Η Σερβία προκρίθηκε στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και έστειλε για δεύτερη φορά την… πάλαι ποτέ μεγάλη των “Πλάβι σχολή” σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα! Το Sport24.gr θυμίζει την κραταιά και ενιαία Γιουγκοσλαβία που στιγμάτισε το παγκόσμιο μπάσκετ.

Ads

Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς επέβαλαν από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης το παιχνίδι τους και πήραν το θετικό αποτέλεσμα που ισοδυναμεί με την πρόκριση για δεύτερη φορά της “τεμαχισμένης” κραταιάς Γιουγκοσλαβίας σε μία τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Η πρώτη φορά που οι έξι χώρες που αποτελούν πλέον την πάλαι ποτέ μεγάλη των “Πλάβι σχολή” (Βοσνία, Σλοβενία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σκόπια, Σερβία) ήταν το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας το 2011, με τους παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς μετά τη χθεσινή (11/09) τους νίκη επί του Ισραήλ να στέλνουν και πάλι την εξάδα σε τελικά φάση Ευρωμπάσκετ.

Η Γιουγκοσλαβία ή αλλιώς “χώρα των νότιων Σλάβων” ή “Πλάβι σχολή”, όπου “Πλάβι” σημαίνει μπλε αποτέλεσε σημείο αναφοράς και κοιτίδα του μπάσκετ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90′.

Ads

Μέχρι τότε οι φίλοι του αθλήματος είχαν την τύχη να παρακολουθούν να αγωνίζονται στην ίδια ομάδα παίκτες, όπως ο Ντίνο Ράτζα, Τόνι Κούκοτς, Βλάντε Ντίβατς, Γιούρι Ζντοβς και πολλοί άλλοι, το ταλέντο των οποίων έφτανε και περίσσευε για να μετατρέψουν τα σαράντα αγωνιστικά λεπτά στο απόλυτο ψυχαγωγικό θέαμα…

Παίκτες, οι οποίοι βγήκαν από τις ακαδημίες-χρυσάφι των Γιουγκοσλάβων που δούλευαν με συνέπεια και ευλάβεια τους επίδουξους αθλητές από πολύ μικρή ηλικία μέχρι την ενηλικίωσή τους. 

Το Sport24.gr… ελέω της παρουσίας των έξι χωρών που απάρτιζαν την Γιουγκοσλαβία στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας θυμίζει τα χρόνια που όλα τα δάχτυλα ήταν ενωμένα σε μία γροθιά…

image

 
Η διάσπαση…

Από το 1945 ο Τίτο κράταγε την Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (όνομα που της δόθηκε οριστικά το 1963) ένα σώμα με… πολλές ψυχές. Σλοβένοι, Κροάτες, Σέρβοι, Βόσνιοι ζούσαν ήσυχα μεταξύ τους, σε έναν συνδυασμό που έβγαζε “εκρηκτικά” αποτελέσματα σχεδόν σε κάθε αθλητική δραστηριότητα. Το μπάσκετ δεν θα μπορούσε να γλιτώσει. Θα αποτελούσε, μάλιστα έως ένα βαθμό και τη “ναυαρχίδα” της χώρας στον ομαδικό αθλητισμό.

Στις αρχές της δεκαετίας του 80′ εμφανίστηκε η πρώτη διαμαρτυρία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που ζητούσαν την ανακήρυξη της περιοχής ως αυτόνομη δημοκρατία, κάτι που τελικά δεν έγινε. Δύο χρόνια αργότερα παρουσιάστηκε το δεύτερο κρούσμα, όταν μία ομάδα μουσουλμάνων ακτιβιστών με αρχηγό του Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς καταδικάζονται για διάδοση του εθνικισμού.

Την ίδια ώρα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας δεν σταματά να κερδίζει χειροκροτήματα και εντυπώσεις σε κάθε παιχνίδι που έδινε. Την τριετία 1986-1989 ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στηρίζει ανοιχτά ένα εθνικιστικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα οι διαμαρτυρίες αυξάνονται.

Ο Μιλόσεβιτς τον Ιούνιου του 1989 με την ευκαιρία των εορτασμών 600 χρόνων από τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου τάσσεται υπέρ των Σέρβων και τα πάντα αρχίζουν… Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν η απόσχιση των Κροατίας, Σλοβενίας, Σκόπια και Βοσνίας από το 1991 μέχρι το 1992, ενώ το Μαυροβούνιο ήταν το τελευταίο που ανεξαρτητοποιήθηκε το 2006.

Αποτέλεσμα με την διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας ήταν να αλλάξει το τοπίο στον βαλκανικό χάρτη, κάτι που συνέβη και στο μπάσκετ. Χώρες, όπως η Κροατία, η Σερβία και η Σλοβενία ξεπρόβαλαν, οι οποίες διαθέτουν μεγάλη μπασκετική παιδεία και κρατούν ψηλά το… λάβαρο της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας.

Τελευταίος προπονητής ο Ίβκοβιτς!

