Ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων του Champions League και πλέον τα φώτα πέφτουν στην κλήρωση των «16» τη Δευτέρα (15/12) στη 1μμ στη Νιόν της Ελβετίας. Οι πρώτοι νοκ άουτ αγώνες θα γίνουν στις 17, 18, 24 και 25 Φεβρουαρίου και οι ρεβάνς στις 10, 11, 17 και 18 Μαρτίου. Γράφει η Τόνια Γκόρου

Ads

Βάσει των κανονισμών οι πρώτοι των ομίλων κληρώνονται με τους δεύτερους έχοντας τη ρεβάνς εντός έδρας, ωστόσο, δεν μπορούν να «πέσουν» μαζί ομάδες από την ίδια χώρα ή τον ίδιο όμιλο.

Τέσσερις ομάδες έχει μόνο η Γερμανία, από τρεις έχουν Ισπανία και Αγγλία, δύο η Γαλλία και από μία Ιταλία, Πορτογαλλία, Ελβετία και Ουκρανία.

image

Δείτε αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί τα ζευγάρια που μπορεί να προκύψουν μετά τους περιορισμούς και με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων:

Ads

image

Οι «8» του Europa League

Ο Ολυμπιακός είναι, βάσει συγκομιδής, η πιο αδικημένη ομάδα της φάσης των ομίλων του Champions League, αφού ναι μεν ήταν η καλύτερη 3η με 9 βαθμούς, αλλά βέβαια δεν κατάφερε να προκριθεί στη φάση των «16». Οι οκτώ σύλλογοι που θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στην Ευρώπη μέσω του Europa League είναι οι: Ολυμπιακός, Λίβερπουλ, Ζενίτ, Άντερλεχτ, Ρόμα, Άγιαξ, Σπόρτινγκ και Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Η κλήρωση για την φάση των «32» του Europa League θα διεξαχθεί τη Δευτέρα (15/12) στις 2μμ στη Νιόν μετά την κλήρωση για το Champions League.

Πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού

Ήταν ήδη γνωστό από την Τρίτη και τον αποκλεισμό τους από τη συνέχεια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης πως οι πρωταθλητές Ελλάδας θα μπουν στην κληρωτίδα ως ισχυροί, αφού είχαν ούτως ή άλλως την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή από τους οκτώ τρίτους.
Τούτο αυτομάτως σημαίνει πως θα βρουν στο δρόμο τους είτε μία από τις τέσσερις χειρότερες τρίτες των ομίλων του Champions League είτε μία από τις δεύτερες των ομίλων του Europa League.

Με την ολοκλήρωση των αγώνων του Champions League οι ερυθρόλευκοι αποφεύγουν σίγουρα τις Σπόρτινγκ, Ζενίτ και Αθλέτικ Μπιλμπάο (ισχυροί) και ενδέχεται να παίξουν με μία εκ των Άντερλεχτ, Άγιαξ, Λίβερπουλ και Ρόμα (ανίσχυροι).

Από το Europa League η Σέλτικ και η Αϊντχόφεν ανήκουν ήδη στο γκρουπ των πιθανών αντιπάλων, αφού ό,τι κι αν συμβεί την Πέμπτη θα είναι δεύτερες στον όμιλο τους. Με τον ΠΑΟΚ, αν φυσικά προκριθεί, ο Ολυμπιακός δεν υπάρχει περίπτωση να κληρωθεί, αφού υπάρχει ο περιορισμός της χώρας. Συνοπτικά η ελληνική ομάδα θα έχει ίσες πιθανότητες να κληρωθεί με:
image

image

Στη 14η θέση της UEFA ο Ολυμπιακός

Μετά τη νίκη επί της Μάλμε, ο Ολυμπιακός είναι στη 14η θέση της UEFA για τα ματς που έχει δώσει φέτος. Οι τρεις βαθμοί επί των πρωταθλητών Σουηδίας έχουν φέρει αυτή τη στιγμή στην 14η θέση στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Συνολικά, ο Ολυμπιακός έχει 11.120 βαθμούς, τη στιγμή που η Ρεάλ Μαδρίτης όντας στην κορυφή έχει 17.900. Ατλέτικο με 14.900 και Αρσεναλ με 14.800 την ακολουθούν. Η σχετική λίστα έχει να κάνει με τη φετινή συγκομιδή βαθμών των ομάδων που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κάτι που μπορεί να αλλάξει σήμερα και αύριο.

image