Η εκπληκτική πορεία του Στέφανου Τστισιπά στο Αυστραλιανού Open, την οποία θα επιχειρήσει να συνεχίσει το πρωί της Πέμπτης στον ημιτελικό απέναντι στο νούμερο 2 της Παγκόσμιας κατάταξης, Ισπανό Ραφαέλ Ναδάλ, ήρθε να επιβεβαιώσει εκείνο που έλεγαν πολλοί από αυτούς που παρακολουθούν επισταμένα τον χώρο του τένις: ότι θα είναι ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του αθλήματος για α επόμενα χρόνια.

Ads

Άλλωστε, η πρόσφατη επικράτησή του απέναντι σε έναν από τους θρύλους του τένις, Ρότζερ Φέντερερ, ήρθε να πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους για τις δυνατότητες του 20χρονου αθλητή. Αξίζει δε να σημειωθεί πως δεν έχουν περάσει τόσα πολλά χρονιά από τη στιγμή που ο πιτσιρικάς Τσιτσιπάς δήλωνε ότι ο Ελβετός, τενίστας, τον οποίο νίκησε πριν από λίγες μέρες είναι το ίνδαλμά του.

Επιπλέον, υπάρχει κι ένα ακόμη αξιοσημείωτο επίτευγμα του 20χρονου Έλληνα τενίστα, καθώς σε ηλικία 20 ετών και 168 ημερών έγινε ο νεότερος τενίστας που προκρίθηκε στα ημιτελικά Grand Slam μετά από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο US Open του 2007.

Κεντικό θέμα στα διεθνή ΜΜΕ

Την ίδια στιγμή  νέα νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά επί του Ισπανού Μπαουτίτα Αγκούτ απασχόλησε έντονα τα διεθνή ΜΜΕ.

Ενδεικτικά, ενδεικτικά η νίκη του έγινε πρώτη είδηση στο BBC που σχολίασε: «Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κερδίζει τον Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ για να φτάσει στα ημιτελικά».

Πρώτο θέμα και στα αθλητικά του CNN, που έγραψε: «Ο σταρ του youtube φτάνει στα ημιτελικά του Australian Open», ενώ η ιστοσελίδα της γαλλικής «L’ Equipe» σημείωσε: «Πρεμιέρα στους 4 για τον Τσιτσιπά».

Η γερμανική Bild αλλά και το ιταλικό ANSA είχαν τίτλο: «Πρώτος ημιφιναλίστ στην Μελβούρνη ο Τσιτσιπάς».

Η ισπανική EL PAIS υπογραμμίζει: «Ο Τσιτσιπάς περιμένει τον Ναδάλ», η Marca «Ο Τσιτσιπάς συνεχίζει σταματώντας τον Ρομπέρτο Μπαουτίστα», ενώ η Gazzetta Dello Sport έγραψε: «Ο Τσιτσιπάς στα ημιτελικά», παρουσιάζοντας αφιέρωμα αλλά και τις δηλώσεις του Έλληνα πρωταθλητή.

«Ο Τσιτσιπάς συνεχίζει την όμορφη Οδύσσειά του στην Μελβούρνη». Με αυτόν τον ευρηματικό τίτλο, που παραπέμπει στην εθνικότητα του 20χρονου Ελληνα πρωταθλητή, υποδέχθηκε η «Figaro» την πρόκριση του Στέφανου στα ημιτελικά του Australian Open.

«Ο Τσιτσιπάς προκρίθηκε για πρώτη φορά σε ημιτελικό Γκραν Σλαμ, σε ηλικία 20 ετών, αποκλείοντας τον Ισπανό, Ρομπέρτο Μπαουτίστα (Νο 24 στην παγκόσμια κατάταξη) σε τέσσερα σετ (7-5, 4-6, 6-4, 7-6 (7/2)», γράφει η έγκυρη γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Σε εξαιρετική φόρμα από την αρχή της χρονιάς, απέκλεισε τον Ρότζερ Φέντερερ και το νέο του «θύμα» είναι ο Ισπανός, Μπαουτίστα. Η φυσική κατάσταση του Ελληνα, έκανε την διαφορά στα καθοριστικά σημεία του αγώνα. Με 68 νικηφόρα κτυπήματα και μόλις 38 λάθη, ο νεαρός απεδείχθη πιό αποφασιστικός στο καθοριστικό σετ επικρατώντας στο τάι μπρέικ».

