Αισθητά «λαβωμένο», βρίσκει τον αθλητισμό το τέλος του 2016… καθώς αρκετοί αγαπημένοι και σπουδαίοι αθλητές έφυγαν από τη ζωή. 

Ads

Ανάμεσά τους ζωντανοί θρύλοι όπως Γιόχαν Κρόϊφ και ο Μοχάμεντ Άλι, αλλά και ο περίφημος γκόλφερ, Αρνολντ Πάλμερ, δεν βρίσκονται πια ανάμεσα μας. 

Και η χρονιά για τον αθλητισμό έκλεισε με πολύ άσχημο τρόπο. Με το τραγικό δυστύχημα, τη συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Σαπεκοένσε στην Κολομβία. 

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο παρουσιάζει μια λίστα τους θανάτους των αθλητών που συγκλόνισαν το φίλαθλο κοινό για τη χρονιά που μας πέρασε. Οι σημαντικότεροι: 

Ads

Μοχάμεντ Άλι – Ο τιτάνας της πυγμαχίας 

Στις 3 Ιουνίου, ο θρυλικός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών, ο Αμερικανός Μοχάμεντ Άλι, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών σε νοσοκομείο στο Φοίνιξ της Αριζόνα στις ΗΠΑ, μετά από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού. 

Είχε κερδίσει στους 56 από τους 61 αγώνες που είχε δώσει, με 37 νοκ άουτ και 19 τεχνικές αποφάσεις. Ο Άλι είχε πολεμήσει τη νόσο του Πάρκινσον για πολλά χρόνια. 

Γεννήθηκε και πήρε το όνομα Κάσιους Μαρσέλους Κλέι προτού μετονομαστεί επειδή ασπάστηκε το Ισλάμ. 

Οι κορυφαίες στιγμές του Μοχάμεντ Άλι στο ρινγκ

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960. Το 1964 πήρε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο και συνολικά αναδείχθηκε πρωταθλητής βαρέων βαρών σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις. Πρωταθλητής από το 1964 μέχρι το 1967, από το 1974 μέχρι το 1978 και από το 1978 μέχρι το 1979.  

Η πρώτη του επαγγελματική ήττα ήρθε από τον Τζο Φρέιζερ στον αποκαλούμενο και αγώνα του Αιώνα, στις 8 Μαρτίου του 1971, αλλά ανέκτησε τον τίτλο του στην περιβόητη «μάχη της Ζούγκλας» με τον Τζορτζ Φόρμαν, στις 30 Οκτωβρίου του 1974 στην Κινσάσα του Ζαΐρ. 

Ο Μοχάμεντ Άλι άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα στους Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, ενώ κρατούσε τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης του 2012 στο Λονδίνο. Έκανε τέσσερις γάμους και απέκτησε επτά κόρες και δυο γιους. 

Tο Sports Illustrated και το BBC τον ανέδειξαν αθλητή του αιώνα.  

Γιόχαν Κρόιφ – Ο ιπτάμενος Ολλανδός 

Στις 24 Μαρτίου έφυγε από την ζωή ένας από τους ανθρώπους, που άλλαξαν το ποδόσφαιρο. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός», ο Γιόχαν Κρόϊφ, απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών, νικημένος από τον καρκίνο. 

Τρεις φορές (1971, 1973, 1974) κάτοχος της «χρυσής μπάλας», με σπουδαία καριέρα στον Άγιαξ, στην Μπαρτσελόνα και στην εθνική Ολλανδίας, ο Κρόϊφ έφερε την «επανάσταση» ως κύριος και βασικός εκφραστής του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, που εφαρμόσθηκε από την ολλανδική σχολή. 

Οι μεγαλύτερες στιγμές του Γιόχαν Κρόιφ στα γήπεδα

Φανατικός καπνιστής ακόμη και όταν μεσουρανούσε στα γήπεδα, ο Ολλανδός σταμάτησε το κάπνισμα το 1991 όταν πια υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά.

Τσέζαρε Μαλντίνι – Θρύλος στα ιταλικά γήπεδα 

Στις 3 Απριλίου, ο Τσέζαρε Μαλντίνι φεύγει από την ζωή σε ηλικία 84 ετών. Ο εκλιπών, πατέρας του διεθνή στόπερ της Μίλαν, Πάολο, αγωνίσθηκε επίσης ως κεντρικός αμυντικός, επίσης στην Μίλαν. Κατέκτησε τέσσερις φορές το καμπιονάτο και το κύπελλο πρωταθλητριών του 1963, ενώ χρίσθηκε διεθνής 14 φορές.

