαν τους αθλητές να… κλείνουν το στόμα όταν βουτούν στο νερό.

image

Οι αθλητές της μαραθώνιας κολύμβησης θα κολυμπήσουν στην Copa Cabana, της οποίας τα νερά είναι μολυσμένα.

image

Αλλά, η κατάσταση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι κωπηλάτες και οι ιστιοπλόοι στην Γκουαναμπάρα είναι χωρίς προηγούμενο.

Κάθε μέρα έρχεται από το Ρίο και μία κακή είδηση. 

image

Ένα Ολυμπιακό Χωριό γιαπί 

Η κατάσταση στο Ολυμπιακό Χωριό είναι πρωτοφανής: Οι εσωτερικοί χώροι των κτιρίων θυμίζουν γιαπί, τα οργανωτικά προβλήματα είναι πολλά, ενώ προκύπτουν και σημαντικά προβλήματα στις υποδομές, που κάνουν την παραμονή των αθλητών εξαιρετικά δύσκολη.

Η ελληνική αποστολή και η πλημμύρα 

Την Κυριακή, η Ελληνική αποστολή αναγκάστηκε να αλλάξει όροφο στο ξενοδοχείο που διαμένει λόγω πλημμύρας.

Στο θέμα αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» και στην εκπομπή «Sport City», ο αρχηγός της αποστολής Ισίδωρος Κούβελος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:

«Η κατάσταση είναι τραγική, όσον αφορά τη διαμονή μας στο Ολυμπιακό Χωριό. Από έξω είναι ένα κόσμημα, αλλά από μέσα θυμίζει γιαπί. Δεν λειτουργούν τα υδραυλικά, τρέχουν τα νερά, δεν υπάρχουν καθρέπτες στα μπάνια. Να φαντασθείτε ότι αλλάξαμε όροφο γιατί πλημμυρίσαμε. Κι αυτά είναι λίγα μπροστά σε αυτά που τραβάνε οι άλλες αποστολές, όπως η ιαπωνική, όπου είχαν διαρροή αερίου. Kάθε πρωί στο μίτινγκ των αρχηγών αποστολών, ακούγονται πολλά παράπονα και οι υπεύθυνοι απλά μας διαβεβαιώνουν ότι θα λυθούν. Αυτά που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανή. Και το πρόβλημα με τις μετακινήσεις είναι τεράστιο. Η εθνική πόλο έχασε μια προπόνηση, επειδή ο οδηγός έχασε το δρόμο προς το κολυμβητήριο. Μας ζήτησαν χίλιες φορές συγγνώμη, αλλά τι να την κάνουμε;»

image

Οι Αυστραλοί και τα ποντίκια

Όταν η αποστολή της Ολυμπιακής ομάδας της Αυστραλίας, αφίχθη προ ημερών στο Ολυμπιακό Χωριό, οι υπεύθυνοι απεφάνθησαν πως οι εγκαταστάσεις που προορίζονταν για τους αθλητές ήταν μη κατοικήσιμες.

Μετά την σχετική διαμαρτυρία και τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, αποφασίσθηκε η μετεγκατάσταση της αποστολής σε άλλο μέρος του Χωριού, όπου υπήρχαν και έπιπλα για την εξυπηρέτηση των αθλητών.
Όταν όμως ολοκληρώθηκε η διαδικασία της μεταφοράς και οι Αυστραλοί ηρέμησαν κατά κάποιον τρόπο, διαπίστωσαν ότι τους έλειπαν αρκετές επίσημες φανέλες και ο ατομικός ηλεκτρονικός υπολογιστής ενός μέλους από την ομάδα της ποδηλασίας.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη ασφαλείας, Κίτι Τσίλερ, τρεις άγνωστοι εθεάθησαν στους επίμαχους χώρους κατά την διαδικασία της μετεγκατάστασης: «Είναι αναπόφευκτο. Σε ένα σύμπλεγμα εγκαταστάσεων που αριθμεί περίπου 15.000 κρεβάτια, είναι αναμενόμενο να υπάρχει πολύς κόσμος στο Χωριό και στους πέριξ χώρους. Όμως υπάρχουν πολλά άτομα που δεν είναι διαπιστευμένα. Ωστόσο, η ασφάλεια έχει αυξηθεί με τέσσερις φρουρούς στην είσοδο του Χωριού, οι οποίοι πραγματοποιούν πιο επισταμένους ελέγχους».