Σε ανάλογο ύφος και ο αγγλικός «Independent», που τιτλοφορείται «Συνεχίζεται το παραμύθι για τον Τσιτσιπά, μετά την νίκη επί του Ισπανού, Μπαουτίστα Αγκουτ»…

Ναδάλ: Ο Τσιτσιπάς είναι ένα από τους κορυφαίους του κόσμου

Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια αναφέρθηκε στον Τσιτσιπά και ο μεγάλος αντίπαλός του στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Open, Φερνάντο Ναδάλ. Ειδικότερα, ο Ισπανός άσος, κάτοχος 17 τίτλων γκραν σλαμ, αμέσως μετά τη νίκη του επί του Φράνσις Τιαφό και την πρόκριση, είπε μεταξύ άλλων: «Ο Τσιτσιπάς είναι ένας τενίστας που την τελευταία χρονιά βελτιώνεται συνεχώς. Ήδη, έχει κατακτήσει έναν τίτλο και έχει παίξει στον τελικό της Βαρκελώνης και μετά στο Τορόντο (σ.σ. έχασε και τους δύο τελικούς από τον Ναδάλ). Τώρα εδώ στην Μελβούρνη φτάνει στα ημιτελικά. Πιστεύω πως είναι πλέον σε θέση να νικήσει τους καλύτερους του κόσμου. Είναι σπουδαίος τενίστας και ειδικά αυτό το διάστημα είναι απίστευτος. Έχει την δυνατότητα να είναι ένας από τους κορυφαίους του κόσμου και να παραμείνει για μεγάλο διάστημα».

Από τα γήπεδα του Αστέρα στα ημιτελικά ενός Grand Slam

Είναι ο μόνος Έλληνας που έχει μπει στους 100 καλύτερους τενίστες, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νούμερο 12 της παγκόσμιας κατάταξης. Γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1998 και ξεχώρισε ήδη από την παιδική ηλικία για το ταλέντο του. Είναι γιος του Απόστολου Τσιτσιπά και της Ρωσίδας Τζούλια Αποστόλη που ήταν επαγγελματίας τενίστρια.  Ο παππούς του, Σεργκέι Σάλνικοφ, ήταν σοβιετικός ποδοσφαιριστής και μάνατζερ.

«Ξεκίνησα στα γήπεδα του Αστέρα, στην ηλικία των τριών ετών, αλλά όχι τόσο σοβαρά. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι ήμουν σχεδόν όλη μέρα εκεί και καμιά φορά έπαιζα τένις» απαντά.

Ξεκίνησε να παίζει στα γήπεδα του Αστέρα όπου οι γονείς του δούλευαν ως προπονητές. Από νωρίς έδειξε τις δυνατότητές του. Ωστόσο λάτρευε το ποδόσφαιρο κι είχε ως πρότυπο τον Ρολαντίνιο. «Όταν ήμουν μικρός, λάτρευα το ποδόσφαιρο και το Ροναλντίνιο. Θυμάμαι ότι μέχρι την ηλικία των 9 ήμουν φανατικός με το ποδόσφαιρο. Την περίοδο αυτή έκανα το πρώτο μου ταξίδι για αγώνες (τένις) στο εξωτερικό, και πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία και κέρδισα τον τίτλο. Το ίδιο βράδυ είπα στον πατέρα μου να με ξεγράψει από όλα τα άλλα αθλήματα που έκανα (κολύμπι, στίβο, ποδόσφαιρο). Τότε του είπα ότι θέλω να παίξω επαγγελματικά τένις», έχει πει ο ίδιος.

Η πορεία του τα τελευταία χρόνια είναι ομολογουμένως κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή: τον Ιούλιο του 2016 ήταν στο νούμερο 1 στην κατηγορία juniors, ενώ για να φθάσει στη σημερινή θέση χρειάστηκε, εκτός του Ρότζερ Φέντερερ, να επικρατήσει κι άλλων κορυφαίων του αθλήματος, όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς, Αλεξάντερ Ζβέρεφ, Ντομινίκ Τιμ, Κέβιν Άντερσον.

Ένας από τους λίγους τενίστες είναι ο επόμενος μεγάλος αντίπαλός του, Ραφαέλ Ναδάλ,   έχει αναμετρηθεί άλλες δύο φορές με τον Τσιτσιπά και τον έχει κερδίσει και τις δύο. Την πρώτη, για το ATP World Tour Masters 1000 στον Καναδά και τη δεύτερη σε φιλικό αγώνα στη Βαρκελώνη. Μένει να φανεί αν η τρίτη τους συνάντηση θα αποδειχθεί και… φαρμακερή για τον Ισπανό.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Τσιτσιπάς δήλωσε πως έχει πεισμώσει από τις δυο πρόσφατες ήττες του και έχει δουλέψι σκληρά για να κερδίσει αυτή τη φορά, έχοντας ως στόχο μέσα στο 2019 να μπει στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης.