Ο ΠΑΟΚ επικράτησε 1-0 του Άρη στο πρώτο ντέρμπι του νέου έτους, ρίχνοντας την αυλαία της 16ης αγωνιστικής της Super League 1 και παράλληλα βάζοντας τέλος στην κακή παράδοση των τελευταίων αρνητικών αποτελεσμάτων (πέντε ματς σερί χωρίς νίκη) απέναντι στους κίτρινους της Θεσσαλονίκης.

Ads

Με αυτή τη νίκη ο ΠΑΟΚ έφτασε τον Ολυμπιακό στην τρίτη θέση και τους 32 πόντους, ενώ βρίσκεται στο -3 από την δεύτερη ΑΕΚ και στο -10 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό. Οι κίτρινοι έμειναν στους 25 πόντους και είναι στην έκτη θέση.

Η βαθμολογία

image

Ads

Στη Λαμία θα παίξει την επόμενη αγωνιστική ο δικέφαλος του βορρά, τον Αστέρα Τρίπολης θα υποδεχτεί ο Άρης.

Με σύστημα 4-2-3-1 και τα αναμενόμενα πρόσωπα σε γενικές γραμμές παρέταξε τον «δικέφαλο του Βορρά» ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Κοτάρσκι κάτω από τα δοκάρια, Σάστρε και Ράφα Σοάρες στα δύο άκρα της άμυνας, Ίνγκασον και Κουλιεράκης στο κέντρο της άμυνας. Ντόουγκλας Αουγκούστο και Σβαμπ βρέθηκαν στα χαφ, με τους Νάρεϊ και Ζ. Ζίβκοβιτς να κινούνται στα άκρα, ενώ ο Κωνσταντέλιας είχε πιο ελεύθερο ρόλο. Στην κορυφή ο Ολιβέιρα.

Με 4-3-3 ξεκίνησε τον Άρη ο Πάρντιου στο ντέρμπι. Ο Κουέστα κάτω από τα δοκάρια, Οντουμπάτζο και Πίρσμαν τα μπακ, Φαμπιάνο και Μπράμπετς στο κέντρο της άμυνας. Νταρίντα, Ετέμπο και Ματέο Γκαρσία η τριάδα στα χαφ, Ιτούρμπε και Μαντσίνι εναλλάσσονταν στα «φτερά», ενώ ο Γκρέι ήταν στην κορυφή.

Είναι δεδομένο και αναμενόμενο ότι τα ντέρμπι έχουν δυνατές μονομαχίες και πολλές φορές αυτό το στοιχείο κυριαρχεί σε τέτοια παιχνίδια. Βεβαίως, στο συγκεκριμένο ματς το παράκαναν στο πρώτο εικοσάλεπτο. Αφού εκτός από ένα άστοχο ψαλιδάκι του Ίνγκασον στο 16ο λεπτό και μία ημιτελή προσπάθεια του Πίρσμαν στο 9’ δεν υπήρξε αξιοσημείωτο σε αυτό το διάστημα, ενώ γενικότερα το θέαμα ήταν κακό.

Ξαφνικά γύρισε ο διακόπτης και η… σπίθα που χρειάστηκε για να πάρουν μπρος οι ομάδες ήταν ένα πέναλτι. Ο Ιτούρμπε δίχως να έχει οπτική επαφή βρήκε την μπάλα με το χέρι στην κεφαλιά του Ολιβέιρα και ο Ούγγρος διαιτητής έπειτα από έλεγχο στο VAR υπέδειξε την παράβαση. Ο Σβαμπ ανέλαβε την εκτέλεση, ο Κουέστα έπεσε καλά στην αριστερή του γωνία, βρήκε την μπάλα και αυτή το οριζόντιο δοκάρι αφού κύλησε σχεδόν πάνω στη γραμμή της εστίας έφυγε εκτός στο 22’.

Το εκτός περιοχής σουτ του Νταρίντα στο 25’ δεν γινόταν να ανησυχήσει τον Κοτάρσκι, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τη φάση του 29’. Μετά από βολέ του Κουέστα, που μόλις μπλόκαρε σουτ του Ολιβέιρα, ο Μαντσίνι έφυγε στην κόντρα και από θέση βολής έστειλε την μπάλα λίγο έξω στην καλύτερη στιγμή των φιλοξενούμενων στο πρώτο μέρος. Από εκεί και πέρα υπήρξε υπεροχή των γηπεδούχων, οι οποίοι έβγαλαν τρεις φάσεις (ανάμεσά τους και το γκολ).

Ο Κουλιεράκης απείλησε με κεφαλιά στο 32’, στέλνοντας την μπάλα λίγο έξω, ο Νάρεϊ άγγιξε το γκολ στο 34’, στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Κουέστα με συρτό-διαγώνιο σουτ, έπειτα από πάσα του Κωνσταντέλια και η τρίτη ήταν η… φαρμακερή.

Και πάλι ο Κουλιεράκης έκανε κεφαλιά-πάσα (με τον Πίρσμαν να διαμαρτύρεται έντονα για φάουλ) και ο Ίνγκασον με ψαλιδάκι έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους (1-0).

Το δεύτερο μέρος άργησε να βρει ρυθμό, καθώς υπήρξε και μία μίνι διακοπή λόγω έλλειψης ορατότητας (καπνογόνα των οπαδών του ΠΑΟΚ).

Οι δύο ομάδες δεν είχαν αλλαγές, με τον Ράζβαν Λουτσέσκου ωστόσο να επιλέγει πλέον το 4-4-2, δίνοντας χώρο στον Άρη που ήθελε την ισοφάριση.

«Φλύαροι» οι φιλοξενούμενοι δεν κατάφεραν να βρουν διαδρόμους προς την εστία του Κοτάρσκι, παρά το γεγονός ότι από το 60΄ και μετά πέρασε ως αλλαγή του κουρασμένου Ιτούμρπε ο Μανού Γκαρθία.

Στο 70΄ μάλιστα σε αντεπίθεση του ο ΠΑΟΚ, λίγο έλλειψε να κάνει το 2-0 με τον Αουγκούστο που δοκίμασε το πόδι του από μακριά, αλλά ο Κουέστα αντέδρασε σωστά έπεσε και απομάκρυνε τον κίνδυνο.

Ο ΠΑΟΚ σε κάθε του κίνηση ενέπνεε σιγουριά και αυτοπεποίθηση, σε αντίθεση με τον Άρη που δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί ούτε τον Γκρέι, ούτε φυσικά τον Μαντίνι που ενώ ήταν κινητικός, δεν φάνηκε καθόλου συνεπής στα επιθετικά του καθήκοντα. Το κενό του Πάλμα ήταν τελικά πολύ μεγάλο και η απουσία του νεαρού δεν καλύφθηκε ούτε κατά διάνοια.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε, Ράφα Σοάρες, Κουλιεράκης, Ίνγκνασον, Σβαμπ, Ντόουγκλας Αουγκούστο, Ζίβκοβιτς (86΄ Μούργκ), Νάρει (77΄Μπίσεσβαρ), Κωσταντέλιας (82΄ Φ. Σοάρες), Ολιβέιρα (77΄ Τόμας)

Άρης (Άλαν Πάρντιου): Κουέστα, Οτζουμπάτζιο, Πίιρσμαν, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Νταρίντα (79΄ Καμάτσο), Ετέμπο, Μ. Γκαρσία, Ιτούρμπε (62΄ Μ. Γκαρθία), Μαντσίνι, Γκρέι

Διαιτητής: Μπόγκναρ Τάμας (Ουγγαρία)
Βοηθοί: Μπούζας Μπάλαζ, Κόμπορ Πέτερ (Ουγγαρία)
4ος Διαιτητής: Παπαδόπουλος Ιωάννης (Μακεδονίας)
VAR: Μπέρκε Μπάλαζ (Ουγγαρία)
AVAR: Ψάρρης Κωνσταντίνος (Ζακύνθου)

Δείτε εδώ το γκολ και τις καλύτερες φάσεις