Η τραγωδία της Σαπεκοένσε

Στις 29 Νοεμβρίου σημειώθηκε μια αεροπορική τραγωδία που συγκλόνισε τον πλανήτη. Το αεροσκάφος που μετέφερε την αποστολή της βραζιλιάνικης, Σαπεκοένσε για τον μεγάλο τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα με την Ατλέτικο Νασιονάλ, στην Κολομβία, συνετρίβη λίγα λεπτά πριν την προσγείωση. 

Ο τραγικός απολογισμός είναι 71 νεκροί, εκ των οποίων 19 ποδοσφαιριστές. Διεσώθησαν μόλις τρεις παίκτες, ένας δημοσιογράφος και δύο μέλη του πληρώματος. 

image

Τιμής ένεκεν στα θύματα της τραγωδίας και κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ατλέτικο Νασιονάλ, το τρόπαιο του Κόπα Σουνταμερικάνα, απονεμήθηκε στους διοικούντες την Σαπεκοένσε… Η απονομή με τον πρόεδρο της ομάδας να σηκώνει το κύπελλο στον ουρανό, απλά συγκλονιστική. 

Η στιγμή της απονομής
  
Η πρώτη γυναίκα της Formula 1

9/1: Η Ιταλίδα, Μαρία Τερέζα Ντε Φιλιπις απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε αγώνες Φόρμουλα Ένα και εκκίνησε σε τρία Γκραν Πρι το 1958, για λογαριασμό της Μαζεράτι.

Μια μεγάλη άλτρια

11/3: Από τις καλύτερες άλτριες του ύψους στην Ρουμανία, η Γιολάντα Μπάλας, πεθαίνει στα 79… Δύο φορές Ολυμπιονίκης (1960 στην Ρώμη και 1964 στο Τόκιο), η Μπάλας κατέρριψε 14 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ 9σ.σ. το έφθασε στο 1.91μ), επικράτησε σε 140 αγώνες και παρέμεινε αήττητη από το 1957 μέχρι το 1967.

Το τραγικό τέλος της Εστέλ Μπαλέ

19/4: Η Ελβετίδα πρωταθλήτρια της χιονοσανίδας, Εστέλ Μπαλέ, βρίσκει τραγικό θάνατο μόλις στα 21 της, όταν καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στην περιοχή Ορσιέρ. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε στεφθεί για δεύτερη διαδοχική φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Νεκρός στο χορτάρι 

6/5: Ο Καμερουνέζος μέσος της Ντιναμό Βουκουρεστίου, Πατρίκ Εκενγκ, καταρρέει κατά την διάρκεια του αγώνα με την Βιτορούλ Κονστάντσα. Επτά λεπτά νωρίτερα είχε αντικαταστήσει κάποιον συμπαίκτη του. Διακομίσθηκε σε παρακείμενο νοσοκομείο, όπου οι ιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του και τον απέδωσαν σε οξεία καρδιακή προσβολή. Το πρωί εκείνης της ημέρας, ο 26χρονος Εκενγκ, είχε εκμυστηρευθεί σε φίλο του, ότι δεν αισθανόταν καλά και πως δεν ήθελε να παίξει…

Ο γηραιότερος εν ζωή ολυμπιονίκης 

21/5: Ο Ούγγρος, Σάντορ Τάριτς ήταν ο γηραιότερος εν ζωή Ολυμπιονίκης, καθώς είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο με την ομάδα πόλο στους Αγώνες του Βερολίνου (1936). Απεβίωσε σε ηλικία 102 ετών.

Ο Μίστερ Χόκεϊ

10/6: Ένας από τους κορυφαίους παίκτες χόκεϊ επί πάγου, δεν υπάρχει πια. Ο λόγος για τον Καναδό, Γκόρντι Χάουϊ, τον επονομαζόμενο και «Μίστερ Χόκεϊ», ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών. Έπαιξε 25 χρόνια στους Red Wings του Ντιτρόιτ με πλήθος διακρίσεων, ενώ αποχώρησε από την ενεργό δράση, σε ηλικία 52 ετών!