Τελευταίος προπονητής της εθνικής ομάδας πριν την διάσπαση ο Ντούσαν Ίβκοβιτς που οδήγησε την Γιουγκοσλαβία στην κορυφή της Ευρώπης στο Ευρωμπάσκετ του 1991. Δείτε μερικά βίντεο από τα κατορθώματα των μεγάλων “πλάβι”.

Γιουγκοσλαβία – Σοβιετική Ένωση 1988…

 
Τελικός Παγκόσμιου πρωταθλήματος 1990…

 
Κεντάκι – Γιουγκοσλαβία 1986…

 

Ορισμένοι παίκτες “θρύλοι” που φόρεσαν τη φανέλα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας

Ντράζεν Πέτροβιτς
Ο… αθάνατος Ντράζεν Πέτροβιτς, είναι ένας από τους αθλητές που φόρεσαν τη φανέλα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις και προσφέροντας ουσία και θέαμα σε κάθε λεπτό που βρισκόντουσαν στο παρκέ. Αμέσως μετά την διάσπαση συνέχισε να αγωνίζεται με τα χρώματα της εθνικής Κροατίας.

 
Ντίνο Ράτζα
Ο γνώριμος μας από τις θητείες του σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, Ντίνο Ράτζα μόνο φόβο προκαλούσε στο διάβα του. Ο Ράτζα εκτός από την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας αποτελούσε και αναπόσπαστο κομμάτι της θρυλικής Γιουγκοπλάστικας. Το τέλος του πολέμου τον έφερε να φοράει τη φανέλα της Κροατίας.

Τόνι Κούκοτς
Ο Τόνι Κούκοτς… έκανε ότι ήθελε εντός παρκέ, οργανώνοντας άψογα το παιχνίδι της εκάστοτε ομάδας που αγωνιζόταν. Ο Κούκοτς έπαιξε με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας και ήταν και εκείνος ένας από τους πρωτεργάτες της Γιουγκοπλάστικας, προτού “μετακομίσει” στο ΝΒΑ από την Μπενετόν Τρεβίζο. Η διάσπαση τον έφερε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Κροατίας.

Γιούρι Ζντοβς
Το “ξανθό σκυλί” ήταν από τους στυλοβάτες της εθνικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας και ο παίκτης που δεν πήρε μέρος στον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1991, καθώς το νεοσύστατο κράτος της Σλοβενίας δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί. Αποτέλεσμα ο Γιούρι Ζντοβς να παρακολουθήσει το παιχνίδι από το ξενοδοχείο. Η Σλοβενία ήταν η ομάδα που είχε την “τύχη” να το βλέπει με τα χρώματα της.

 
Βλάντε Ντίβατς
Ο Βλάντε Ντίβατς διέθετε πολύ καλή τεχνική και αποτελούσε φόβητρο για τον εκάστοτε παίκτη που προσπαθούσε να τον μαρκάρει. Παίκτης “κλειδί” της εθνικής Γιουγκοσλαβίας με εξαιρετική αντίληψη. Ο Ντίβας αμέσως μετά το τέλος του πολέμου έπαιξε για την Γιουγκοσλαβία και μετέπειτα Σερβία.

Τα ονόματα δεν σταματάνε εκεί. Οι παίκτες είναι πάρα πολλοί. Ποιος μπορεί, άλλωστε να ξεχάσει τους Ζάρκο Πάσπαλι, Σάσα Τζόρτζεβιτς, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, Ζόραν Ράντοβιτς, Ζόραν Σάβιτς, Άριαν Κόμαζετς και Βέλιμιρ Περάσοβιτς…

Ο Μποντιρόγκα πανηγυρίζει την κατάκτηση του Μουντομπάσκετ της Ιντιανάπολις το 2002…

image

Βλάντε Ντίβατς και Ντράζεν Πέτροβιτς…

image

 

Οι τίτλοι της Γιουγκοσλαβίας

Η σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία ήταν μέλος της FIBA από το 1936 μέχρι το 1991 και την διάσπαση της. Οι “Πλάβι” μέσα στα 55 χρόνια κατάφεραν να θεωρηθούν ως μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες του κόσμου. Διαβάστε αναλυτικά τις διακρίσεις τους:

Ολυμπιακοί Αγώνες:
Χρυσό: 1980
Αργυρό: 1968, 1976, 1988
Χάλκινο: 1984

Ευρωμπάσκετ:
Χρυσά: 1973, 1975, 1977, 1989, 1991
Αργυρά: 1961, 1969, 1971, 1981
Χάλκινα: 1963, 1979, 1987

Παγκόσμια Πρωταθλήματα:
Χρυσά: 1970, 1978, 1990
Αργυρά: 1963, 1967, 1974
Χάλκινα: 1982, 1986

Η πάλαι ποτέ κραταιά Γιουγκοσλαβία δεν υπάρχει πλέον. Τη θέση της έχουν πάρει έξι χώρες, έξι λαοί, έξι αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα που θα συναντηθούν και πάλι σε μία διοργάνωση. Η ιστορία απέδειξε ότι δεν ήταν τελικά αδέρφια, είναι όμως σίγουρα συγγενείς…

Πηγή: sport 24