Έφυγε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών 

16/8: Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενούνται στην πατρίδα του και συγκεκριμένα στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο, πεθαίνει ο Βραζιλιάνος, Ζοάο Χαβελάνζε, σε ηλικία 100 ετών. Διετέλεσε πρόεδρος της FIFA από το 1974 μέχρι το 1988 και επί των ημερών του, το Μουντιάλ «άνοιξε νέους ορίζοντες» καθώς ανατέθηκε στην Νότια Κορέα και στις ΗΠΑ.

Η επτά φορές χρυσή Βέρα Καζλάβσκα

30/8: Η Τσέχα πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Βέρα Καζλάβσκα, πεθαίνει μετά από μακρά ασθένεια, σε ηλικία 74 ετών. Δις Ολυμπιονίκης στο σύνθετο, κατέκτησε επτά χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στους Αγώνες του 1964 (Τόκιο) και του 1968 (Μεξικό). Μετά την πτώση του κομμουνισμού, διετέλεσε σύμβουλος του Προέδρου της χώρας, Βάτσλαβ Χάβελ.

Τραγωδία στους Παραολυμπιακούς του Ρίο 

17/9: Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέϊρο, «συγκλονίζονται» από τον θάνατο του Ιρανού ποδηλάτη, Μπαχμάν Γκολμπαρνεζάντ, ο οποίος σκοτώθηκε μετά από σύγκρουση, στη διάρκεια του αγώνα δρόμου της κατηγορίας C4-5. Ο 48χρονος αθλητής, προσέκρουσε σε βράχο, με αποτέλεσμα να διακομισθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου οι ιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του μετά από καρδιακή ανακοπή.

Ο μεγάλος του γκολφ, Άρνολντ Πάλμερ 

26/9: Ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην Ιστορία του γκολφ, ο Αμερικανός, Αρνολντ Πάλμερ, απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών. Ο εκλιπών, είχε τόσο μεγάλη δημοφιλία, που δημιούργησε μία λεγεώνα θαυμαστών, γνωστούς ως «ο στρατός του Άρνι» και βοήθησε στην άνοδο της δημοτικότητας του παιχνιδιού καθώς η τηλεόραση ενηλικιωνόταν. Κατέκτησε επτά τουρνουά Γκραν Σλαμ, μεταξύ του 1958 και του 1964 και συνολικά 92 τίτλους.

Ο παλιός αρχηγός της Σελεσάο Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες

25/10: Σε ηλικία 72 ετών και από καρδιακή προσβολή, πεθαίνει ο παλιός αρχηγός της «σελεσάο», Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες, ο οποίος ήταν μέλος της θρυλικής εθνικής Βραζιλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970. Μαζί με τους Πελέ, Τοστάο, Ζαϊρζίνιο και Ριβελίνο, κατέκτησαν τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο της Βραζιλίας στο Μεξικό, αφού στον τελικό επικράτησαν 4-1 της Ιταλίας. Ο Κάρλος Αλμπέρτο ήταν ο παίκτης που «σφράγισε» τη νίκη της ομάδας του σε αυτό τον τελικό, με ένα εξαιρετικό σουτ μετά από μεταβίβαση του Πελέ. 

Ο άνθρωπος που έχρισε διάδοχό του… ο Πελέ 

13/11: Ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς που ανέδειξε το αφρικανικό ποδόσφαιρο και ειδικότερα η Ακτή Ελεφαντοστού, ο Λοράν Ποκού, απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών, μετά από πολυετή ασθένεια. Ο Ποκού που χρίσθηκε 80 φορές διεθνής, έκανε σπουδαία καριέρα στα γήπεδα της Γαλλίας και κυρίως με την Ρεν, καθώς σε 82 συμμετοχές (1974-77 και 1978-79) σημείωσε 52 τέρματα. Στο μεσοδιάστημα αγωνίσθηκε στην Νανσί (10 αγώνες-3 γκολ), ενώ επί σειρά ετών, διατηρούσε το ρεκόρ παραγωγικότητας στο Κόπα Αφρικα με 14 γκολ στις διοργανώσεις του 1968 και του 1970. Το 2008 τον ξεπέρασε ο Σαμουέλ Ετό (16 γκολ), ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι το 1972 ο Πελέ είχε δηλώσει: «Βρήκα τον διάδοχο μου. Ονομάζεται Λοράν Ποκού. Απλά δεν είναι Βραζιλιάνος».